İMEAK DTO Ocak Meclis Toplantısını Gerçekleştirdi

İMEAK Deniz Ticaret Odası  60. aylık toplantısını bugün Başkan Vekili Faruk Ürkmez Başkanlığında gerçekleştirdi. Yeterli çoğunluğun sağlanabilmesi için bir süre gelen üyeleri bekleten başkan vekili Ürkmez, toplantının yapılacağını belirterek, DTO’nun 60. toplantısına başlandı.

DTO’nun 60. Meclis toplantısı öncesinde konuşma yapan başkan vekili Faruk Ürkmez, toplantıya gelmeyen üyelere sitemde bulundu. Toplantı öncesinde yeterli çoğunluğun sağlanamaması ve üyelerin gelmemesini eleştiren Ürkmez, “Maalesef yine arkadaşlarımız icabet etmediler. Ben buraya gelen arkadaşları gördükçe üzülüyorum. Hepimizi ş güç sahibiyiz ama buradakilerin de işi var. Ne yapmamız gerektiğine birazdan karar vereceğim. Çoğunluğu sağlayamadık. Biraz daha bekleyeceğiz. Beklettiğimiz için özür dileriz."dedi. Toplantı başladıktan sonra Bülent Şener münakale sunumunu gerçekleştirdi.

Metin Kalkavan;"Komite toplantılarında değişikliğe gittik"

Bülent Şenel'in ardından aylık meclis faaliyetlerini anlatmak için Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan kürsüye geldi.

DTO’nun çok sayıda üyesini Piri Reis Üniversitesi’nde ağırladığını belirten Kalkavan konuya dair “Sayın başkan değerli misafirler, hayırlı haftalar diliyorum. Geçen hafta Aralık ayı meclisimizi yapmıştık. Bu hafta da Ocak meclisimizi yapıyoruz. Eğitimin önemini bazen unutuyoruz. Ne kadar önemli olduğu sadece okul, değil toplum için eğitimle birleşince bu ülkeyi ancak ileri götürürüz. Bireyi ileri götüremezsek sistemleri ileriye götüremeyiz. Yılmaz Bey’in konuşmasını okudum. Bazen sağduyuya ve tarafsızlığa ihtiyaç var. Kolay değil. Üniversite kurmak, ileriye taşımak... Çok değerli bir öğretim kadromuz var. Hepsine teşekkür ederiz. Komite toplantılarında değişikliğe gittik. Önceden komite üyeleri bazında yapardık. 300-350 kişi idi. Şimdi 700’e çıkardık. Etrafta bir söylem var, eş dost akraba getirildi gibilerinden. Sistem şöyle çalıştı: Gelecek olan kişiye bakıldı üyemiz midir değil midir diye ona göre işlem yapıldı. Kimseyi bizim taraftarımız diye tanımadığımız insanları getirmedik bunlar yanlış söylemler. Yanlış yere gidiyor. Üyelerimizi İstanbul’a getirmek Piri Reis’i göstermek, bunları farklı şeyler. Yönetimimizin kararı idi. Görmelerini istedik. Burada sorunlara girmeyeceğim. Birazdan farklı bir şekilde anlatacağım” ifadesini kullandı.  

Çetin Taşkent:" Başkan hatırımı sordu teşekkür ederim"  

Faaliyet sunumunun ardından söz alan Çetin Taşkent önceki mecliste kendisi hakkında "yarım adam" söylemleri olduğu için bugün toplantıya katılmak istediğini belirterek" ancak bugün buraya geldiğimde başkan beni çok güzel karşıladı kendisine teşekkür ederim" dedi.Taşkent ayrıca DTO Başkanı Metin Kalkavan'a "Ben bugünden sonra buraya gelirim veya gelmem. Başkan'dan resti aldım. Restini gördüm. Kırmızı çizgiler aradım. Yer aradım yine gittim. Beni kovar veya kovmaz. Nerden kovuyor ya?" 

Tuncay Şeker: "Biz balıkçılar olarak odamızda bulunan hiçbir sektör için fikrimizi beyan etmedik"

Meclis Toplantısı’nda kürsüde balıkçılığa dair konuşma yapan Tuncay Şeker, "Herkes balıkçılar hakkında ahkam kesmeye başladı. Ama dikkatinizi çekerim biz balıkçılar olarak odamızda bulunan hiçbir sektör için fikrimizi beyan etmedik" dedi.

Tuncay Şeker "Kıyıya yaklaşıyorsunuz" eleştirilerine yönelik, 'Herkes konuştu fakat eyleme geçiren biz olduk. Bahsedeceğim konuyu hiç bir komite yapmadı, bu diğer komitelere de örnek olsun. DTO’da meslek komitelerimizin içinde çalışma grupları kurduk. Nerede eksiğimiz var ise tamamladık. En önemlisi deniz hukukunda. Boş durmadık, projeler yaptık. Bugün Karadeniz’e baktığınız zaman olduğu gibi dolgulu alan mevcut, deniz dolduruluyor. Öte yandan Trabzon’a baktığınızda 800 metre kare alan dolduruluyor. Siz her yerde, her alana kazıklar çakıyorsunuz, denizi istila ediyorsunuz. Göllerden, nehirlerden denize sürekli zehir akıtıyorsunuz. Bunu Tuzla’da, Pendik’te yaşadık'şeklinde konuştu.

Abbas Kolçalar: "Güzel bir sunum izledim, sektörüm adına çok memnun oldum"

Sualtı Hizmetleri ve Liman İnşaatı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Abbas Kolçalar yapılan komite toplantısı ve bu konuda Başkan kalkavan'ın faaliyetleri anlattığı sunuma değinerek "4 senedir ilk defa devlet bazında kayıtlara geçmiş, bir toplantıda sektörümüzle ilgili görüşlerimizin doğru ifade edildiği bir sunum izledim, sektörüm adına çok memnun oldum" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), Tuzla'da bulunan İSTAÇ ve Sıvı Atık Alım İstasyonu ile ilgili bir istasyon tahsis ettiğini belirten Kolçalar "İBB’nin Tuzla’da yapılacak olan istaç ve sıvı atık alım istasyonuyla ilgili ufak bir liman bölgesi tahsis edildi. Hem bunkercilere hem liman inşaatçılarına orda müşterek bir alan oluşturması amaçlanıyor. Birçok defa görüşmelere gittik bu konu için. Herhangi bir talebimiz olmaksızın bu projeye katkı ve hizmet verdik’ dedi.

Levent Karaçelik: "İki taraf da kozlarını dışarıda paylaşsın"

Meclis toplantısında söz alan Levent Karaçelik, meclisin seçim konuşmaları ve çalışmaları için toplanmadığını belirterek;" her iki taraf seçim toplantılarını kendi cebinden dışarıda yapsın, kozlarını dışarıda paylaşşsın" dedi.

Karaçelik, mecliste seçim propagandası yapıldığını ve bu durumdan rahatsızlık duyduğunu belirterek, "Çok güzel bir meclis çalışması yapılıyor. Neler yapılıyor, neler yapılacak, hedefler anlatıldı. Ben zevkle dinledim, sıkılan varsa açıkça söylüyorum mecliste olmasınlar. Bu yapılan çalışma meclisin, Türk denizcilik camiası için yapması gereken çalışmanın özetidir. Bu çalışmadan sıkılan varsa gelmesin! Ben 34 senedir armatörler birliği yönetim kurulundayım. Bu mesleğe katkısı olan 50 isimden biriyim. Mütevazi olamam, hakkım bu. Seçim çalışmalarında, iki tarafın meclis dışında tartışmasının gerektiğini vurgulayan Karaçelik, ‘Bu mecliste seçim propagandası yapılmasın, iki taraf da başka yerde çıkıp kozlarını paylaşsın. Bu meclis artık, kavgalarla dövüşlerle işgal edilmesin, biz bunu hak etmiyoruz. Buraya meclis üyesinden çok, meclis üyesi olmayanlar geliyor. Bu hafta kim kiminle kavga edecek diye geliyorlar, kavga bu benim zoruma gidiyor beni rencide ediyor’ diye konuştu.

Yusuf Ziya Çakır:"Trabzon Limanı büyük potansiyele sahip"

Trabzon Limanı hisselerinin halka açıldığından söz eden Yusuf Ziya Çakır Tarbzon limanının en büyük potansiyele sahip bir liman olduğunu belirtti. Çakır, limanın aynı zamanda karadenizde yapılan petrol arama çalışmalarında ana üs olarak kullanıldığını anlattı. 

Yılmaz Ulusoy:"Dünya boşlukta"

DTO Meclisinde söz alan Yılmaz Ulusoy dünyadan başlayacağını belirterek " dünya boşlukta" dedi. "Dünya darmadağınık olmuş, acaba dünyanın sonu geldi mi?" diye kendi kendine sorduğunu anlatan Ulusoy "o hale geldi ki sanal para çıkmış, şimdi de duydum Tükcoin'i çıkacakmış.dedi.Ulusoy sözlerini şöyle sürdürdü:" Beyler bu dünya rahatsızlığının yanında Türkiye daha da rahatsız. Allah bizi bütün felaketlerden korusun. En büyük tabii afet harptir. Harbin eşiğindeyiz, neleri konuşuyoruz. Sağolsun levent arkadaşımız güzel bir şey söyledi " varsa bir şeyiniz gidin dışarda halledin' dedi. Arkadaşlar biz seçme ve seçilmeyi hala öğrenemedik. Batıda çıkıyorlar son gün kim seçildiyse diğerini tebrik ediyor. Yanlış yapıyoruz, biz hata ediyoruz. Ne edep kaldı ne adap kaldı. 66'dan beri bu kervandayım. Bir çok yerde görev yaptım, hiç bir göreve de talip olmuş değilim. Neden olayım? Zaten gerekirse beni çağırırlar" dedi.

Erol Yücel: "Kanal İstanbul Projesi'ni destekliyorum" 

Türkiye Denizcilik Sektör Meclis Başkanı Erol Yücel, "Kanal İstanbul Projesi geçtiğimiz günlcerde resmen açıklandı. Aslında burada bunu tartışmamız lazım, bunu konuşmamız lazım" şeklinde konuştu.

Erol Yücel yaptığı konuşmada iki konuya değindi. Yücel,"Bizim konumuz denizcilik. Burası da Türk denizciliğinin çatı organizasyonu. Gündemde olan iki tane konu var. Bir tanesi Güneydoğu’da yaşanan sorun, yine denizcilikle ilgili aslında. PKK’nın denizle bağlantısının kesilmesi meselesi. Türkiye’nin müdahalesi olmadığı takdirde amaçları denize ulaşmak. Türkiye, çok yerinde ve doğru bir müdahale yapıyor. Sayın Cumhurbaşkanı’nın da bu meseleyi çok doğru bir şekilde götürdüğüne inanıyorum' dedi.
Yücel'in bir diğer değindiği konu ise Kanal İstanbul Projesi oldu. Kanal İstanbul Projesi'ni desteklediğini belirten Yücel, "Kanal İstanbul Projesi geçtiğimiz günlcerde resmen açıklandı. Aslında burada bunu tartışmamız lazım, bunu konuşmamız lazım. Gerçekten ben de, benden önceki konuşmacıların bahsettiği gibi başka şeyleri duyduğumda üzülüyorum" ifadesinde bulundu.

Mahmut Aydın: "Denizcilik meslek Liseleri "Proje lise"kapsamına alınmalı"

Eğitimle ilgili kısa bir bilgi paylaşımında bulunacağını belirterek söz alan Mahmut Aydın, "liselerde TEOG sınavları kaldırıldığı için meslek liseleri sınavsız öğrenci alacaklar, bizim denizcilik meslek liselerinin ivmesini kaybetmemesi için proje liseler seviyesine alınması gerekiyor" dedi.. Bir çok denizcilik lisesinde şehir dışından öğrenci geldiğini vurgulayan Aydın ayrıca kalitenin artması için sınavla öğrenci alımının önemli olduğunu söyledi.

Bülent Şenel; "Derelerin akıbetini hep beraber izliyoruz."

Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi Bülent Şener Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nda konuştu. Bülent Şener, balıkçılık ve çevre sorunlarına değinerek şunları şöyledi; "70’li yılların ortalarında Japonların ülkeye çok ilgi gösterdiği dönemde, özellikle Pendik Tersanesi’ne Japon vatandaşları çok gelmişti. Japonlarla o zamanlar ortak çalışmalarımız oldu. Ben Gemi İnşa Bölümü'ndeydim ama çevre ve deniz komisyonundaki arkadaşlarla da fikir alışverişi içindeydim. Japonların bizim denizlerimize ve balıklarımıza oldukça fazla merakları vardı. Özellikle lüfer balığına hayrandı. Ben deniz kirliliğinin ne olduğunu onlardan öğrendim. Deniz kirliliği, kısaca ‘denizde oksijenin bitmesi’ anlamına geliyor. Japonlar, Doğu Karadeniz’deki gezilerinde bütün sahillerin temizlendiğini gördü. Japonların hiçbiri buna bakmadan Karadeniz’deki derelere baktı ve dünyanın en şanslı insanısınız ne kadar güzel dereleriniz var dedi."

Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki sorunlara değinen Şener, 'Şimdi o derelerin akıbetini hep beraber izliyoruz. Otomatik olarak da balıkların akıbetini izliyoruz. Maalesef çözümü en uçta arıyoruz. Çözümü ise derelerimize sahip çıkacağız ama mümkünse sekiz on mil aralıklarla eski tekneleri batırmak gerekiyor ki bitkilerin üremesine imkan verelim. Bunları yaparsak balık ihraç eden ülke olabiliriz. Bu lezzetteki balıklarla çok büyük paralar kazanabiliriz’ şeklinde konuştu.

Arif Ertik: "Sigorta adı altında on milyonlarca lira yurt dışına harcayacağız"

Meclis Toplantısı’nda gelen yönetmelik değişikliği taslağı mevzuatı hakkında bilgi veren Meclis Üyesi Arif Ertik Muafiyetlerin içinde kültür balıkçıları bu mevzuatın dışında ama normal deniz balıkçıları bu mevzuatın içinde. Sigorta adı altında on milyonlarca lira yurt dışına harcayacağız" dedi

Ertik konuşmasını şöyle sürdürdü; 'Muafiyetlerin içinde normal bir ölçü yok. Kılavuz kaptan ve römorkör firması düzeni olan yerlerde bu mevzuatın dışına çıkılıyor. Türkiye'deki kılavuz kaptanlar ve römorkaj firmaları zaten Büyük Britanya anlaşmasına göre hizmet veriyor, hiçbir şekilde sorumluluğu yok. Siz sorumluluğu olmayan bir müesseseye başvurup da bu mevzuatın dışına çıkıyorsanız pes!’ dedi. Ben 300 tane vasıta ile tüm Türkiye'de offshore'um. Dalgıçlar ve liman inşaatları bana bağlı. 300 tane vasıta ile her gün 30-40 tane seferim var. Her seferimde bir para ödemem gerekiyor.'

Süleyman Sarı: " Mecliste politika üretmeliyiz"

 DTO 35 nolu Komite başkanı Süleyman Sarı söz aldı. Sarı; " Bizlerin en önemli isteği olan ulusumuzun uluslar arası ilişkilerinde de gördüğü gibi deniz kültürü ve çalışma tekniği düşüklüğü mevcut. Bunun ileri gitmesi için de politikalar üretilmeli.Maalesef bizler politika üretmiyoruz. Ya olayları ya da kişileri konuşuyoruz. İleriye yönelik olarak en önemli ihtiyacımızın politikalar üretmek .Bizim ve diğer komitelerin de ihtiyacı olan bakanlığın ürettiği politikalara katkı vermek ve doğru yolu bulmak için çabalamamız" dedi.

Metin Kalkavan; " Size burada her şeyi söyleyemem"

Mecliste son konuşmayı yapmak üzere kürsüye gelen Başkan Metin Kalkavan ‘Şanssız bir dönemden geçiyoruz. Size burada her şeyi anlatma şansımız yok. Dışarıda bir dünya şey oluyor. Dışarıda kalmaya calışıyoruz." dedi.

Kalkavan ilk olarak 35 numaralı meslek komitesi başkanı Süleyman Sarı'nın konuşmasında değindiği "politikalar üretmeliyiz" sözüne değineceğini belirterek. " Bizim burada bütün yaptığımız budur. Politika üretiyoruz. katkıda bulunuyoruz. Komiteler toplantısında da yaptığımız budur. Politika üretmiyoruz söylemini doğru bulmuyorum.  Bu odada esasında hayatımız politika ile geçiyor. Farklı düşünceleri aktarıyoruz. Arif Bey'in söylemiş olduğu şeylere göre görüş verin. Bu hep olacak ama biz kendimiz doğru düşündüğümüzü karşıya aktaracağız.’dedi.

Kalkavan: 'İnsanların makul olması, kalp kırmaması lazım"

Bir sonraki meclis toplantısında KOSTER Türk Filosu'nun konuşulacağını ifade eden Kalkavan 'Özel toplantılarla alt sektör konularını konuşacağız. Yapacağımız çok iş var. İnsanların makul olması, kalp kırmaması lazım. Ana şeyimiz budur. Maalesef burada tansiyon arttıkça daha çok katılım oluyor. Didişmeyi, tartışmayı seven bir toplumumuz var. Gönül ister ki şu kadar icraatın içinden daha çok soru gelsin, fakat çok az soru geldi."şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim