CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, yazılı bir açıklamada bulunarak; “İskenderun Demir-Çelik Limanına Avustralya yakınlarındaki Kiribati adası bayraklı Zeynep Dündar adlı gemi yanaştı. Gümrük Muhafaza memurlarınca gemide yapılan aramada, top mermileri yakalanmıştır” dedi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi

'Geçtiğimiz hafta İskenderun Demir-Çelik Limanına Avustralya yakınlarındaki Kiribati adası bayraklı Zeynep Dündar adlı gemi yanaştı. İskenderun’da acenteliğini Cem Denizciliğin yaptığı bu gemi, Ukrayna’dan yüklediği ve taşıdığı yükün mutfak malzemesi olduğunu İskenderun Gümrüğüne beyan etti.

Oysa aynı Gemi kaptanı İstanbul boğazından giriş yaparken verdiği beyanda Ukrayna’dan yüklediği yükün 3000 adet top mermisi olduğunu ve Yemen’e götürmek için yola çıktıklarını belirtmişti.

Ancak ne hikmetse, transit geçit yapması gereken bu gemi, bölgede yük bulduğu gerekçesi ile İskenderun Demir-Çelik limanına yöneldi. Fakat burada gemi kaptanı tarafından belirtilen ikinci evrakta, gemi yükünün mutfak malzemesi olduğu belirtildi.

Bunun üzerine, Gümrük Muhafaza memurlarınca gemide yapılan aramada, top mermileri yakalanmıştır.

Ayrıca gemide kapalı şekilde bir adet konteynır bulunmuş, ancak mühürlü olduğundan dolayı açılamamıştır.

Söz konusu silahların el-Kaide’nin Suriye kolu olarak bilinen Nusra Cephesi’ne ulaştırılacağı yönünde dış basında iddialar bulunmaktadır.'

Geminin armatörü: 'Yüküm Yasal'

Geminin armatörü Yusuf Dündar konuyla ilgili DenizHaber'e yaptığı açıklamada  geminin yükünün top mermileri olduğunu doğruladı ancak  alıcısının  Yemen Savunma Bakanlığı olduğunu söyledi.

Dündar; 'Biz bu gibi yükleri 4 seneden beri taşıdık, Suriye Muhalefeti ortaya çıkmadan da taşıdık. Bizim yükümüzün göndereni Ukrayna Devleti, alıcısı Yemen devleti. Bu yükümüzü de gizlemedik her yerde beyan ettik. CHP Milletvekilinin iddiaları asılsızdır. Hakkında tazminat davası açacağım' dedi. 

Dündar; 'Gemimizde başka yük de yok. İskenderun Limanı'na rulo saç almak için girdik. Buradan gemim yola çıktı ve Süveyş'e gidiyor. Gemide arama da olmadı' dedi. 

İskenderun Acentesi: 'Uçaksavar mermisi var'

Geminin İskenderun acenteliğini yapan Cem Denizcilik'ten DenizHaber.Com'a konuşan bir yetkili ise gemideki yükün kapalı bir konteyner içerisinde uçaksavar mermisi olduğunu ancak bütün resmi beyanların yapıldığını ve geminin iki gün limanda alıkonduktan sonra yoluna devam ettiğini söyledi. 

Geminin iki gün bekletilmesinin nedeninin geminin yükü üle ilgili teyidin Ukrayna ve Yemen makamlarından alınmassüreci olduğuna değinen yetkili, 'Gemideki silahlar transit yüktür. Transit malın açılması söz konusu olamaz. Gemi zaten İstanbul ve Çanakkale Boğazlarından geçişte askeri mühimmat bulunduğunu beyan etmiş. Burada da askeri yetkililer gümrük yetkilileri gemiyi aradılar. Gemi beyanlarını  doğrulanması için iki gün bekletildi sonra da Pazartesi günü hareket etti. Yasal olmayan bir şey olsa hiç birimiz yerimizde oturamayız' dedi. 

 CHP Milletvekili Ediboğlu: 'Savcılık soruşturma açtı'

Konuyla ilgili DenizHaber.Com'un bilgisine başvurduğu CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu ise geminin Yemen'e silah götürmesinin ve arada İskenderun'a uğramasının kendisi açısından yeterince şüpheli bir durum teşkil ettiğini söyledi.

Ediboğlu; 'Yemen'e benzer 6 silah gemisi gitti. Yemen hükümeti bizi uyardı, buradaki karışıklıklara taraf olunuyor dendi. Bu transit gemiye iki ayrı belge düzenlenmiş. Birisinde silah diğerinde mutfak eşyası yazılı. Silahlar için de önce kısa menzilli roket sonra top mermisi dendi. Eğer herşey yasal ise Cumhuriyet Savcılığı neden soruşturma açmış? Bizim elimizde herşeyin belgesi var. Mısır'da da gemi yakalanıyor içerisindeki oyuncak denilen silah küçük bir parça değişikliğiyle gerçek silah oluveriyor. Karışıklıkların olduğu yerlerde silahlarla birlikte anılmak iyi bir şey değil.' şeklinde konuştu. 

 

Editör: TE Bilişim