22 yıllığına Atalaylar Turizme kiralanan İnkılap Vapuru’ndaki çalışmalar vapura çıkılan 2 katın kaçak olduğu gerekçesi ile durdurulmuştu. Belediye İnkılap Vapurunun kaçak olduğunu söylediği 2 katının yıkımına başladı.

Yıkımı engellemek isteyen Atalaylar Turizm firması avukatı Temel Akyazı ile belediye yetkilileri arasında ise sözlü tartışma yaşandı.

Yalova Belediyesi İnkılap Vapurunu otel ve turizm tesisi yapılması kaydı ile 22 yıllığına 4 milyon 250 bin TL aylık kira ile Atalaylar Turizm isimli firmaya ihale etmişti. İhale sonrasında inkılap gemisinde çalışmalara başlayan firma gemiye ilave katlar yapmaya başlayınca belediye bu katların kaçak olduğu gerekçesi ile çalışmayı durdurup sözleşmeyi fesh etti. Ardından da firmaya bir yazı göndererek kaçak katların yıkılmasını talep etti. Aradan geçen zaman zarfında yıkım işi firma tarafından gerçekleşmeyince bu yıkımı Yalova Belediyesi ekipleri yapma kararı aldı. İnkılap Vapurunun bulunduğu noktaya gelen Yalova Belediyesi ekipleri İnkılap Vapurunun kaçak olduğunu söylediği bölümlerinin yıkımına başladı. Yıkımı engellemek için vapurun yanına gelen Atalaylar Turizm firması avukatı Temel Akyazı ile belediye yetkilileri arasında sözlü tartışma yaşandı.

Yıkımın hukuka aykırı olarak gerçekleştirildiğini iddia eden Atalaylar Turizm firması avukatı Temel Akyazı, “Kira sözleşmesi ile burayı kiraladık. Belediye’de tek taraflı olarak bir Encümen kararı aldı ve kira sözleşmesini fesh etti. Ama kira sözleşmeleri tek taraflı fesh edilemez ve yıkım kararı da aynı şekilde alınamaz. Bize her hangi bir tebligatta bulunulmadı. Zaten biz yıkım kararı alındıktan sonra biz bunun iptaline yönelik bir dava da açtık. Halen Yalova 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde buna yönelik dava devam ediyor. Ama belediye bir oldubittiye getirerek burasının yıkımını sağlamaya çalışıyor. 2 Şubat 2011 tarihinde alınan tek taraflı bir yıkım kararı var. Bu karara göre yıkım yaptıklarını söylüyorlar. Yeni tarihli bir kararları yok. Kira sözleşmemiz devam ediyor bu sözleşmeye bağlı olarak alınmış bir tahliye kararı da yok. Biz şu anda belediyenin resmi kiracısıyız. İddialar 2 kat kaçak çıkıldığı ve onun içinde sözleşmenin iptal edildiği yönünde. Oysa Yalova’nın ortasında 2 kat kaçak çıkıldığı iddia edilen bu noktada belediye burada olanların hepsine hakim. Burayla ilgili raporları da kendileri Kıyı Müsteşarlığı’na sundular. Buraya çok güzel bir yapı yapılıyor. Bittiğine bu projede belirtildiği gibi güzel ve Yalova için faydalı bir yapı ortaya çıkacak denildi. Bu yönde Belediye Başkanı Yakup Koçal’ın da beyanları var. Ona rağmen eski Belediye Başkanı ile yeni Belediye Başkanı arasındaki çekişmeden dolayı burasının yıkımına yönelik bir karar aldılar. Ancak bu karar da tahliye kararı yok. Kiracıyı bir yerden çıkartmak için bir tahliye kararı almak gerekir. Bu tahliye kararı olmadığı içinde bu yıkım hukuka aykırıdır” dedi.

Yalova Belediyesi hakkında mala zarar verme gerekçesi ile dava açacaklarını dile getiren firma avukatı, “Belediye hakkında zaten mala zarar vermekten, işyeri dokunulmazlığını ihlale kadar Cumhuriyet Başsavcılığına verdiğimiz suç duyuruları var. Mala zarar vermek ve hırsızlıkla ilgili açtığımız 2 ayrı dava da devam ediyor. Sözleşmemizin sürdüğü bir yerde yıkım yaptıkları içinde yine Belediye hakkında suç duyurusunda bulunup mala zarar verme gerekçesi ile dava açacağız” şeklinde konuştu.

KOÇAL, “FİRMANIN YIKMASI LAZIMDI”

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ise gazetecilere yaptığı açıklamada, yapılan işlemin tamamen hukuka uygun olduğunu savundu. Koçal, “Atalay firmasını yaptığı, bizim Kasım-Aralık ayından itibaren kaçak yapı muamelesine tabi tuttuğumuz, encümen kararı alınan, yıkım kararı çıkarılan, savcılığa suç duyurusunda bulunulan bir süreç. Zaten bütün işlemleri tamamlanmış, cezası kesilmiş” dedi.

Firmanın kendilerini mahkemeye verdiğini doğrulayan Koçal, “Yaptıkları yanlış işlerden dolayı sözleşmesi encümen kararıyla feshedildi. Bizim encümen kararımızı mahkemeye verdiler. Şu anda encümen kararımız geçerli. Orada herhangi bir sıkıntı yok” diye konuştu.

Tespit davasının geminin tümüyle ilgili olduğunu aktaran Başkan Koçal, şöyle konuştu: “Geminin tümüyle ilgili ne yapacağımıza dair o çalışma yapıldı. Kaçak katın yıkılmasında hiçbir sorun yok. Gecikildi hatta. Hatta burayı kendilerinin yıkması gerekiyordu. Tebligatlar yapıldı ama yıkılmadı. Biz şimdi yıkıp parasını onlardan alacağız.”

İhale şartnamesinde geminin aslına uygun, restorasyonu yapılması yönünde madde olduğunu aktaran Koçal, firma avukatının kendisinin en başından yapılacak katlardan bilgisi olduğu iddiasına ise, “Bana proje gösterildi. Asıl bilinmesi gereken vapur yapımı, gemi mi? Yapıysa biz bunun gereğini yaptık. Bakanlık ‘hayır bu bir yapı değildir gemidir’ derse sen de buna gemi tescili alacak prosedürü alınması halinde yapılan katlar kötü gözükmüyordu demiştik. Ama onun da şartı var. O şart; gemi tescili alınması ve bakanlığın gemi olarak kabul etmesi. Ama bu bizim elimizde olan bir şey değil” diye konuştu.

Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özsümer da vapura kaçak katların çıkıldığını söyledi. Vapurda yapılan çalışmalarla ilgili tutanak tutuluğunu aktaran Özsümer, şöyle konuştu: “Kaçak yapıldığına dair tutanaklar tutuldu, mühürlendi. Müteahhit firma mühürlemeden sonra tekrardan devam etti. Devam ettiği için mühür fevki yapıldı. Savcılığa tekrardan bildirildi. O arada bu konu valilik takibine alındı. Biz bayındırlıktan kaçak katların yıkılması doğrultusunda görüş geldi. Daha sonra ihale şartnamesinde yazdığı şeklinde bizim yaptığımız restorasyon tescili, ihalede de tek taraflı feshetme yetkisi zaten belediyenin şartnamesinde zaten yazılı. Bu tekrardan vatandaşa tebligat yapıldı dendi. Kaçak katları yıkmadığınız takdirde ihaleniz tek taraflı feshedilecektir. Daha sonra yeniden bir karşılık göremedik. En sonunda tekrardan bir tebligat yapıldı yıkımla ilgili. Biz bu arada defalarca yıkımıyla ilgili de ihaleye çıktık. Yıkım ihalesine katılanlar olmadı. Bu sebeple gecikme oldu.”

Editör: TE Bilişim