İRAN PETROL TAŞIMADA SÖZ SAHİBİ

İran tanker şirketi NITC, 17 tane petrol tankeri için 2 milyar dolar harcama yaparken, 30 tane LNG tankeri için 2 yıl içerisinde teslim almak amacıyla sipariş verdi.

Alınan ve sipariş edilen gemilerle birlikte Uluslararası İran Tanker Şirketi NTIC, dünya enerji taşımasında söz sahibi konuma geldi. Gemilerin ise İran dışında finansal olarak kayıt altına alındı.

NITC, 2007 ve 2009 yıllarında 13 tane supermax tankeri filoya katacaklarını sipariş edilen bu gemilerin 315 ile 318 bin ton arası olacağı ve filonun süper tanker sayısının 28’e ulaşacağı öğrenildi.

Petrol şirketleri gemi siparişlerinde öncelik olarak, Çin tersanelerini tercih ederken, İranlı armatörler ve gemi işletmecileri tercihlerini Japonya ve Güney Kore tersanelerinden yana kullanıyorlar.

Bu yeni yapılan tankerlerin kredisi ise çeşitli Avrupa ve Asya bankalarından karşılandı. İran’ın dünyanın yüzde 11 petrol rezervleri ile birlikte dünyanın ikinci büyük gaz rezervlerine sahip olduğu biliniyor.

İran 4 milyon varil dünya piyasasına petrol veren ülke konumunda. İran ürettiği petrolün yüzde 60’ını asya ve Avrupa ülkelerine satıyor.

Nükleer programlardan dolayı İran’ın ABD ile arasında devam eden gerginlikten dolayı, İranlı gemi sahipleri, sipariş ettikleri gemileri yabancı bayrak altına kayıt alıyorlar. Yabancı bayrağa kaçan İranlı gemi sahipleri ABD ile arasındaki sorunla birlikte, İran’ın kara listede olması da bu kaçışın en büyük etkenlerinden biri olarak göze çarpıyor.

DenizHaber.Com-Özel

Editör: TE Bilişim