Küresel güç sistemleri firması Rolls Royce; iki İskoç ferbot işletmecisi şirketin açtığı azimuth pervane sistemleri ihalesini kazandı.

İhale açan İskoç feribot işletmecileri Western Ferries ve Orkney Ferries idi.

SeaNews Turkey'de yer alan habere göre; Western Ferries; Dunoon-Gourock hattında çalışacak iki yeni feribot için ihale açtı. İki taraftan da giriş-çıkış yapılabilecek olan 50 metre uzunluğundaki feribotların her biri bir çift Rolls-Royce Aquamaster US 105 CRP tipi azimuth pervane ile donatılacak. Z-Drive, Azimuth-Drive  olarak da adlandırılan bu pervaneler 360 derece dönebilme yeteneğine sahip olacak. 

Eski gemilere de monte edilecek

Rols-Royce azimuth pervane sistemleri  halen çalışmakta olan feribotlara da monte edilebilecek. İlk örnek olarak Orkney Ferries tarafından işletilen Roy Head adlı arabalı vapur tersaneye alınıp hem boyu uzatılacak hem de Rolls-Royceazimuth drive pervaneler monte edilecek. Bu işlem 2 adet yeni feribotun inşasından sonra aynı tersanede yapılacak.

Azimuth Drive nedir?

 Gemiye ekstra bir manevra kabiliyeti de kazandıran dümensiz sistemlerdir. Kompakt yapıdadırlar, oldukça kısa şaft kullanımı dolayısıyla vibrasyon bakım açısından avantajlıdır. Bu sistemler ticari üreticisine göre aquamaster, schottel gibi isimler de almaktadırlar.

 

 

Editör: TE Bilişim