İnceburun ‘Nükleer Ada’ Oluyor

Enerji Bakanlığı’nın nükleer enerji kullanımına yönelik faaliyetleri olanca hızıyla sürüyor. Mersin Akkuyu’da yapılacak nükleer santralin şartnamesinin hazırlanmasının ardından, Sinop’ta nükleer santral kurulacak alanın belirlenmesine yönelik çalışma da tamamlandı. Sinop Merkez İlçesi Abalı Köy hudutlarındaki orman ve Hazine arazileri Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na tahsis edildi.
Haritada Türkiye’nin en kuzeydeki noktası olan İnceburun’un büyük bölümünün nükleer santral için tahsis edildiği görülüyor. Haritada koordinatları işaretlenen arazi yaklaşık 10 kilometrekare büyüklüğünde. Enerji Bakanı Hilmi Güler tesislerin 10 bin dönüm (10 kilometrekare) üzerine kurulacağını, ancak nükleer santral arazisinin 60 bin dönüme kadar çıkacağını açıklamıştı. Bu çerçevede, koordinatları işaretlenen 10 kilometrekarelik alanın yakın çevredeki 50 kilometrekarelik alanın “güvenlik” gerekçesiyle kamulaştırılması bekleniyor.
TAEK’e tahsis edilen alanda Tabiat Koruma Alanı, Yaban Hayatı Geliştirme Alanı ile Birinci ve İkinci Dereceden Doğal SİT alanları yer alıyor.

Nükleer merkez

Sinop, nükleer santralin kurulması için öncelikli olarak üzerinde durulan bölge olmasına karşın, arazi belirleme çalışmaların tamamlanmaması nedeniyle ilk ihale Akkuyu için açılmıştı. Santral kurulacak alan belirlenirken depremsellik, deniz suyu sıcaklığı, iklim, rüzgar, havanın durgunluğu gibi 43 ayrı kritere göre ayrıntılı değerlendirilme yapılması nedeniyle çalışmalar zaman alıyor. Sinop’ta yalnızca santral kurulması değil, aynı zamanda buranın “nükleer teknoloji merkezi” olması yönünde proje hazırlanıyor.
İhaleye çıkılan Akkuyu nükleer santralinin yıllık üretim kapasitesi ise 3-5 bin MW (megawatt) arasında olacak. İhtiyaç olduğunda kapasite artırılabilecek. İhale için son teklif verme tarihi 24 Eylül 2008 olarak belirlendi. İhaleye yerli ve yabancı yatırımcılar tüzel kişilik, iş ortaklığı veya konsorsiyum şeklinde katılabilecek. Akkuyu ve Sinop santrallerinin 2015’e kadar devreye girmesi planlanıyor.

7 ALAN BELİRLENMİŞTİ

Nükleer santral konusunda Akkuyu ve Sinop ön plana çıkarken, TAEK’in belirlediği 7 alternatif şöyle sıralanmıştı:
- Beyşehir-Seydişehir
- Nallıhan-Beypazarı
- Akçakoca-Ereğli
- Mersin-Akkuyu
- Kırklareli-İğneada
- Kırıkkale-Nevşehir

ÇEVRECİ TEPKİSİ

Nükleer santral girişimine Sinoplular büyük tepki göstermişti. Geçen yıl yapılan mitinge yüzlerce kişi katılmıştı. Şimdi TEAŞ’a tahsis edilen alan (taralı olan bölge) doğal hayat için önemi ve SİT alanlarını kapsıyor. Bu durumun da çevrecilerin tepkisini artırması bekleniyor. Santral için 24 Eylül’de ihale yapılacak.

Karadeniz santrala hazırlanıyor

Sinop’un nükleer santral için belirlenmesinin ardından Karadeniz bölgesinde buna yönelik çalışmalara da hız verildi. Uzun yıllardır sürüncemede kalan İç Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayacak Sinop-Boyabat Tünelli Geçiş Yolu’ndaki çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. Sinop merkez ilçesine bağlı Demirci köyünde yıllardır yapılması planlanan ancak bir türlü hareket kazandırılamayan Büyük Liman Projesi için ilk adım atıldı. Başbakan Erdoğan önümüzdeki haftalarda projenin temelini atacak. Ayrıca İnceburun’a ağır tonajlı gemilerin yanaşabileceği 500 metre boyunda bir iskele yapılacak.

Vatan

Editör: TE Bilişim