Brüksel’deki İngiliz parlamenterler liman hizmetleri yönergesine karşı savaşta

Lloyd’s List gazetesinde bugün yer alan Janet Porter imzalı habere göre; Avrupalı idareciler yeni liman hizmetleri yönergesinin İngiltere’nin önde gelen limanlarını nasıl etkileyeceği konusunda bölündü.

AB Parlamentosunun İngiliz üyeleri AB Komisyonu’nun liman hizmetlerini daha fazla rekabete açılmasına yönelik ikinci girişiminin önüne set çekmek için ön saflarda savaşıyorlar.

İngiliz Parlamenterlere göre bu girişim İngiltere’de olumsuz etki yaratacak. Çünkü İngiltere’de büyük açık deniz limanlarının çoğu zaten özel mülkiyette ve zaten yoğun rekabet yaşıyorlar.

Parlamento üyesi ve Muhafazakâr Parti’nin ulaştırma sözcüsü Philip Bradbourn; taslak yönergenin mevcut haliyle bir “felaket” olduğunu söylüyor. Bradbourn’e göre kullanıcılara liman hizmeti sağlayanlar arasından daha geniş seçenekler sağlama şöyle dursun; bu yönerge başarılı iş gruplarını bozacaktır. Bradbourn; meslektaşı Geoffrey Van Orden ile birlikte taslak yönergenin bütünüyle reddedilmesi yönünde bir değişiklik teklifinin altına da imza atmış bulunuyor.

Her iki parlamenter Brüksel’I rekabeti liman içerisinde değil limanlar arasında arttırmaya yoğunlaşması yönünde uyaran İngiltere Büyük Limanlar Grubu ile yakın çalışma içerisindeydi. İngiltere limanları, yıllardır Avrupa anakarasında devlet destekli liman teşkilatlarının haksız rekabetinden yakınmaktaydı.

Bradbourn’ün inanışına göre, taslak paketin içerdiği bazı hususlar uzun vadeli yatırımları sekteye uğratacak, merkezden müdahaleyi gerektiren bir endüstri gözetleyicisini zorunlu kılacak.

Bununla birlikte; Avrupa Parlamentosu ulaştırma komitesi raportörü Georg Jarzembovski limanlar paketiyle ilgili bir seminerde Komisyon’un hazırladığı taslağın devletten yardım almayan özel mülkiyetli limanların zarar görmemesini garanti ettiğini söyledi. Tam tersine, devlet mülkiyetindeki limanlardan kendilerine yardımcı olunması yönünde teklif alacaklarını belirtti.

Jarzembovski, bu durumda kamu ihale kurallarının İngiltere limanlarının çoğunda uygulanmayacağını, sadece devletten herhangi bir katkı görülmediğinin mali deklarasyonunun isteneceğini söyledi.

Avrupa Deniz Limanları Örgütü Genel Sekreteri Patrick Verhoeven ise; Jarzembovski tarafından taslak yönergede yapılan değişiklik önerilerinin kabul görmesi halinde İngiliz liman işleticilerinin endişe edecekleri fazla husus kalmayacağını söyledi.  Eğer birkaç husus olacaksa Dover Liman Kurulu gibi tröst limanlarının Hutchinson Liman İşletmeleri veya Birleşmiş İngiliz Limanlar İşletmesinden farklı uygulama göreceğini belirtti.

Ancak; özel sektöre üzerindeki otoritesi ne olursa olsun; AB Yönergesinin henüz mali göstergeleri konusunda çok az bilgi açıklayan liman işletmelerini çok daha saydam olmaya zorlayacağı kesin.

Bu arada liman hizmetleri yönergesine karşı protesto gösterileri Avrupa ana kıtasında da sürüyor. Almanya’da çoğunluğunu Kuzey Denizi limanlarında olanların oluşturduğu 2600 liman çalışanı protesto gösterilerine katıldı. Ayrıca Anvers, Ghent, Ostende ve Zeebrugge’de liman çalışanları yönergeyi protesto amaçlı dün 4 saatlik işi bırakma eylemi düzenlediler.  

Belçika’da ise stevedorların gösterilere katılması için beklendi. Pazartesi günü Strasbourg’da bir gösteri yapılması planlandı.

Hamburg stevedor kuruluşu HHA yaptığı açıklamada eylemin başlamasından önce mümkün olduğu kadar çok gemiye hizmet verilmeye çalışılacağı konusunda donatanlara konuşulduğunu açıkladı.

Bir sözcü; “Terminallerimizde bağlı sadece dört ya da beş gemi var” dedi. Yine de, biriken işlerin temizlenmesi hafta sonunu bulacak. HHLA’nın maddi zararının olup olmadığını söylemek için ise henüz erken. Konteyner elleçleme kuruluşu Eurogate hem Hamburg’dan hem de Bremerhaven’dan etkilendi. Bir sözcü buralarda sadece 4 gemi bulunduğunu açıkladı

Kaynak: Lloyd’s List
DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim