Cebelitarık krizi büyüyor
 
İspanya ile İngiltere'nin bir türlü paylaşamadığı Cebelitarık'ta sular yine ısındı. İngiltere kolonisi olan Cebelitarık Özerk Yönetimi'nin tartışma konusu karasulara İspanyol balıkçıların avlanmaması için 24 Temmuz'da beton bloklar bırakması gerilimi ateşledi.

İspanyol hükümeti cevap olarak 26 Temmuz'dan itibaren Cebelitarık sınırında çok sıkı polis kontrolü başlattı. İspanya'ya giriş yapmak isteyen Cebelitarık ve İspanyol vatandaşları, polis kontrolünden geçmek için saatlerce beklemek zorunda kalıyor.

Gecikmeleri protesto eden İngiltere Dışişleri Bakanlığı, önceki gün İspanya'nın Londra Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdı. Ancak tatilde olan Büyükelçi Federico Trillo'nun yerine ticaretten sorumlu Ramon Gandarias katıldı.

Gandarias'a gelişmelerden duyduğu 'endişeyi' dile getiren Dışişleri Bakanı Hugo Swire, polis kontrollerini 'orantısız' olarak tanımladı. Swire, 26 Temmuz'dan beri 7 saate kadar çıkan gecikmelere dikkat çekerek, bunların "haksız ve kabul edilemez" olduğunu ve Avrupa Birliği üyeleri arasındaki sınırlarda yeri olmadığını söyledi.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo ise "kaçakçılığı önlemek için kuralları sıkı uyguladıklarını", asıl kanunları ihlal edenin denize beton bırakan Cebelitarık yönetimi olduğunu belirtti.

İSPANYA'DAN CEBELİTARIK'A YAPTIRIMLAR

Güney komşusunun son manevralarına sessiz kalmayan İspanyol hükümetinin, yeni yaptırım planı üzerinde çalıştığı ifade ediliyor. Bu çerçevede Jose Luis Rodriguez Zapatero zamanında Cebelitarık'la yapılan bir dizi anlaşmanın iptal edileceği bildirildi.

Ayrıca Cebelitarık orijinli veya oraya giden araçlardan "trafik vergisi" alınması ve İspanya'da oturumu olan 7 bin Cebelitarık'lıya vergi kaçakçılığı incelemesi başlatılması planlanıyor.

Başbakan Mariano Rajoy hükümeti, bir önceki hükümet zamanında İngiliz kolonisine verilen 60 bin telefon hattını yeniden gözden geçirmenin yanısıra Cebelitarık havalimanına ulaşımı zorlaştırmak için AB nezdindeki kararlığını sürdürecek.

Editör: TE Bilişim