İMEAK DTO'da, ‘Yatırım Teşvik Mevzuatı ve Uygulamaları’ toplantısı 

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nda ,Türkiye’de uygulanan yatırım teşvik mevzuatı ve uygulamaları hakkında bilgilendirmelerde bulunmak ve denizcilik sektörünün devlet destekleri ile ilgili sorun ve önerilerini görüşmek maksadıyla  “Yatırım Teşvik Mevzuatı ve Uygulamaları” ile ilgili toplantı düzenlendi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Genel Müdür Vekili Dr. Mehmet Yurdal Şahin Yatırım Teşvik Mevzuatı ve Uygulamaları konusunda bilgilendirdi.

Toplantıda İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran kısa bir konuşma yaptı. Kıran yaptığı konuşmada: “Oda olarak tüm meslek komitelerince katılım olmasını arzu ettik. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü çok önemli bir Genel Müdürlüktür. Denizcilik camiamızın atılım yaptığı yıllarda teşvik uygulamanın işin içinde olduğunu görürüz teşvik uygulama işin içinde olduğu zaman denizcilik sektörümüz her zaman atılım yapmıştır.” dedi.

Tamer Kıran’ın konuşmasının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Genel Müdür Vekili Dr. Mehmet Yurdal Şahin Yatırım Destek Programları, Yatırımlarda Devlet Yardımları, Proje Bazlı Teşvik Sistemi, Cazibe merkezleri Programları konularında bir sunum yaptı. Mehmet Yurdal Şahin, yaptığı sunumla katılımcıları bilgilendirdi. Dr. Mehmet Yurdal Şahin yaptığı sunumda şu ifadeleri kullandı: Yatırımlarda Devlet Yardımları hakkında karar 2012 yılında yayınlandı. O günden bu yana 24 karar 11 tebliğ değiştirdik. Bunlar yatırımcının lehine olan güncellemelerdir. Gelişmelere paralel olarak ihtiyaçlarımız değişti. Bizde güncelleme ve değişiklikler yaptık. Yatırım Teşvik Sisteminde Bölgesel Teşvik, Öncelikli Yatırım Konuları, Stratejik Yatırımlar, Büyük Ölçekli Yatırımlar ve Genel Teşvik başlıkları var. Gemi İnşa konusunda 2012 yılında toplam 218 belge düzenledik. 39.346 istihdam sağlanacağını öngördük. 18.035 Milyon TL destek sağlandı. Son derece iyi sayılacak bir durum. 2012’den bugüne kadar 1.274.410 istihdam ve 800 Milyon TL’ye yakın destek sağlandı. E-TUYS Sistemi 2 Temmuz 2018 tarihi itibariyle uygulanmaya başlandı. İşlemler firmanın yetkilendireceği bir veya birkaç kişi tarafından e-imza ile tamamen elektronik ortamda yürütülmekte. Gemi inşa yatırımları bizim için tek ürünü desteklediğimiz tek sektör. Gemi inşa yatırımlar genel teşvik yatırımları kapsamında destekleniyor. Deniz yolu ile yük ve yolcu taşımacılığı yatırımlarını öncelikli yatırım konuları arasında 5. Bölge destek unsuları arasında yer alıyor. KDV istisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Faiz Desteği gibi yardımlarımız var.

Toplantının sonunda İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Genel Müdür Vekili Dr. Mehmet Yurdal Şahin'e plaket takdim etti.

Kaynak: TÜRKDENİZ MEDYA

Editör: TE Bilişim