İskenderun Körfezine 3 Yeni Tersane 

Doğu Akdeniz'de Ortadoğu'nun kapısı konumundaki İskenderun Körfezi'nde, gemi sökümünü de kapsayan 3 tersane yapımının planlandığı ve yer tespiti çalışmaları yapıldığı bildirildi.

TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu üyesi ve AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, Liman-İş Sendikası İskenderun Şubesini ziyaretinde, İskenderun Körfezi'nde 3 yeni tersane yapılmasının planlandığını söyledi.

Tersanelerde, gemi yapımından sökümüne kadar her türlü çalışmanın yapılacağını belirten Karasayar, planlanan tersanelerin ise çevre dostu olacağını bildirdi.
Türkiye'nin denizcilikten yeterince yararlanamadığını vurgulayan Karasayar, şöyle konuştu:
“Hükümetimiz döneminde tersanecilik alanında ciddi başarılar elde edildi. Şu anda da bölgemizde üç tersaneci, yatırım yapmak üzere bekliyor, yer tespiti çalışmaları var. Ülkemizde bugün paranızı peşin verip gemi yaptırmak isteseniz bile 7 yıl öncesine sıra alamıyorsunuz. Yeni tersanelerin kurulmasıyla hem istihdam sağlanacak hem de gemi yapım süreleri kısalacak. Bir tersanenin yaklaşık 2-3 bin kişiye istihdam sağlama durumu var. Bu da bölgemiz için sevindirici bir olay.”
İskenderun Limanının özelleştirilmesi sürecine de değinen Karasayar, liman özelleştirilmediği için rekabet şansının düştüğünü söyledi.
Hükümetin artık kontrol ve denetim görevini üstlenmesi gerektiğini belirten Karasayar, “İskenderun Limanı şu anda özelleştirilme kapsamında olduğundan hükümetimizin buraya yatırım programı yok, ama bu süreci en iyi şekilde değerlendirmek için bazı ek tedbirler alınması söz konusu. Bu kapsamda limana, çalışmayan vinçler yerine, vinç hizmeti alımı sağlanacak. Amacımız İskenderun limanını bölgemize, kentimize, ülkemize en iyi şekilde hizmet edecek duruma getirmek” dedi.

Liman-İş Sendikası Şube Başkanı Ethem Uslu da, limanda iş yoğunluğunun her geçen gün arttığını, ancak, ömrünü tamamlamış 30 yıllık iş makineleriyle hizmet vermekte zorlandıklarını belirtti.

Uslu, limana yeni iş makineleri alınmasını ve konteyner terminali yapılması gerektiğini ifade etti.(aa)

denizhaber.com

Editör: TE Bilişim