İSKENDERUN'DA 'ABD MALZEMESİ' TARTIŞMASINA YANIT

Eski Başbakan Bülent Ecevit’in iddialarına yanıt veren İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Bülent Kavsak, limandaki askeri araçların ABD'ye değil, Irak'a ait olduğunu, patlayıcı malzemelerin sahiplerinin ise Türkiye'deki şirketler olduğunu belirtti.

ABD’nin Irak’a girmeden önce yığınak yaptığı İskenderun Limanı’ndan, 'Tezkere'nin TBMM’den geçmemesine rağmen halen askeri araç ve bomba sevkiyatı yapıldığı yönündeki iddialar son haftalarda medyaya da yansıdı. Eski Başbakan Bülent Ecevit’in, “İskenderun Limanı’ndan ABD bomba sevkiyatı yapıyor” şeklindeki açıklaması, dikkatleri yeniden bu limana çevirdi.

'ABD İLE BİR İLGİSİ YOK'

İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Bülent Kavsak, İskenderun Limanı’ndan Irak’a askeri araçların gönderildiğini, ancak bunun ABD’ye ait olmadığını, patlayıcıların ise iç piyasadaki şirketlere gönderildiğini açıkladı.
Son günlerde İskenderun Deniz Ticaret Odası verilerine dayanılarak yapılan haberlerde yanlış bilgilendirme bulunduğunu ifade eden Kavsak, şöyle dedi:  "İskenderun Limanı’ndan 7 ayda 4 binin üzerinde askeri araç, iş makineleri Irak’a taşınmıştır. Deniz Ticaret Odası olarak gelen gemi ve deneme bonusu yükün muhteviyatı açısından kayıtlar haftalık veya aylık olağan bültenlerde internet adresimizde yayınlanmaktadır. Kayıtlardan alınan bilgiler derinlemesine araştırılmadan değerlendirilmiştir. Biz de konuyu araştırdık. Irak’a gitmekte olan askeri malzemeler devrik lider Saddam Hüseyin döneminde anlaşması yapılan ve bakiyesi kalan malzemelerdir. Şimdi bunlar gitmektedir. Ukrayna’dan gelen araçlar yeni yapılanmakta olan Irak Ordusu’na teslim ediliyor. ABD ile bir ilgisi yoktur” dedi.

PATLAYICILAR İÇ PİYASADA

Kavsak, İskenderun Limanı’na getirilerek Irak’taki ABD birliklerine gönderildiği iddia edilen patlayıcılar konusunda da şunları söyledi: “İskenderun Limanı’na getirilen patlayıcı maddeler, gümrük kontrolleri çerçevesinde Türkiye’deki şirketler tarafından ithal edilmiştir. Bu patlayıcılar asitanhidrat ve dinamit gibi malzemeler. Bunların ABD’lilere veya Irak’a gönderilmesi söz konusu değildir. Öyle olması durumunda İçişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı’nın izinleri gerekmektedir. Teammüller çerçevesinde gümrükler işlemlerini yapmıştır. Patlayıcı maddeler Türkiye’de bulunan dört ayrı firmaya teslim edilmiştir, Ankara, Bursa ve Kayseri’ye gönderilmiştir.”

Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Bülent Kavsak'ın konu ile ilgili muhatabın kendisi olmamasına rağmen açıklama yapması ise yadırgandı.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim