İMEAK DTO Kasım Meclis Toplantısı Gerçekleşti

İMEAK Deniz Ticaret Odası Kasım Ayı olağan meclis toplantısı bugün Salih Zeki Çakır Başkanlığında Fındıklı Merkez binasında gerçekleştirildi.

Toplantının ilk maddesinde Kasım İnandı’nın istifasının ardından 31 no’lu meslek komitesi üyeliğine Fahrettin Tellioğlu seçildi.

Ardından Pınar Kalkavan Sesel, Eylül ayı gelir gider sunumu yaptı.

Daha sonra yapılan oylamada Deniz Ticaret Odası’nın Eylül ayı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.

Bir sonraki gündem maddesinde Navlun Piyasalarıyla ilgili Orhan Semih Dinçel bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.

"Tanker piyasasında yükseliş var"

Dinçel, 10 bin dolar civarında giden tanker piyasasının kuvvetli bir yükseliş yaptığını belirtti.

Orhan Semih Dinçel, Baltık kuru yük index’inin 2008 krizini ilk gören yer olduğunu belirterek index’in aşağı yönde eğilim gösterebileceğini ifade etti.

Dinçel, dökme yükte 2019 yılının daha iyi geçmesini beklediklerini söyledi.

Koster ve Mini Bulker piyasasında 4-6 dolarlık artış yaşandığını belirten Dinçel, gemilerin tonajı kadar ücret kazandığını dile getirdi.

"Tüm Dünya rahatladı"

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada son ekonomik gelişmeler ile ilgili bilgi verdi. Erdoğan şu ifadeleri kullandı: “Küresel olarak en önemli etkileyici faktörün ABD’nin ambargolarının olduğunu görüyorum. Muafiyetlerin açıklanması başta biz olmak üzere tüm dünyayı rahatlattı. Amerika Merkez Bankası önümüzdeki toplantısında faizi arttırmama kararı çıkacağını düşünüyorum. Bu dolardaki 1,13’e kadar gelen Euro paritesi sürecini arttıracaktır.

"övizde rezervi güçlü tutacak politika geliştirilmeli"

Türkiye ekonomisinde dövizde yaşanan sert gelişmelerin yumuşamasını gördük. Şu an geldiğimiz nokta 5,44. Bu seviye çok mu iyi? Bu bazıları için iyi, bazıları için kötü. Bundan sonra Türkiye’nin dolarda çok aşağıların arzulamaması gerekir. 4 veya 3,50 olabilir diyenler var. 4,50 çok kolay olur. Merkez Bankası verilerine göre döviz rezervinin artması sevindirici gelişme. Dövizde rezervi güçlü tutacak politika geliştirilmeli. Rezervi arttırıp doları çok fazla düşürmeyerek rekabetçilik anlayışımızı devam ettirmeliyiz.

"Türkiye’nin önünün açık olduğunu düşünüyorum"

2019 yılı benim analizlerime göre hafif dozajda bir resesyon var gibi. Bu ilk çeyrek ya da ikinci çeyrek sonunda da olabilir. Sonrasında bir toparlanma olacak gibi görünüyor. Bankacılık reformu yapılırsa, gerekli tedbirler alınırsa Türkiye’nin önünün açık olduğunu düşünüyorum. Menkul Kıymetleri, Sigortacılığı, Factoring’i, bankalar yönetiyor. Bu sistemde revizyon gerekli. Türk reel sektörünü canlandıramayan mali sistem yaşanıyor.

"Radikal düzenlemeler yapılmalı"

Bankaların kredi mekanizmasında yeterli desteği vermediğini düşünüyorum. 2008’de bankalar reel sektörü taşıyıp destek vermişti. Bankacılık sisteminde radikal düzenlemelerin yapılması kanaatindeyim.

Global ticarette en çok konuşulan konulardan biri ‘Big Data’ konusu. Veri ve bilgi sistemlerini kurmamız gerekiyor. Ayrıca koster filosunun yenilenmesi konusunu da tüm dünya konuşur hale geldi.

Türkiye bütçesi revize oldu. Ulaştırmaya ayrılan pay önceden 40’ların üzerinde seyrederdi. İlk kez 30’un altında. Önümüzdeki süreçte ulaştırma anlamında beklediğimiz projelerde azalma olabilir.

Oral Erdoğan’ın konuşmasının ardından Deniz Ticaret Odası’nın Ekim ayı faaliyetleri gösterilen tanıtım filminde gösterildi.

Tanıtım filminin ardından şube başkanları ve meslek komitesi başkanlarının görüşlerine geçildi.

Aliğa Şube Başkanı Adem Şimşek yaptığı konuşmada şube faaliyetleri ile ilgili katılımcılara bilgi verdi.

Daha sonra meclis üyeleri sektörde yaşan sıkıntı ve çözüm önerileriyle ilgili söz aldı.

"Kılavuz kaptanlar olarak sektörün tam ortasındayız"

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği’nin yeni başkanı da Muhammer Arslantürk, Meclis Toplantısında söz aldı. Arslantürk, 30 Ekim’deki seçimin ardından göreve geldiklerini söyleyerek Deniz Ticaret Odası ve sektörün tamamıyla iyi ilişkiler sürdürmek istediklerini söyledi. Derneğin önemli çalışmalar yaptığını belirten Arslantürk, kılavuz kaptanlar olarak sektörün tam ortasında olduklarını belirtti.

Kürsüye son olarak İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran çıktı. Kıran yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı.

Bakanlıklar ile yakın ilişkiler içerisindeyiz"

“Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız, Bakan Yardımcımız ve Genel Müdürlerimizle yakın bir çalışma grubu kurmak için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Üç Genel Müdürümüz Deniz ve İç sular Genel Müdürlüğü, Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü ve Kıyı ve Tersaneler Genel Müdürlüğü bizimle yakın iş birliği içerisinde. Bize ne kadar destek oluyorlar? Tatmin edici seviyede iş birliği içerisindeyiz. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Deniz ve İç sular Genel Müdürü Okay Kılıç Bey Antalya’ya gidiyor. Deniz Turizmi ile ilgili toplantı yapacak. Konulardan biri tekne cinsleri. Mevcut mevzuat güncellenecek. Tekne cinsleri yeniden belirlenecek. Burada istediğimiz sonuçların çıkacağını ön görüyorum. Bakanlık ile çalışmalarımız devam ediyor.

"Demirleme yerleri gündemimizin ilk sırasında"

Ahırkapı, Türkeli ve Marmara açığındaki demirleme yerleri gündemimizin ilk sırasında. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun bu şekilde olmaması gerektiğini defalarca aktardık. Bakanlığımızın ajandasında duruyor. Uzun sürmeden çözüleceğini düşünüyorum. Bu sorunun nelere mal olabileceğinin hesabını hepimiz yapabiliyoruz.

Geçtiğimiz ay Bodrum Cup yapıldı. 30 yıldır yapılan bir faaliyet. Odamızın geçmişten beri desteği söz konusuydu. Genelde belli bir yakıt yardımıyla organizasyona sponsor olmuştuk. Eylül ayı meclisinde Erman Bey sunum yapmıştı. Ardından bir şekilde Deniz Ticaret Odası olayın dışına itildi. Parayı gönder gerisine karışma şeklinde tavır oldu. Sonrasında faaliyeti maddi olarak desteklemeyeğimizi belirterek açılış törenine katılmadım. 8 kişinin konuştuğu yerde İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanına söz verilmesi gerekirdi. Bodrum Cup’ın açılışına katılmadım. DTO Başkanı olduğu yerde 5 dakika da olsa konuşur. Bu böyledir.

"Sektörün sorunlarını 8 maddeye indirgedik"

Geçtiğimiz ay yoğun bir aydı. 85 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi gündemimizin ana maddelerinden bir tanesiydi. Sektörümüzde devam eden sorunları 8 başlığa indirgedik. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılarına ilettik. Tek tek sordu. Kendi görüşlerini iletti. Onun görüşlerine karşı bizim söylemlerimiz oldu. Ben umutluyum. Yeni bir tebliğ çalışması varmış. İlk tebliğde sorunlarımız %80 çözülmüştü. İkinci tebliğde kalan sorunlarımızın da çözülmesini umuyoruz. Gelişmeleri takip ediyoruz.

"Klaslı feribotlarla ilgili sonucu bekliyoruz"

Bu ay içerisinde klaslı feribot konusu çok gündemdeydi. Bununla ilgili kafa karışıklığı oldu. Şu anda Deniz ve İç sular Genel Müdürlüğü kararını verdi. Sonucunu bekliyoruz. Sektör açısından baktığımda sektörün menfaatine olacağını umuyorum. İnşallah herkes için hayırlı bir sonuç gelecektir.

"Çevre Bakanımıza ihtiyaçlarımızı ilettik"

Çevre Bakanımıza ziyaret çok önemliydi. Kendisiyle ilk defa tanıştım. Söylediğimiz bir şeye karşı teklifle gelen bir yapısı var. Ne istediğinizin altını iyi doldurmanız gerekiyor. Çok kolay ikna edebileceğiniz bir bakanımız değil. Kendisine marinaların kira sorununu anlattık. Marinaların birkaç tanesinin kapanacak duruma geldiğini kendisine ilettik.

Gemilerden atık alınması yönetmeliği ile ilgili taleplerimizi, Milli Emlak ile ilgili sorunlarımızı anlattık. İnşallah pozitif mesajlar aldık. Kısa sürede sorunlarımızın bittiğini paylaşma imkânımız olur.

"Denizleri korumak hepimizin görevi"

Çevre konularımızla ilgili olarak Yılmaz Ulusoy Beyefendi geçtiğimiz ay Antalya’daki deniz kirliliği ile ilgili sıkıntıları anlatmıştı. Antalya şubemiz harekete geçti. Deniz suyunun yüzme kalitesinde olduğu sonucu geldi. Yine de Antalya Bölgesindeki otellerden kaynaklı sorunların çözülmesi gereken konular olduğu ortaya çıktı. Havuzların yıkanma suyunun denize verilmesinin deniz suyunu kirlettiği bilgisi verildi. Denizleri korumak hepimizin görevi. Deniz Ticaret Odası olarak yaptığımız çalışmalarda uygun çözümlerin üretilmesi için isteklerimiz, çalışmalarımız oluyor.

Bundan sonra biz de deniz insanı deriz. Kadınlarımız denizlerimizde önemli roller almaya başladı. Özellikle karada ciddi sayıda kadının bu işin içerisinde olduğunu görüyoruz.

Türkdenizmedya

Editör: TE Bilişim