Kandilli Rasathanesi eski Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Türkiye’deki deprem gerçeğiyle Güneydoğu Asya’da yaşanan tsunaminin birbirine karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin deprem kuşağında olduğu gerçeğini tekrarlayan Prof. Dr. Işıkara, son Gölcük depreminde taban gevşemesi görüldüğünü, ancak tsunaminin farklı bir şey olduğunu söyledi.

Güneydoğu Asya sahillerini vuran tsunami dalgalarının 2 bin yılın en büyük felaketi olduğunu söyleyen Işıkara, bölgede bundan sonra da salgın hastalıklar sebebiyle binlerce insanın yaşamını yitirebileceğini kaydetti. İlk dalgalarda 100 bini aşkın insanın öldüğünü hatırlatan Işıkara, “Ülkemizde Vegabet bir deprem gerçeği var; ancak tsunami gerçeği yok. Son günlerde tsunami ön plana çıktığı için deprem unutuldu. Deprem gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerekir.” dedi. İzmir’de çeşitli temaslarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, daha sonra İzmir Valiliği Doğal Âfetler Sigorta Kurumu (DASK) tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele katıldı. Panel öncesi Vali Göksu’yla bir süre sohbet eden Işıkara, İzmir’de 1 milyon konut olduğunu, bunlardan sadece yüzde 15’inin, yani 150 bin konutun deprem sigortası yaptırdığını kaydetti. Kendi evine deprem sigortası yaptırmayanları anlamadığını vurgulayan Prof. Işıkara, bundan sonra yaşanacak depremlerde devletin mağdurlar için konut yaptırmayacağını vurguladı.

Zaman gazetesi

04.01.2005
Ömer Oruç
İzmir

Editör: TE Bilişim