Toplantıda jeneratör tartışması

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin 22'nci meclis toplantısı, üyelerin katılımıyla yapıldı.

Toplantıda, denizcilerin sorunlarına değinilirken odanın Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, kruvaziyer turizminde ciddi düşüş yaşandığını bunun için gerekli çalışmaları yürüttüklerini ancak yetkililerin biran önce önlem alması gerektiğini savundu.

Bir sunum yapmak üzere kürsüye çıkan Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Toros, sunumunu bilgisayar ortamında yapmak istediğini ancak jeneratörün bulunmaması nedeniyle bunu yapamadığını dile getirip odaya jeneratör alacağını söyledi.

Bunun üzerine, Başkan Yusuf Öztürk, "Elektrik kesintisi Türkiye'nin sorunu, sizin evinizde jeneratör mü var? Lütfen tartışma ortamı oluşturmayın ve sunumunuzu yapın. Böyle bir şey ilk kez başımıza geldi" dedikten sonra salondan ayrıldı.

Öztürk, Toros'un sunumunu bitirdikten sonra toplantıya döndü. Deniz Ticaret Odası'nın Meclis Toplantısı elektrik akımının olmamasına rağmen, Meclis Başkanı Geza Dologh yönetiminde yapıldı. Toplantının açılışında, geçen 11 Mart'ta hayatını kaybeden denizciliğin, Türk futbolunun ve Fenerbahçe'nin duayen isimlerinden Şadan Kalkavan anıldı, saygı duruşunda bulunuldu.

Ardından Odanın Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, gündem değerlendirmesinde bulundu, Mart ayında odanın faaliyetlerini anlattı. Kruvaziyer turizmin Türkiye için ciddi bir sorun haline geldiğine dikkat çeken Başkan Öztürk, "Kruvaziyer turizminin gelişmesi için çeşitli fuarlara katılıp ülkemizi tanıtıyoruz. Ancak, alt yapı ve alınan ücretler ciddi sıkıntı yaratıyor. Fener seyri yapan gemi neredeyse kalmadı, ancak fener ücreti hala ödeniyor. Gemi trafik hizmet tarifesi de ek maliyet. Kruvaziyer turizmi orta vadede ciddi sorun. Biz indirime gidilsin diyoruz, ancak masraflar fazla. İzmir'e kruzaziyerle gelen turist sayısı 510 binlerden 250 binlere düştü. Ne oldu o gemiler ortadan mı kalktı? Hayır, sadece tercihlerini değiştirdiler. İzmir'i marka haline getirmeye çalışıyoruz, denizciliği tabana yaymaya çalışıyoruz ve bunun için de destek bekliyoruz" diye konuştu. Toplantının konuklarından, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Baş Mühendis Mustafa Nuran, "Gemi makine işletme mühendisliği ekonomisi, alternatif enerji kaynakları için karşılaştırmalı maliyet analizi" konulu sunum yaptı.

JENERATÖR TARTIŞMASI

Konuklardan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Toros, "Koster filosunun yenilenmesi ve hurda teşviki" konulu sunum yapmak üzere kürsüye geldiği sırada, "Sunumu bilgisayar ortamında, perdede yapmak isterdim, ancak elektrik akımının olmaması nedeniyle bunu yapamıyorum. Gemilerde de bulunan bir jeneratör var, odaya ondan alma sözü veriyorum. Daha önce 2 kez başkanlığa aday oldum ama güveninizi kazanamadım. Çünkü ben denizciyim. Bir özeleştiri yapmak istedim" diye konuştu.

Bunun üzerine Başkan Öztürk, "Elektrik kesintisi Türkiye'nin sorunu, sizin evinizde jeneratör mü var? Lütfen tartışma ortamı oluşturmayın ve sunumunuzu yapın. Büyüğümüz olarak size saygı duyduğumuzdan buraya davet ettik, tartışma yaratmayın.

Böyle bir şey ilk kez başımıza geldi" dedikten sonra salondan ayrıldı. Öztürk, Toros'un sunumunu bitirdikten sonra toplantıya döndü. Toplantının son sunumunu bir diğer konuk Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi doktora öğrencisi ve Endüstri Mühendisi Neslihan Paker de "Yatçıların marinadan beklentilerine dayalı pazar bölümlendirme analizleri" konusu üzerine yaptı. Toplantı, üyelerin sektörle ilgili sorunlarını dile getirmesinin ardından sona erdi.

Editör: TE Bilişim