Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne Türkye tarafından hediye edilen İznik çinilerinden yapılma dev Piri Reis Haritası törenle açıldı.

Londra Albert Embankment bölgesindeki IMO Genel Merkezinde yapılan törene IMO Genel Sekreteri Koji Sekimiz;  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün , Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz; MSC 92 Toplantıları için Londra'da bulunan Türkiye delegasyonu ve diğer ülke delegasyonları da katıldılar.

Resepsiyon öncesinde Bakan Ergün, IMO Genel Sekreteri Koji Sekimizu veTürkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz ile IMO binasının girişine asılan ve Sevim Ersoy 'un eseri olan Piri Reis'in haritasının çini panosu için düzenlenen törene katıldı.

Törenin ardından verilen resepsiyonda konuşan Bakan Ergün, 1513 yılında büyük Türk denizcisi Piri Reis'in, meşhur haritasını tamamladığını belirterek, "Atlas Okyanusu ve çevre kıtalarını gösteren o dahiyane eser, dünya haritacılığına çok önemli katkılar sağlamıştır" dedi. UNESCO'nun, 2013 yılını Piri Reis haritasının 500. yılı olarak kutlamaya karar verdiğini hatırlatan Ergün, şunları söyledi:

"Piri Reis, haritası üzerinde çalışırken dünya denizcileri başta olmak üzere tüm insanlığın faydasına hizmet etmiştir. Bu çalışmayla dünya ortak kültürel mirasına muazzam bir eser hediye etmiştir. Bizim de bugün hangi alanda çalışıyor olursak olalım insanlığın ortak ideal ve menfaatlerini dikkate almamız gerekiyor. Ancak böyle bir anlayışla hareket edersek hepimiz için yaşanabilir bir dünya inşa etmeyi başarabiliriz. Bu anlayışla hareket eden IMO'nun çalışmalarını, işte bu açıdan çok önemsediğimi ifade etmek isterim."

Bakan Ergün ayrıca Türkiye olarak IMO'nun "temiz denizlerde, güvenli ticaret" ilkesine sahip çıkmaya ve destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.

IMO Genel Sekreteri Koji Sekimizu da Piri Reis haritasının Türkiye'nin dünya denizciliğine yaptığı katkıyı ortaya koyduğunu vurguladı.

Sekimizu; konuşmasında önceki yıl Türkiye'de İstanbul'da VTS toplantısı için bulunduğunu anımsatarak buraga Türkiye'nin kurmuş olduğu modern VTS sistemini de yakından izleme imkanı bulunduğunu belirtti.

Sekimizu; 'Ayrıca Accident Zero kampanyasını da burada başlattık' dedi.  

Türkiye'nin, IMO'nun "temiz denizlerde güvenli ticaret" ilkesi doğrultusunda çalışmalarını yürüttüğünü belirten Sekimizu, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sekimizu ayrıca Türkiye'nin hediye ettiği ve IMO binasının girişine asılan Piri Reis haritasının çini panosu için teşekkür etti.

Törenden sonra katılan konuklara Türk yemekleri ve baklava ikram edildi. 
Editör: TE Bilişim