Ulusal Kalite Büyük Ödülü Aksa'nın oldu

Türkiye Kalite Derneği ( KalDer ) ve Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nin ( TÜSİAD ) evsahipliğinde düzenlenen 17. Kalite Kongresi'nde Ulusal Kalite Büyük Ödülü, Akkök Grubu şirketlerinden Aksa Akrilik Kimya Sanayi ve Ticaret AŞ'nin oldu.

17. Kalite Kongresi'nin dün düzenlenen kapanış töreninde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından verilen ödüllerde, büyük ölçekli işletmeler operasyonel birim kategorisinde ise Siemens Sanayi ve Ticaret AŞ Sağlık Sektörü ödül aldı.

Kongrede başarı ödüllerini ise Borusan Lojistik AŞ ve İstanbul Deniz Otobüsleri ( İDO ) AŞ paylaştı. Mükemmellik modeli kriterleri esas alınıyor Her yıl düzenlenen Kalite Kongresi'nde dağıtılan Ulusal Kalite Ödülleri için, Kamu Kuruluşları, İşletmeler ve Sivil Toplum Kuruluşları olmak üzere üç ana kategoride başvuru yapılıyor.

Ödüle hak kazanan kuruluşlar ise akademisyenler ve toplam kalite yönetimi uygulayan kuruluşların üst düzey yöneticilerden oluşan jüri tarafından belirleniyor. Büyük ölçekli işletmeler kategorisinde finale kalan beş şirket arasında ödüle uzanan şirket ise Aksa Akrilik Kimya Sanayi oldu. Aksa ile birlikte Ulusal Kalite Büyük Ödülü için finale kalanlar arasında Borusan Lojistik, İstanbul Deniz Otobüsleri, Siemens Sanayi ve Ticaret AŞ Sağlık Sektörü ( operasyonel birim ) ve Barem Pazar Araştırma ve Özel Eğitim Merkezi ( KOBİ kategorisi ) yer aldı. KalDer'in organizasyonluğunda dağıtılan Ulusal Kalite Ödülü'nde Avaıpa Kalite Yönetimi Vakfı'nın Akkök Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dinçkök Avaıpa Kalite Ödülü'nde kullandığı " Mükemmellik Modeli " kriterleri esas alınıyor.

Kongrede, 2008 yılı Kamu Kuruluşları dalında " Ulusal Kalite Başarı Ödülü " nü ise Antalya Ayten Çağıran Anaokulu, İstanbul Erenköy İlköğretim Okulu ve İzmit Nuh Çimento İlköğretim Okulu paylaştı. Kalite Ödülü Yürütme Kumlu Başkanı ve Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, Ulusal Kalite Ödülleri'nin kalite alanında Türkiye'nin en büyük ve itibarlı kalite etkinliği olduğunu söyledi. Durman, " Türkiye'de kaliteye gösterilen önemin ve ciddiyetin sonuçlarını Avrupa'da aldığımız kalite ödülleri ile de görüyoruz. Bu sene Avrupa Kalite Büyük Ödülü iki Türk şirketinin oldu.

Türkiye aynı zamanda bir basan ödülü daha aldı ve İngiltere ile beraber en çok ödül kazanan ikinci ülke oldu " dedi. Şimdiye dek ödül için 206 kuruluşun başvurduğunu hatırlatan Durman, " Ödül sürecine katılım sayısal olarak oldukça az. Bugüne kadar toplam 51 ödül verildi " diye konuştu, ( haber merkezî ) AKSA, İSO'DAN DA ÇEVRE ÖDÜLÜ ALMIŞTI Akkök Şirketler Grubu bünyesindeki Aksa, akrilik elyafta dünyanın lider kuruluşu olarak biliniyor. 50'den fazla ülkeye akrilik elyaf satışı yapan Aksa, 2003'te yüzde 8, 25 olan dünya pazar payını 2007'de yüzde 11, 3'e çıkardı.

Aksa hakkında, Gölcük depreminde Yalova'daki üretim tanklarından akrilonitril maddesi sızdığı ve bu maddenin kansere yol açtığı gerekçesi ile 200'e yakın dava açılmıştı.

Aksa, daha önce de İSO Çevre Ödülü'ne layık görülmüştü. 

Editör: TE Bilişim