Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, sağlık çalışanlarının özlük hakları ile ilgili iyileştirmelerde, hayvan sağlığı alanı ve veteriner hekimler hariç tutulmasını eleştirdi. Köse "Oysa insanlarda görülen hastalıkların yüzde 61’i hayvan kökenlidir.” dedi.

'Dünya Veteriner Hekimler Günü' nedeniyle Adana Veteriner Hekimler Odası tarafından Atatürk Parkı'ndaki Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi. Oda Başkanı Nihat Köse, Dünya Veteriner Hekimler Birliği kararıyla 2001 yılından bu yana her yıl nisan ayının son cumartesi gününün Dünya Veteriner Hekimler Günü olarak kutlandığını söyledi.

Dünya Veteriner Hekimler Günü 2016 yılı temasının 'Tek sağlık yaklaşımı ve sürekli eğitim' olarak belirlendiğini ifade eden Köse, “Tek Sağlık konsepti özellikle son yıllarda ortaya çıkan yeni zoonotik hastalıkların insan, hayvan ve çevre sağlığı ile uluslarası ticaret ve ekonomi üzerine oluşturduğu küresel etkilere bağlı olarak ABD ve AB’deki girişimler sonucu gündeme gelmiştir. Tek dünya tek sağlık yaklaşımı; İnsan, hayvan ve çevrenin optimal sağlığı ile yerel, ülkesel ve küresel olarak çalışan değişik disiplinlerin işbirliği faaliyetleri olarak önem kazanmıştır.” dedi.

İNSANLARDAKİ HASTALIKLARIN YÜZDE 61’İ HAYVANSAL KÖKENLİ

İnsanlardaki hastalıkların yüzde 61'inin hayvansal kökenli olduğunu vurgulayan Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, sözlerini şöyle tamamladı: "Gelişmiş dünyada, insan ve hayvan sağlığı alanında ortak çalışmalar artarak devam ederken, ülkemizde, ayrıştırma çabaları sergilenmektedir. Sağlıkla ilgili yapılan çalışmalarda, sağlık çalışanlarının özlük hakları ile ilgili iyileştirmelerde, hayvan sağlığı alanı ve veteriner hekimler hariç tutulmaktadır. Oysa, insanlarda görülen hastalıkların yüzde 61 hayvan kökenlidir. Yeni ortaya çıkan hastalıklarda bu oran yüzde 75'tir. Bu nedenle, insan sağlığı ve hayvan sağlığı alanlarındaki çalışmaların ayrı ele alınması mümkün değildir. Gelişmiş dünya bunun farkındadır. Ve bizlerde bunun farkına varmalıyız."


Cihan
Kaynak: cha