IMPA'dan Türkiye'ye "Kılavuzlukta Rekabet" Uyarısı

Merkezi Londra'da bulunan Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği, Türkiye'ye bir mektup göndererek, kılavuzlukta rekabetin deniz emniyetini tehlikeye atacağı konusunda uyarıda bulundu. 

Birliğin mektubunda; Türkiye dahil 50'yi aşkın üye ülkeye sahip Birliğin duyduğu kaygılar dile getirildi. Mektupta, edinilen bilgilere göre Türkiye'de kılavuzluk hizmetlerini serbest rekabete açma yönünde girişimler olduğuna değinilerek, Birliğin bu alanda geçmişten gelen bilgi ve deneyim birikimine sahip bir kuruluş olduğu ve buna göre yapılmak istenen hususun Türkiye için hem ekonomik, hem de deniz emniyeti açılarından karşı üretken olacağını öngördüğü ifade edildi. 

Mektupta, şu ifadelere yer verildi:

"Kılavuzluk hizmetlerinde serbest ticari ortam ve rekabetin getirilmesi ile fiyatların aşağıya çekilebileceği önermesi bir yanıltmacadan ibarettir. Danimarka ve Arjantin örneklerinde görülmüştür ki, maliyetler mukayese edilemez oranda artmaktadır. Bu bir öngörü değildir, bir gerçektir. Danimarka Hükümetinin ortaya koyduğu verilere göre, rekabetin gelmesinden kısa bir süre sonra, kılavuzluk hizmet tarifelerine %20 oranında artış yapılmıştır. Bu artış kılavuz kaptanların gelirlerine artış olarak yansımamıştır. Nereden kaynaklanmıştır; çünkü bir kamu hizmeti olan bu hizmetleri sağlayan özel kuruluşların maliyetlerini karşılayabilmeleri için gerekli kaynak talebi artmaktadır, bunun nedeni de en küçük tonajlı ve karlılık açısından hiç de cazip olmayan gemilere dahi belli emniyet kuralları içerisinde kılavuz kaptan temin etme gerekliliğidir. Bu politikanın uzun dönemde ne gibi sonuçlara yol açtığını görmek için ise Arjantin örneğine bakmak yeterlidir. Burada River Plate bölgesinde Arjantin tarafından temin edilen kılavuzluk hizmeti aynı bölgede hizmet veren Uruguay'a göre iki kat daha pahalıdır; Arjantin'de kılavuzlukta rekabete izin verilirken Uruguay'da İdare tarafından düzenlenmiş rekabete kapalı kılavuzluk hizmetleri verilmektedir."

Mektupta, rekabetin gelmesiyle birlikte kazaların da artacağına dikkat çekilerek şöyle denildi: "Rekabetle birlikte karasularınızda kazaların artmasına da hazırlıklı olmalısınız; çünkü ticari ortamda görev yapan kılavuz kaptanın birinci önceliği de ekonomik ve ticaretle ilgili faktörler olacaktır. Yine bu bir öngörü değil, bir gerçektir. P&I Kulüpleri Uluslararası Birliği, kılavuzlukta rekabete izin verilen bölgelerde kazaların arttığına yönelik uyarıda bulunmuştur."

Mektupta, "IMPA'nın görüşünün tamamıyla düzenlenmiş, bir örnekliği sağlanmış  kılavuzluk sisteminin sağlıklı, uzun vadeli sürdürülebilir bir denizcilik endüstrisi için en iyi çözüm olduğu" vurgulanarak bu hususların titizlikle incelenerek ondan sonra gerekli değerlendirme yapılması ilgililerin dikkatlerine sunuldu. 

 

Editör: TE Bilişim