İran'da 13 gün boyunca gözaltında tutulmalarının ardından dün İngiltere'ye dönen on beş İngiliz denizciden yedisi bugün kameraların karşısına geçti.

İngiltere'ye dün dönen denizcilerden ilk olarak sözü olan Yüzbaşı Chris Air, hem İran hem de İngiltere'ye salıverilmiş olmalarından ötürü minnettarlıklarını sunan bir açıklama okudu.

Teğmen Felix Carmen ise gözaltına alındıkları sırada Irak kara sularında olduklarını söyledi.

Denizciler, İran'da gözaltında tutuldukları sırada yaptıkları açıklamalarda İran kara sularına girdiklerini söylemişlerdi.

Denizciler, İran'ın kendilerine kaba davrandığını ileri sürdü

Teğmen Carmen, gözaltına alınmalarının ardından gözleri bağlanmış bir halde bir İran üssüne, sonra da gece boyu sorgulanmak üzere bir diğer mekâna götürüldüklerini belirtti; kendilerine saldırgan ve kabaca davranıldığını ileri sürdü.

Teğmen Felix Carmen, bunun ardından da Tahran'daki bir hapishaneye götürüldüklerini söyledi.

Gözaltına alınma koşullarını yasadışı olarak nitelendiren Teğmen Carmen, yaşadıklarının hoş bir deneyim olmadığını ifade etti; psikolojik ve duygusal baskıya maruz kaldıklarını ileri sürdü.

Kendilerine dışarıda olanlar hakkında bilgi verilmediğini söyleyen teğmen, ailelerinin kayıp olduklarından haberleri olup olmadığını da bilmediklerini ifade etti.

Basın toplantısında 15 denizci arasındaki tek kadın olan Faye Turney'nin hemen ilk günlerde grubun geri kalanından ayrıldığı, Turney'e diğerlerinin salıverilmiş olduğu gibi bir izlenim verildiği de ileri sürüldü.

Denizciler, İran'ın gözaltı olayını "bir medya şovuna dönüştürdüğünü" de söyledi.

Yüzbaşı Chris Air ve Teğmen Felix Carmen"En kötüsü"

Yüzbaşı Air, İngiltere hükümetini küçük düşürmek istemediklerini söyledi

Yüzbaşı Chris Air, basın toplantısından sonra BBC'ye verdiği bir diğer mülakatta gözaltı öncesi ve süresince yaşadıklarını özetledi.

Gözaltına alındıkları sırada Irak kara sularında olduklarını savunan Yüzbaşı Air, İran Devrim Muhafızları'nın kendilerini güç kullanarak gözaltına aldıklarını ve daha sonra Tahran'a götürüldüklerini söyledi.

12 gün boyunca tecrit edildiklerini söyleyen yüzbaşı, sonra açıklamalar yapmaya zorlandıklarını belirtti.

Kelimelerini çok dikkatli seçtiklerini çünkü İngiltere hükümetini küçük düşürmek istemediklerini söyleyen Yüzbaşı Air, bir aşamada bir duvarın önüne gözleri bağlanmış dizildiklerini ifade etti.

Başlarına en kötüsünün gelmesinden korktuklarını söyleyen Air, İran kara sularına girdikleri gerekçesiyle özür dilemediklerini söyledi.

Sadece İran halkından özür dilediklerini ifade eden Air, bunu da halkın kendilerine karşı öfkeli olduğunu sandıkları için yaptıklarını belirtti.

İran'ın tutumunu bir istismar olarak nitelendiren Yüzbaşı Air, Tahran'ın olayı konumunu güçlendirmek için bir şov olarak kullandığını ve kendilerini de küçük düşürdüğünü ifade etti.

İngiltere'de donanma, 15 personelinin İran tarafından gözaltına alınmasıyla sonuçlanan gelişmeler hakkında kapsamlı bir inceleme başlattı.

İngiltere donanma personeli 23 Mart'ta gözaltına alınmıştı.

Bu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde İran'ın nükleer programına ilişkin tasarının görüşülüp oylandığı tarihten bir gün önceydi.

Milletler Güvenlik Konseyi'nde İran'ın nükleer programına ilişkin tasarının görüşülüp oylandığı tarihten bir gün önceydi.

Editör: TE Bilişim