İMEAK DTO Aralık Meclisi "Gayri resmi" Toplandı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclisi 2017 yılının son toplantısını gerçekleştirmek üzere bugün toplandı. Ancak toplantı yeter sayısının olmadığını beyan eden Meclis Başkanvekili Faruk Ürkmez;  " çoğunluk yok meclis toplantısı gayri resmi olarak devem etsin" kararı verdi ve oylama neticesinde meclis toplantısı "gayriresmi"devam etti.

Meclis başkanının "Sohbet edeceğiz bugün" diyerek açtığı mecliste ilk konuşmayı Kaptan Salih Zeki Çakır yaptı, Çakır daha önce çoğunluk olmadan yapılan toplantılar, alınan kararlar olduğunu biliyorum dedi, Çakır ayrıca hastanede tedavi gören meclis yönetim kurulu üyesi Kaptan Tahir Sarıoğluna acil şifalar dileyerek Piri Reis Üniversitesinde yapılacak olan baloynun ertelenmesi teklifinde bulundu. 

Başaran Bayrak; "Gemi ihracatının geçen yıla oranla arttı"

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, yaptığı konuşmada, sorunları söylemek istediğini belirtti ve bunlardan birinin tersane ruhsatlarının sona ermesi olduğunu söyledi. Bayrak; 'Birçok tersanenin, tersane işletme ruhsatı bu yıl bitiyor. Eğer bu süreler uzatılmazsa ne olacağı belli değil. Muhtemelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız bu konuya çözüm getirecektir. Bunların içerisinde benim tersanem de var. Meclisimizden bu konuda bir girişimde bulunmasını rica ediyoruz."dedi.

Başaran Bayrak, gemi ihracatının geçen yıla oranla arttığını vurgulayarak; "Gemi ihracatında 2017 rakamlarına baktığımızda 1 milyar 325 milyon dolar olarak gerçekleşti. Gemi ihracatında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 49.2 artış sağlandı. İlk bakışta çarpıcı güzel bir rakam, hatta sanayi sektörleri arasında ihracatını en çok arttıran sektörüz." dedi. 

 

Murat Kul:"Balıkçılığın geleceği iç açıcı değil"

İMEAK DTO Balıkçılık Komite Başkanı Murat Kul balıkçılık meslek komiteleri adına söz aldığını belirterek Balıkçılığın geleceğini iç açıcı görmediğini anlattı. Kul; "B. Son zamanlarda basında balıkçılık ile ilgili sık sık haberler duyuyorsunuz. Gerçekten balık pahalı yani şu algıyı da oluşturmamak gerekir balık ucuz bir ürün değil. Biz ne pahalı olmasını istiyoruz ne de çok ucuz satılsın istiyoruz, değerinde satılsın çünkü bizim her teknemizde 30 kişi çalışıyor, akaryakıt alıyoruz sonuçta bir masrafı var bunun, bunu verdiğiniz zamanda bize bunun bir karı olmuyor. 1 eylül de sezon başladı palamut balığı başta iyiydi balıkçı arkadaşlarda bunlardan birşey kazandı. Şimdi palamut, lüfer olmadı olmasını da beklemiyorum. Bakanlık olarak bir karar alınıyor yasak getiriliyor yasaklara her zaman karşıyım uygulayan yok. Denizde hiçbir denetim yok balıkçılık ile ilgili ne kadar kaçak göçek varsa şu an denizde. Balıkçılığın geleceğini iç açıcı görmüyorum. Eğer gerçekten birşeyler yapmak gerekiyorsa Bakanlığın, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün üniversitelerle, bizlerle, balıkçılarla  acil toplanması lazım ve bir çözüm üretmesi lazım" dedi.Kul ayrıca ; "Hamsi Gürcistan’a gidiyor, karşı bölgelere geçiyor. Sonra Gürcistan'a gidiyoruz, bende gittim. Burda kalan arkadaşlarımızda ya Ege'ye ya Karadeniz'de istavrit tutup günü kurtarırım peşinde geçiyor. Yani iç açıcı değil av baskısı var." dedi.

Deniz Eraydın:" Olmayan bir olayı varmış gibi çözdüler"

Kürsüde söz alan Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği Başkanı Ali Deniz Eraydın,seçim stratejisini açıklayan Tamer Kıran ve ‘Hepimizin Odası Hareketi’ grubuna yönelik ve Mustafa Muhtaroğlu'nun olmayan bir sorunu varmış gibi çözdüğünü anlatarak sözlerine başladı. Herkes samimi ve dürüst olsun diye konuşan Eraydın meclisin çoğunluk sağlayamamsını da meclisi çalışmıyor göstermek için yapılmış olabileceğini söyledi. Eraydın" Seçim döneminde olabildiğince berrak konuşmak gerekir. Seçim kampanyası üzerinden deniz ticaret odasını itibarsızlaştırma, çalıştırmama, aciz gösterme çabasını hafif de olsa seziyorum" dedi.

Çetin Taşkent:" hiç bir toplantıda "toplantı yeter sayısının" bu kadar arandığını görmedim"

Mecliste söz alan Çetin Taşkent toplantı yeter sayısı olmadığını söyleyerek hiç bir toplantının iptal olduğuna daha önce şahit olmadığını belirtti. Ayrıca taşkent kürsüden Mustafa Muhtaroğlu hakkında iddialarda bulunan Deniz Eraydın'a seslenerek " yüz yüze bakacağın insanlarla, bazılarının önünde eğilip burada kin kusma, burada olmayan insanların arkasından konuşma" dedi.

Tamer Kıran;"Meclisi elektriklendirmeyeceğiz"

İMEAK Deniz Ticaret Odası üyesi Tamer Kıran, Meclis Toplantısı'nda kendisine atıfta bulunan Ali Deniz Eraydın'a kürsüden cevap verdi. 

Kıran; Deniz Ticaret Odası Meclisi'nin seçim propagandası yapılacak bir yer olmadığını, toplantılarının sektörün sorunlarını çözmek için toplandığını söyledi. Ali Deniz Eraydın'ın meclisteki katılım oranı ile ilgili sözlerine cevap veren Kıran; "Bu meclisin bugün bu kadar katılımlı olmasının sebebi acaba bu tiyatro olabilir mi? Bu meclis, insanların ayda bir kere gelip dertlerini anlatmak istedikleri yer. Sizin seçim çalışmanızı, seçim propagandanızı yapacağınız yer değil. Çok net söylüyorum. Beni bu girdabın içine çekemeyeceksiniz! Ben bu oyuna düşmeyeceğim' dedi.

Tamer Kıran meclisteki üyelerin çoğunluğunun Metin kalkavan'a ait olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: ' 114 üye var bunun 14 adeti sadece geçen seçimde diğer gruptan meclise girdi.100 üye ise Metin Kalkavan'ındır. Bugün 100 üyeden sadece 30-35 kişi burada ise, bunu bizimle beraber düşünmesi gereken Sayın Metin Kalkavan’dır. Bu niye böyle oldu, neden böyle oluyor ve bu hareketlerin yapılmasına neden müsaade ediyor diye düşünmesi gerekir." 

Kıran Mustafa Muhtaroğlu hakkında konuşan Deniz Eraydın'a cevap vererek "burada olmayan biri hakkında ikince kez böyle ağır bir konuşma yapıyorsunuz. Çok ayıp. Bakın Deniz Bey, sizden bir tane daha olsa bu mecliste, üç toplantı daha çıkmaz bu mecliste, söyleyeyim. Metin Kalkavan, uygun görür, bir dahaki toplantıya Mustafa Muhtaroğlu’nu davet eder  ise, kendisi gelir, açıklamasını yapar. Bu şekilde ithamlarla, alaycı, aşağılayıcı konuşmalarla olmaz ki bu! Burası meclis. İnsanlar buraya ayda bir kere dertlerini anlatmaya geliyor.'

"Yolumuza devam ediyoruz"

'Hepimizin Odası Hareketi'nin muhalif bir duruşu olmadığını dile getiren Kıran, "Yönetim Kurulu’nda niye oturuyorum? Çünkü sen ve diğer bir değerli arkadaşım yedek üye olmanıza rağmen, biz adaylığımızı açıkladığımızdan beri davet ediliyorsunuz. Hiç tarihte olmayan bir şekilde iki tane yönetim kurulu üyesi toplantılara davet ediliyor. Biz ne diyoruz? Biz muhalif hareket değiliz diyoruz. Biz bu işi daha iyi yapacağımızı söylüyoruz, bunun için yola çıkıyoruz. Yönetim kurulunda bununla ilgili oturuyoruz.  Biz yola çıktık. Bizim alnımız ak, duruşumuz dik. Yolumuza devam ediyoruz."

İMEAK DTO’nın Aralık ayı Meclis Toplatısı’nın kapanış konuşmasını DTO Başkanı Metin Kalkavan yaptı.

Metin Kalkavan :‘Çok farklı bir yılı geride bırakmak üzereyiz’

Bitirmekte olduğumuz 2017 yılının geçmiş yıllara göre ciddi farklılık gösterdiğini ve haritaların yeniden çizildiğine dikkat çekti ve “ öyle bir duruma geldik ki Kudüs hadisesiyle beraber tarih yeniden yazılmaya başlandı. Yüzlerce yıl geriye gittiğimizde taşlar yerinden oynadı, fakat bu seferki çok farklıydı. Bu yaşıma kadar BM’in Kudüs meselesiyle ilgili olarak ABD’ye karşı almış aldığı karara hayatımda ilk defa şahit oldum. Çok şaşırdım. BM’nin kuruluşundan beri böyle bir karar ilk defa çıktı.”  dedi.

BM’nin Kudüs ile ilgili almış olduğu kararda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın da ciddi bir etkisi olduğunu belirten Kalkavan; "Çok şeye sahip olmak o kadar önemli değildir. Gün gelir hepsini kaybedersiniz. Adalete önem vermeliyiz adaletten vazgeçmeden yürümeliyiz. Yıllar geçecek ama biz bu mücadelemizi hatırlayacağız, çünkü kimse kalıcı değildir."şeklinde konuştu. 

Metin Kalkavan, Tamer Kıran’ın ‘’DTO’nun kaybolan itibarını geri kazandıracağız’’ açıklamalarına da değindi.

Kalkavan sözlerini ; ‘Burası hiçbir denizcilik kuruluşuyla kıyaslanamayacak bir kuruluştur, bu çok net bizim 9500 üyemiz var, burası kamu kuruluşu. Bu kurum için 15 yılda çok şey yaptım ve diğer derneklerin güçlenmesi için alan yarattım. Onlar kendi alanlarına çıksınlar, sorunlarını bizimle paylaşsınlar ve onların sorunları üzerinde durarak, onları da yukarıya taşıyalım düşüncesindeydim. Herkesin kendi alanına odaklanması lazım, uzmanlık alanında gereğini yapması ve bizim de bu noktada tamamlayıcı rolünü üstlenmemiz gerekiyor. Geçmişte olduğu gibi bugün de deniz gücünüz yoksa geridesiniz demektir. Siz de farkında olmalısınız ki, her biriniz bu gücün bir parçasısınız. Denizin değeri inanılmazdır. Osmanlıya baktığınızda 63 tersanesi vardı, o zamanlar bu çok büyük bir kapasiteydi. Türk ekonomisinin ilk sanayisi olma rolünü üstlendi ve bizde bu rolü günümüzde hala taşıyoruz bu alanda çok iyiyiz, günümüzde yapamayacağımız bir gemi yok. 10 sene önceki gibi değiliz çünkü, büyümekteyiz. Eğitimli, nitelikli ve uluslararası alanda rol oynayan ciddi bir gücümüz var. Kaslarımız her geçen gün gelişiyor.’diyerek tamamladı.

Kaynak: iha