İnönü yalısının icradan satışı durduruldu

BOĞAZİÇİ’nin en gözde klasik Osmanlı yalılarından biri olan Sevinç ve Erdal İnönü Vakfı’na ait Anadoluhisarı’ndaki 100 yıllık Komodor Remzi Bey Yalısı'nın icradan satış ihalesi durduruldu.

Alacaklı olan Fiba Holding’e ait Güven Varlık Yönetimi A.Ş.nin bir dilekçe vererek satıştan vazgeçtiklerini belirtmesi üzerine, yalının satışı düştü.

 20 milyon lira muhammen bedel biçilen yalının satışı, Beykoz İcra Müdürlüğü kaleminde saat 15.30’da yapılacak ve açık artırma 10 milyon liradan başlayacaktı. Açık arttırma başlamadan önce Güven Varlık’ın avukatı satış dosyasına bir dilekçe sunarak, satıştan vazgeçtiklerini belirtti. Güven Varlık şirketi ile Sevinç İnönü arasında borcun ödenmesine dair anlaşma sağlandığı ve Sevinç İnönü’nün, yalının gerçek bedeli üzerinden satılması konusunda alacaklı şirket ile anlaştığı ileri sürüldü. Sevinç İnönü, armatör kardeşi Selim Sohtorik’in 1998’de satın aldığı 3 gemi için bankadan çektiği krediye kefil olduğu için bu borçlu konumuna düşmüştü. Erdal İnönü’nün yaşarken müze olmasını vasiyet ettiği ve Sevinç İnönü’yü çok üzen yalı, 2013’te icradan satışa çıkmıştı.

20 MİLYON LİRA DEĞER BİÇİLDİ

Hüsnü Özyeğin’in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Fiba Holding’e ait bir şirket olan Girişim Varlık Yönetimi A. Ş., Sevinç İnönü’nün borcunu tasfiye halindeki Emlak Bankası’na ödemişti. Borcu temlik altına alan Hüsnü Özyeğin’in şirketi satış işlemlerini 1 yıl süre ile durdurmuştu. Girişim Varlık şirketi adını Güven Varlık olarak değiştirmiş, Komodor Remzi Bey Yalısı’nın satış işlemleri için yeniden İcra Müdürlüğü’ne başvurmuştu. İcra Müdürlüğü, yalıya 20 milyon lira değer biçmişti. Satışın ilki dün 10 milyon liradan başlayarak açık arttırmayla yapılacaktı. Satılmadığı takdirde ise ikinci satış 28 Mart tarihinde gerçekleşecekti. Ancak satıştan 2 saat önce Güven Varlık’ın avukatı, satıştan vazgeçtiklerine dair dosyaya bir dilekçe sundu ve Komodor Remzi Bey Yalısı’nın satışı düştü. İkinci kez icradan satışı durdurulan yalının gerçek değeri üzerinden satılması konusunda Sevinç İnönü ve Güven Varlık şirketinin anlaştığı ileri sürüldü.

İNTİFA HAKKI SEVİNÇ İNÖNÜ’DE

Yalının tapu kaydında Sevinç İnönü adına gayrimenkul üzerindeki kullanma hakkı olan intifa hakkı şerhi bulunuyor.

BUGÜN İCRA İHALESİ VARDI

20 milyon lira fiyat biçilen yalının, bir banka borcu nedeniyle bugün icaradan satış ihalesi vardı. Taban oturma alanı 153, toplam kullanım alanı ise 634 metrekare olan yalıda 4 salon, 6 oda ve 7 banyo ve tuvalet ile asansör bulunuyor.

NE OLMUŞTU?

Hürriyet Muhabiri Fatma Aksu'nun gündeme getirdiği, yalının satış hikayesi, Sevinç İnönü’nün armatör kardeşi Hasan Selim Sohtorik’in sahibi olduğu Sohtorik Denizcilik ve So-Trans Denizcilik şirketlerinin 1997 ve 1998’de, gemi almak için Emlakbank’tan çektiği 13 milyon 390 bin ve 1 milyon 950 bin dolarlık kredilere Hasan Sohtorik ile birlikte kefil olması ve borçların ödenmemesi nedeniyle gündeme gelmişti.

Hürriyet

Editör: TE Bilişim