İran: "İngiliz Denizciler İran Karasularına Girdi"

İran'ın, bir süre önce esir alınan İngiliz denizcilerle ilgili yaptığı ilk teknik soruşturmanın, ''denizcilerin kesinlikle İran karasularına girmiş olduğunu kanıtladığı'' ifade edildi.

İran devlet televizyonunun haberine göre İranlı yetkililer, karasuları ihlalinin ''kanıtlanabilir'' bir durum olduğunu ve bunun, İngiliz makamlarına iletildiğini belirttiler.

Bazı İngiliz denizcilerin de İran karasularına girdiklerini kabul ettikleri ve bunun için üzgün olduklarını beyan ettikleri kaydedildi.  

İran'ın Londra büyükelçiliğinden yapılan bir açıklamada da esir Faye Turney'ın İngiltere'deki ailesine yazdığı mektupta, ''olay sırasında, görünüşe göre İran karasularındaydık'' dediği belirtildi.

İran'ın uydudan Arapça yayın yapan El Alem televizyonu da Faye ve bir grup diğer İngiliz esirin, yemek yerlerken ve ifade verirken alınmış görüntülerini de yayınladı. Turney'in burada da ''görünüşe göre ihlal var'' dediği kaydedildi. Görüntülerde Turney'in kimliği de ayrıntılı biçimde açıklanıyor.

Görüntülerin televizyonda yer almasının hemen ardından İngiltere Dışişleri Bakanlığından bir açıklama yapıldı ve ''ele geçirilen mürettebatın görüntülerinin yayınlanması kesinlikle kabul edilemez bir durumdur'' denildi.

Denizcilerin derhal serbest bırakılmaları istenen açıklamada, İran'daki İngiliz diplomatların, ''denizcilerle temasa geçmelerine izin verilmesi ve böylece serbest bırakma sürecinin başlatılması'' talep edildi. 

Kaynak: AA
Alıntı:
www.haberler.com

Editör: TE Bilişim