İMEAK Deniz Ticaret Odası 2019 yılının ilk toplantısını Salih Zeki Çakır'ın başkanlığında bugün gerçekleştirdi.Toplantıya katılım oldukça yoğundu. Gündem maddelerinden Oda ve Şubelerin 2018 yılı Kasım ayı mizanları ve fasılları arası aktarma talepleri Adem Kocadağ tarafından okundu ve oybirliği ile kabul edildi.

Mizanın kabulünden sonra Oda faaliyetleri ile ilgili hazırlanan film sunumu yapıldı.

Engin Koçak kürsüye geldi ve "2019 yılı Ekonomik Görünüm" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Engin Koçak'ın sunumundan öne çıkan başlıklar şu şekilde:

-Birleşik Devletler Federal Rezerv Bankası bilançasunu 500 milyar dolar kadar düşürdü.

 2019'da ayda 50 milyar dolar daralma bekleniyor.

- Avrupa Merkez Bankası ''şimdilik'' bilançonun büyümesini durdurdu ve varlık alım programına son verdi. Mario Draghi, risklere dikkati çekerek bilanço küçültmeye başlama takvimini 2020'den sonraya attı.

- Gelişmiş ekonomilerde kamu borcu hızla artarken özel sektör borcu sabit seyrediyor.

- IMF'nin yaptığı bir araştırmaya göre geçmişte, 5 yılda kredi/GSYİH oranı son 5 yılda yüzde 54 arttı. IMF ve iktisatçılar bu noktada endişeli.

- Ekonomideki negatif görünüm, ticarete son çeyreğe kadar yansımadı.

- Çin, Hindistan, Japonya, Endonezya, ABD ve Latin Amerika'nın ticaret büyümesi güçlü seyretti. Rusya biraz daha yabaş büyüme kaydetti.

- DTO'nün 26 Kasım tarihli araştırmasına göre, World Trade Outlook Indicator (WTOI) göstergesi, Ekim 2016'dan beri en düşük seviye olan 98.6'ya geriledi. Bu da önümüzdeki dönemde genel trendin altında bir ticaret büyümesiyle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor olabilir.

- Dolar tüm para birimlerine karşı değer kazanıyor. Emtia ihracatçısı ülkelerin paralarının değer kaybetmesi alım güçlerini olumsuz etkilerken emtiaların da daha düşük fiyattan piyasaya çıkmasına sebep oluyor.

Mizan sunumundan sonra Oda faaliyetleri ile ilgili hazırlanan film sunumu yapıldı.

Yılmaz Ulusoy söz aldı meclisin ve başkanın scruber ile ilgili gelişmeleri takip edip gerekirse uygulamanın reddedilmesi için çalışma yapılmasını istedi.Ulusoy ayrıca yeni hükümet sistemindeki 16 sektörün içinde denizciliğin de yer alması gerektiğini belirtti.

Şube Başkanları, Meslek Komite Başkanları ve Meclis Üyeleri söz adı.

Bu bölümde ilk sözü  İrfan Erdem aldı Batı Karadeniz Bölgesindeki sektörün sorunlarından bahsetti ve "durum iyi değil" dedi.

Daha sonra kürsüde söz alan Cengiz Kaptanoğlu "TÜDEV'de yanlış iş var" dedi,22 Şubat'ta yapılacak genel kurula herkesi davet etti. Kaptanoğlu yeni çıkan "Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Yönetmeliğine de değindi. 

Kaptanoğlundan sonra kürsüye gelen Kapt. Semih Dinçel navlun piyasalarını anlattığı sunumunu gerçekleştirdi.

Dinçel’in sunumundan öne çıkan başlıklar şu şekilde:

- Ham petrol fiyatları Ekim’den bu yana %25 düşerken son 15 günde %10’unu geri aldı.

- Tanker piyasasında 1-3 ve 5 yıllım uzun zamana esaslı kiralamalar spot kazançlara doğru hareketleniyor.

- Nehir gemileri piyasasında düşüş var.

- Kerç Boğazı'na girecek gemilere 30 yaş sınırı geliyor.

- ABD petrol üretimini artırıyor.

Altan Köseoğlu söz aldı. Köseoğlu "Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Yönetmeliği'ne atıf yaparak  "Hiç kimsenin görüşü alınmadan yılın son günü çıktı, her konuda herkes etkilendi, DTO hemen toplanmalı ve görüşü belli olmalıdır, Bu kürsü birlik beraberlik konuşmalarının yapıldığı yerdir" dedi.

38 No.lu "Yat İşletmeciliği Meslek Komitesi Bşk.Meslek Komitesi"Bşk. Kamil Kamiloğlu söz aldı. Kamiloğlu, Antalya'da marina sorunları, ücretleri konusuna değindi. Ayrıca nefes kredisinin daha önceleri olduğu gibi sezonda ödenecek şekilde planlanması gerektiğini belirtti.

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği adına konuştuğunu belirten Recep düsgit söz aldı. Düzgit demiryerlerindeki bekleme sürelerinin çok arttığını anlattı. Çok daha zor zamanlarda bile çıkmadığı şekilde bekleme sürelerinin 15 güne çıktığını anlatan Düzgit yeni çıkan yönetmeliğe de değinerek Odanın görüşünün alınmadığını söyledi.

Son olarak İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran kapanış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı.

Kıran sözlerine YILPORT Liman İşletmeleri, Londra’daki Llyod List ödül töreninde dünyanın en iyi liman işletmesi ödülünü almasını tebrik ederek başladı. Staj  komisyonı çalışmalarının bitmek üzere olduğunu anlatan Başkan Kıran bu konuda armatörlerden destek istedi.

Kıran sözlerine şöyle devam etti;

"Ankara’da Koster Yenileme Projesi ile ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığı’nın aldığı inisiyatif neticesinde toplantıya katıldık. Sanayi Bakanlığı Verimlilik Dairesi de toplantıdaydı. Sanayi Bakanlığı yetkililerine projeyi hayata geçirebilmek için devlet desteği anlatılmaya çalışıldı. Devletin katkısı açısından olumlu bir toplantı olduğunu düşünüyorum. Ulaştırma Bakanlığı devreye girdi. Toplantıda kosteri anlattılar. Devletin net katkı sağlayabileceği konusunda çalışma başlatıldı. İş dönüp dolaşıp %70 maliyetin nasıl bulacağı konusunda kilitleniyor. Faizleri aşağı çekebilecek neler yapılabilir bunlar araştırılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanımızı ziyaret ettik. Ziyaret sebebimiz yabancı bayrakla Türkiye’de çalışan yatlardı. Bunlarla ilgili tespitleri olduğunu söyledi. Ülkenin 3-5 Milyon Dolar karşılığında kabotajın delindiğini buna müsaade etmek istemediklerini söyledi. Bunu değiştirebilecek bir şey sunarsanız tekrar gündeme alalım, sadece 115 dolar yatak başı devlet vergi alsın, turist havaalanından tekneye transfer olsun, bunlar düşük meblağlar karşılığında kabul edilemez. ‘Kabotajı bunlar karşısında deldirmeyiz’ dedi. Bununla ilgili çalışıyoruz.

1 Ocak sabahı üç tane yönetmelik çıktı

Aralık ayının sonunda Çevre Kanunu’nda değişiklikler yapılması ile ilgili kanunda değişiklik yapıldı. Cezalar 16,5 kat artırıldı. ‘Bu ciddi anlamda bölgede çalışan gemilerimizi ve tersanelerimizi sıkıntıya sokacak durum olduğu için cezanın miktarı ve hesaplama yöntemine itiraz ettik. Oluşan kirliliği hesaplayın, cezanın her türlüsüne sektör razıdır’ şeklinde yazımızı yazdık. Ne kadar kirletildiyse o kadar ödensin. Hakkaniyet olsun. Bu mantıktayız.

1 Ocak sabahı peş peşe 3 tane yönetmelik çıktı. Tersanelerimizin işletme izni sorunu var. İzni almaları için yasal süre 31 Aralık’ta doluyordu. 1 Ocak sabahı yayınlanan yönetmelikle 1 yıl daha uzatıldı. 73-74 tersanemizden 13-14 tanesinin tam işletme izni var. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Yönetmelik 2015 yılında çıktı. Artık 2019’un sonuna geldiğimizde sektörümüzden ricam bizi bir daha bunları uzatın diye Ankara’ya göndermeyin. İmar barışı çıktı. Bir yıl içerisinde bu işi bitirin. Lütfen gerekli önlemler bugünden alınmaya başlansın.

Demir yerlerine kılavuz kaptan ile demirleme konusu… Bakan Danışmanımız ve Bakan Yardımcılarımız sektörden gelen sesi dinleyip 1 Haziran’a kadar ertelediler.

Son yönetmelik kılavuzculuk ve römorkörcülük yönetmeliği. 1996’dan beri konuşulan 2004’te iki yıllık fasıla oldu. 14 yıldır yönetmeliği olmayan bir konuda Ulaştırma Bakanlığı inisiyatif alıp yönetmeliği çıkarttı. Gelen tepkilere baktığımızda hoşnut olan kimseyi duymadım. Kimine göre hatalarla dolu, kimine göre az hatalı. Farklı sesler çıkmaya devam ediyor. 22 senedir farklı sesler çıkıyor. Bu bir inisiyatifti. Bunu Ulaştırma Bakanlığı aldı. Bize düşen bunun tekrar kangren olmadan oyuncularla bir arada en uygun halinin ne olacağına karar verecek düzeni kurabilmek. Çözümü bulmak için çalışmalıyız. Yönetim Kurulu olarak inisiyatif almaya hazırız. Bu işi herkesin en optimum şekilde çözüme ulaşması için görevimiz var. Görevimizi yerine getirmek için harekete geçeceğiz.

TÜDEV'de sıkıntı olmayacaktır

TÜDEV’in 22 Şubat’ta yeni yönetim kurulu ve diğer kurulları seçilecek. Orada sıkıntı olmayacaktır. Seçim şenlik havasında yapılacaktır. Problem olmayacaktır. Yeni yönetimden daha farklı neler yapacağımızı konuşacağız. İş üretmeye çalışacağız.

Bakanlığımızın adı değişti. Üç Bakan Yardımcımız var. Selim Dursun denizcilikle ilgili Bakan Yardımcısı. İnce eleyip sık dokumaya çalışıyor. Bu da işlerimizin hızını etkiliyor. Bizimle ilgili bakanlıklarda bürokrasi ile yakın ilişkiler içerisinde denizciliği anlatıp sevdirmemiz gerekiyor.

Scrubber konusu ile ilgili 16 Ocak'ta toplantı yapacağız. Düşük Sülfürlü Yakıt Tüketimi konusu. IMO'nun çevre biriminin 'Deniz Çevresini Koruma Komitesi'nin' Ekim 2016'da aldığı karardır. İki yol var. Ya %0,5 sülfür ihtiva eden yakıt alınacak ya da şu an piyasada olan %3,5 olan yakıtı alıp scrubber alıp havaya öyle salacaksın. Tartışmalı bir konu... 2018'in başına kadar birçok insan bekledi. IMO'nun bu kuralı biraz esnetmesini beklediler. Geçen yıl Mart ayında yapılan toplantıda IMO Başkanı'nın bu konudan geri adım atmaya niyetinin olmadığı görüldü. Buradaki sıkıntı, teknoloji üreten ülkeler bu tip kuralları IMO vasıtasıyla gündeme getirtip kabul ettirtirler. Konunun ne olacağı karışık. Büyük operatörler bu işi yapmaya yavaş yavaş başladı. Ülkeler IMO'ya bu konuda ertelensin demeye başladı. Diğer taraftan teknolojiyi üreten ülkeler bu sisteme geçilsin diyor. IMO'daki temsiliyetimiz fevkaladedir. 

Editör: TE Bilişim