İMEAK DTO Mayıs 2019 Meclis Toplantısı Gerçekleşti

İMEAK DTO Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır Başkanlığında ve oldukça yoğun bir katılımla gerçekleşti. Toplantıya TİM-Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı konuk oldu.

İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır'ın talebiyle , geçtiğimiz Pazar günü hayatını kaybeden ve Çarşamba günü toprağa verilen Türk denizcilik sektörünün duayen ismi Suay Umut için 1 dakikalık Saygı Duruşu’nda bulunuldu.

İlker Aycı, "Hizmet İhracatçılarının bir çatı altında toplanması güç sağlar"

Toplantıda ilk olarak TİM-Hizmet İhracatçıları Birliği ile ilgili bilgilendirme sunumu yapıldı. Sunum sonrası konuşan THY Yönetim Kurulu Başkanı ve TİM-Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, dünyada enriskli görünen kapının gümrük kapısı olduğunu söyledi. Hizmet ihracatının kolaylaştırılması bakımından verilen hizmet kalitesinin önemine değinen Aycı " bütün bu hizmetleri en hızlı ve kaliteli şekilde yapacak teknolojik sistemler mevcuttur" dedi.

Hizmet İhracatçılarının bir çatı altında toplanmasının güç sağlayacağını anlatan İlker Aycı sözlerine şöyle devam etti; "Hizmet İhracatçıları Birliği ile birleştiği takdirde bizim içimizde olduğu takdirde, hani malum, birlikten kuvvet doğar prensibiyle bir araya geldiğimizde ve aynı noktaya damladığımızda nasıl birlikte çeliği deleceğimizi, nasıl dünya pazarında birlikte tutunacağımızı, nasıl yeni pazarlar açacağımızı, nasıl firmalarımızla birlikte Hizmet İhracatçıları Birliği altında beraberce çalıştığımızda birlikte yeni ufuklar bulmak üzere nasıl birlikte beyin fırtınaları yapacağımızı, sektörel anlamda bizi geliştirecek gerek sektörün diğer kuruluşlarıyla gerek Ankara’yla hükümetimizle olan diyalogumuzla ufuk açıcı adımların atılması hususunda sektör adına görüşlerimizi kuvvetli bir şekilde iletebileceğimiz elimizde bir kaynak olduğunu ifade etmek isterim”

Aycı’nın konuşması sonrasında günün anısına İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır tarafından plaket takdim edildi.

UBM Fuarlar Direktörü Esin Aslıhan Göksel, İMEAK Deniz Ticaret Odası adına 2-5 Nisan 2019 tarihleri Tuzla Viaport Marina'da düzenlenen 15. Exposhipping Expomaritt İstanbul Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı hakkında katılımcılara bilgi verdi.Esin Aslıhan Göksel Fuara 56 ülkeden 795 markayla katılım sağlandığına dikkat çeken Göksel, fuarı bu yıl 5 bin 961 kişinin ziyaret ettiğini söyledi.

Kaptan Semih Dinçel, Navlun Piyasası hakkında katılımcılara bilgiler verdi. 

Tamer Kıran; "Ziya Kalkavan MTAL Sınav Kitapçığında yerini aldı"

Toplantıda son olarak İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran konuştu.Kıran, Ziya Kalkavan Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi’nin yeni sınav kitapçığında yer almasına değindi ve "Önceki gün yayınlanan yeni sınav kitapçığında Ziya Kalkavan Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi’ni biz tekrar sınav kitapçığında gördük. Dolayısyla kendisine buradan teşekkür ediyorum"dedi.

"Kitack Lim’in ziyaretinde bizi cesaretlendirdi"

Tamer Kıran geçtiğimiz haftalarda GİSBİR’in tarafından düzenlenen Mare Forum’a katılan IMO Genel Sekreteri Kitack Lim’in ziyaretine de değinendi. “Geçtiğimiz ayın bence en önemli faaliyetlerinden birisi GİSBİR’in organize ettiği Mare Forum etkinliğiydi. Mare Forum’a Kitack Lim katılması sebebiyle ben bu şekilde söylüyorum. Kitack Lim, Birleşmiş Milletler Dünya Denizcilik Örgütü’nün başkanı.  Dünya denizciliğinde çok önemli bir profil. Dolayısıyla Türk denizciliğine ne kadar yakın olursa bizim için o kadar faydalı olur. Bu bağlamda kendisi çok kısa bir süre içerisinde ikinci kez Türkiye’ye geldi. Burada bize söylediği bir şeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Deniz Ticaret Odası’na geldik. Odanın tanıtımını yaptıktan sonra Deniz Ticaret Odası’nın yapısını gördüğünde kesinlikle Deniz Ticaret Odası’nın IMO çalışmalarında daha fazla,uluslararası çalışmalarda ama özelde IMO çalışmalarında daha fazla varlık göstermesi gerektiğini bizlerle paylaştı. Bunu tavsiye edeceğini, kendisinin bunun için her türlü işbirliğine açık olduğunu bizlere teyit etti. Bu, ülkemizin IMO’daki temsilcileri vasıtasıyla olabiliyor. Onlara teknik desteke vermek vasıtasıyla olabilir. IMO’ya gidip oturumlarında bulunmamız mümkün olmayabilir ama oradaki temsilcilerimize her türlü teknik desteği verme imkanımız var. Dolayısıyla bunu kullanmamız gerektiğini bize tekrar tekrar tavsiye etti. Bizi bu yönde cesaretlendirdi” şeklinde konuştu.

"ABD İran yaptırımları için Oda'mızı ziyaret etti"

Konuşmasında ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Danışmanı’nın kendilerini ziyaret ettiğini açıklayan Tamer Kıran, ABD’li yetkililerin, İran’da devlete ait iki petrol şirketiyle herhangi bir ticari ilişkide bulunulmaması gerektiğini yönünde kendilerini bilgilendirdiklerini anlattı. ABD'li yetkililerin kendilerine 199 geminin olduğu bir listeyi verdiklerini anlatan Tamer Kıran ABD'lilerin bu gemilere hiç bir hizmetin verilmemesi ticari bir ilişkide bulunulmaması konusunda uyardıklarını söyledi. Kıran sözlerine şöyle devam etti:" Yetkilier, bir şüphe unsuru olduğunu ve Amerika’nın o gemiyi direkt takibe alacağını söyledi. İhlal biçimlerinin gemiden gemiye mal aktarımı şeklinde olabileceği gibi bir İran ürününün Irak menşeli gösterilmesi şeklinde belgede sahtecilik,  şeklinde de yapılabileceğini, dolayısıyla belgelerinize çok dikkat etmeniz gerektiğine, bunları sürekli doğrulatma görevinin sizde olduğunu söyledi. Irak ya da Basra’dan gelen yüklere ekstra dikkat edilmesi gerektiğini, bu bölgelerden yüklenen yüklerin teyit etmek üzere mutlaka OFAC’a Hazine Bakanlığı’na evrak doğrulatması yapılması gerektiğini söyledi. Biz dinleyici konumdaydık. Çünkü kendisinin de söylediği gibi bu yaptırımlara uyup uymama tamamen sizin tercihiniz dedi ama neticesi çok net ve katı olacak."

Editör: TE Bilişim