İran İngiliz denizcileri sorguluyor
 
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı, Cuma günü Basra Körfezi'nde gözaltına alınan İngiliz askerlerin sorgulanmakta olduğunu açıkladı. 
 
İngiltere ve Irak hükümetlerinin, askerlerin gözaltına alındıkları sırada Irak karasuları dahilinde bulundukları iddialarını reddeden Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehzi Mostafavi, ülkesinin bunun aksini kanıtlayabileceğini savundu.

Mostafavi, askerlerin sağlık durumunun iyi olduğunu, bundan sonraki sürece ise askerlerin bilinçli hareket edip etmediğini açıklığa kavuşturduktan sonra karar vereceklerini dile getirdi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı, Tahran'ın İngiliz denizcileri, Ocak ayında Irak'ta Amerikan askerlerince gözaltına alınan İranlılarla değiş tokuş etmek istediği yorumlarını da reddetti.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki ise, daha önce yaptığı açıklamada, 15 İngiliz denizcinin gizlice İran karasularına girmekle suçlanabilecekleri uyarısında bulundu.

Muttaki, New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, yakalanan İngilizlerin "gizlice İran karasularına girdiklerini ve olayın hukuki açıdan incelenmekte olduğunu" belirtti.

Ancak İngiltere Başbakanı Tony Blair ve Dışişleri Bakanı Margaret Beckett personelin İran karasularına girdikleri yolundaki iddiaları reddetti.

Anlaşmazlığı giderme yolunda çabalar sürerken, İngiltere'nin İran büyükelçisi Geoffrey Adams, Tahran’da yetkililerle temaslar bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Adams'ın "personelin serbest bırakılması, nerede olduğunun açıklanması ya da büyükelçiliğin kendileriyle görüşmesine izin verilmesi için" Tahran'daki yetkilileri sıkıştırdığını belirtti.

Aynı yetkilinin açıklamasına göre İngiltere, şu aşamada taleplerine "yanıt verilmesini bekliyor".

Başbakan Tony Blair, dün Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, İran'ı, İngiliz denizcileri Irak karasularında gözaltına almakla suçladı ve Tahran'ın bu hareketinin ''haksız ve yanlış'' olduğunu söyledi.

Blair ''İranlıların bu konunun İngiltere için ne kadar önemli olduğunu anlamasını'' umduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İngiltere'nin personelin serbest bırakılması yolundaki çağrısına destek verdi.

AB dönem başkanlığını yürüten Almanya da aynı şekilde İngiliz deniz piyadelerinin derhal serbest bırakılmalarını istedi.

BBC güvenlik muhabiri Gordon Corera, İngiliz personelin kaderinin, İran'ın nükleer faaliyetlerine ilişkin tartışmaların merkezine yerleşip daha büyük bir sorunun parçası haline gelmesinden korkulduğuna dikkat çekti.

BM Güvenlik Konseyi Cumartesi günü İran'a uranyum zenginleştirme çalışmalarını askıya almayı reddetmesi nedeniyle ek yaptırımlar uygulanması yolundaki kararı oybirliğiyle kabul etmişti.

İngiliz askerlerin durumu

İngiliz askerlerin nerede olduklarına ilişkin belirsizlik ise sürüyor.

Cumartesi erken saatlerde İran haber ajansı Fars, askerlerin başkent Tahran'a nakledildiğini bildirdi.

Ancak bu haber daha sonra, herhangi bir açıklama verilmeden, ajansın internet sitesinden kaldırıldı.

Üst düzey bir İranlı subay da, İngiliz askerlerin yakalandıkları sırada İran karasularında olduklarını kabul ettiğini ileri sürdü.

İngiltere ise denizcileri taşıyan iki botun, Irak karasuları içinde bir ticari gemiye yapılan olağan denetim sonrasında sancak gemisi HMS Cornwall'a dönerken, İran gemilerince sarıldığını ve daha sonra İran karasularına götürüldükleri söylüyor.

İngiltere hükümeti donanma personeli ve teçhizatının derhal ve zarar görmemiş olarak iadesini talep ediyor.

İngiltere donanmasına ait gemiler, BM Güvenlik Konseyi'nin 1723 sayılı kararı doğrultusunda bölgede sahil güvenliği amacıyla devriye geziyor.

Kaynak: BBC Türkçe

Editör: TE Bilişim