Balinalar sonunda insan sesini taklit etmeyi başardı. Araştırmacılar balinadan insan sesine benzer bir ses kaydı yapmayı başardı. Dinleyin kararı siz verin... 

Noc adındaki beyaz balina insan sesini taklit etti. Taklit yeteneğiyle insan sesine yakın bir ses çıkaran beyaz balinanın insanlarla iletişim kurmaya çalıştığı düşünülüyor. 

Sualtı mikrofonuyla sesler kaydedildikten sonra ilk defa yayınlandı. Noc beş yıl önce öldü ama sesi hala yaşıyor. Balinalarda ilk olağandışı ses 1984 yılında duyulmuş. 

BALİNALARIN İLETİŞİM YETENEĞİ 

Ekolokasyon veya Biyosonar yarasa,yunus ve balina gibi bazı memelilerin kullandığı biyolojik sonardır. 

Bazı balinalar işte bu ekolokasyon yeteneğine sahiptir. Çoğu dişli balina ekolokasyon seslerine benzer sesler çıkarırlar, fakat bu balinaların bu sesleri ekolokasyon için kullandığı gösterilememiştir. 

Mysticeti, ekolokasyonla tespit edilemeyecek kadar küçük avlarla beslendiğinden ekolokasyona çok az ihtiyaç duymaktadır. Odontoceti'nin Yunus gibi bazı üyeleri ekolokasyonu kullanırlar. 

Bu balinalar, yarasalar ile aynı şekilde, bir nesneye çarpıp sonra geri dönecek şekilde bir ses çıkarırlar. Bunun sayesinde nesnelerin şekillerini, boyutlarını, yüzey karakteristiklerini, hareket şekillerini ve uzaklığını anlayabilirler. Bu yetenek ile balinalar zifiri karanlıkta hızlı yüzen küçük avları yakalayabilirler. 

Çoğu Odontoceti'de ekolokasyon öyle gelişmiştir ki, bir nesnenin av olup olmadığını ayırt edebilirler. Esaret altındaki balinalar çeşitli şekil ve büyüklükteki topları ayırt edecek şekilde eğitilebilirler. 

Balinalar iletişim için de sesleri kullanırlar. Bu sesler; inlemeler, tıklayışlar, ıslıklar ve Kambur balina'daki gibi kompleks şarkılar şeklinde olur.
Editör: TE Bilişim