Malatya İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde eğitim gören öğrenciler tarafından geleneksel hale getirilen 3. Böcek Festivali düzenlendi.

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nde okutulan ‘Bahçe Bitkileri Zararlıları’ dersinde verilen araştırma ödevi kapsamında, Malatya Faunasında ve değişik bölgelerden toplanan yüzlerce böcek, koleksiyon haline getirilerek ‘3. Böcek Festivali’ adı altında sergilendi.

BÖCEK TOPLAYIP KOLEKSİYON YAPTILAR

İnönü üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde geleneksel hale getirilen ve alanında bir ilk olan Ziraat Fakültesi Böcek Festivali’nin bu yılki yarışmasında, Ziraat Fakültesi öğrencileri yine yüzlerce böceği doğada toplayarak koleksiyon haline getirdi.

İnönü Üniversitesi Battalgazi Kampüsü’nde yapılan 3. Böcek Festivali’ne, fakültenin öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı. Koleksiyon hazırlayan öğrenciler katılımcılara çeşitli böcekler hakkında sunumlarda bulundu. Öğrenciler “Korkunç parazitler”, “Ağustos Böceğinin azmi”, “Ölümsüz kahramanlar-Tartigrada”, “Bir efsanedir Ateşböceği”, “Altın Kaplumbağa Böceği”, “Peygamber devesi”, “Herkül” adı altında sunumlarda bulunup, böcekler hakkında bilgi verdi.

“HEM BÖCEKLERİ TANIYORLAR, HEM DE BÖCEK ÇEŞİTLERİNİ ORTAYA ÇIKARTIYORLAR”

Böcek Festivali hakkında bilgi veren Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fulya Kaya Apak, “Öğrencilerime Bahçe Bitkileri Zararları dersini veriyorum. Bu konuda öğrencilere özellikle Malatya ve ülkemizde görünen böcekleri anlatıyorum. Nasıl zarar verdiklerini, bitkinin hangi kısmında bulunduklarını anlatıyorum. Öğrencilerimize derste öğrenmiş oldukları böcekleri nasıl toplanılacağını ve iğneleneceğinize öğretiyorum. Bölgedeki böcekleri toplayarak bunlardan koleksiyon hazırlıyorlar. Bu sayede hem böcekleri tanıyarak öğrenebiliyorlar, hem bölgemizde bulunan böcek çeşitlerini ortaya çıkartıyorlar, hemde böceklere alışıyorlar.” dedi.

“ZİRAAT MÜHENDİSİ YETİŞTİRİYORUZ, BÖCEKLERDEN KORKMAMALARI LAZIM”

Yrd. Doç. Dr. Fulya Kaya Apak şunları söyledi, “Biz derste böcekleri anlatıyoruz. Ama anlatmak ve görmek her konuda bence birbirinden çok farklı. Biz sadece böceği tanıtmıyoruz, böceğin kısımlarını, bölümlerini, nasıl zarar yaptıklarını, çünkü bunlar bizim için çok önemli. Öğrenciler yakaladıkları böceklerde bunları bire bir kendileri görebiliyorlar. Anlattığımız şeyleri aslında uygulamalı olarak kendileri iğnelerken elliyorlar, dokunuyorlar. Öncelikle Ziraat Mühendisi yetiştiriyoruz. Böceklerden kesinlikle korkmamaları lazım. Öğrenciler ödevi duyunca çok şaşırdılar ve dokunamayacaklarını düşünmüşlerdi. Her birinin böceğe dokunmasını, ellemesini ilk baştaki tiksintiyi atmalarını sağlıyoruz.”

Yrd. Doç. Dr. Fulya Kaya Apak, öğrencilerin toplamış oldukları böceklere göre artı not aldıklarını söyleyerek, “Öğrencilerimiz uygulama dersi kapsamında başarılı olabilmek için bu ödevi hazırlamak zorundalar.” dedi.

Öğrenciler ise korkmadıklarını ve hem Malatya’dan hem de arkadaşları aracılığı ile çok sayıda ilden böcek topladıklarını ifade etti.Cihan
Kaynak: cha