İngiltere donanmasının uçak gemisi ‘HMS Invincible’ Aliağa’da sökülecek. Çinli işadamının gemi için 5 milyon sterlin teklifini reddeden İngiliz donanması, gemiyi ‘2 milyon sterline hurdaya sattı.

İngiltere’nin Arjantin’le girdiği Falkland Savaşı’nda kullanılan 22 bin tonluk savaş gemisi HMS Invincible’ Aliağa’da kurulu Leyal gemi söküm tersanesine satıldı. 1977 yılından beri İngiliz ordusunda hizmet veren HMS Invincible, internet üzerinden yapılan bir açık artırmada Türk gemi söküm şirketi Leyal’a satıldı. Çevreye uygun şekilde sökülecek geminin parçalarından jilet yapılacağı açıklandı. Fakat donanmanın bu kararı, İngilizler tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı. İngiltere yakın tarihindeki en önemli uluslararası kriz olan Falkland Savaşı’nda kullanılan 210 metrelik geminin bir müze olarak limana demir atmasını isteyen İngilizler “Gemi Türkiye’ye gitmesin, limanlarımızda demirlesin” kampanyası başlattı.

8 ayda sökülecek

Çinli iş adamı Lam Kin-bong’un okul gemisine dönüştürmek için 5 milyon sterlinlik teklifini reddeden İngiliz donanması “25 yıllık hizmetinden sonra 6 yıl önce emekliye ayrılan Invincible’ın çevreye duyarlı bir tersanede sökülmesine karar verdik. Bizce Leyal gemi söküm şirketi bu ihtiyacı karşılıyor” açıklamasında bulundu. Geminin Türk şirkete 2 milyon sterline satıldığı belirtiliyor.

Daha önce de İngiliz donanmasının diğer gemilerini de söken Leyal söküm tersanesi, Mart sonunda tersaneye gelecek  ‘HMS Invincible’ı 8 ayda jilet yapmayı planlıyor. acağı belirtildi.

 

Editör: TE Bilişim