İMEAK DTO 2018 Ağustos ayı olağan meclis toplantısı gerçekleşti

İMEAK DTO 2018 Ağustos ayı olağan meclis toplantısı  Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır'ın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya katılım yoğun bir şekilde gerçekleştirildi. Toplantıya Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de katılım sağladı.

Havacılık eğitimi almasına rağmen denizciliğe büyük ilgi duyduğunu anlatan İsmail Demir, denizcilik sektörünü yakından tanımak istediğini söyledi. Savunma Sanayii Başkanlığı'nın sektöre kapısının açık olduğunu ve diyalog içinde kalmanın önemini vurgulayan Demir, Savunma Sanayii İcra toplantılarında projelere hız kazandıracaklarına dikkat çekti.

“Soru cevap bölümünde söz alan İMEAK DTO Başkan yardımcısı Recep Düzgit , Savunma Sanayi Deniz Platformu projelerinde ihalelere katılım hususunda yasayla belirlenmemiş sınırlamalar getirildiğini bunun sektörün gelişimi ve ülke menfaatleri açısından doğru bulmadığını belirterek zamanında Düzgit Grubu olarak Pakistan Deniz Kuvvetleri’nden aldıkları askeri ikmal tankeri projesi ihalesini , ülkemizde Savunma Sanayi İhracatı Projelerine yönelik herhangi bir teşvik, destek bulunmadığı için kazanmalarına rağmen gerçekleştiremediklerinden söz etti. Bilahare söz konusu geminin Türkiye yerine Pakistan’da (Türk proje firması STM’nin desteği ile) inşa edildiğini ifade etti.

Yine söz alan Ali Altuntop ise Başaran Gemi olarak 35 ülkede isimlerinin olduğunu ve çok yakında çok önemli bir bağlantıyı açıklayacaklarını belirtti. Cihan Ergenç Savunma Sanayinin kat ettiği yolun çok güzel olduğunu belirterek sizi alkışlıyorum dedi.

Konuşmasından sonra Prof. Dr. İsmail Demir'e İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran tarafından bir plaket takdim edildi.

BİNALİ YILDIRIM'A ÜSTÜN HİZMET NİŞANI İMEAK DTO MECLİSİ TARAFINDAN ONAYLANDI

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran söz alarak yeni TBMM Başkanı Binali Yıldırım'a İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından denizciliğe yaptığı katkılar adına Üstün Hizmet Nişanı verilmesini gündeme getirdi. Karar İMEAK DTO Meclisi tarafından onaylandı.

Toplantıda temmuz faaliyet sunumu videosunun yayınından sonra Mustafa Muhtaroğlu söz aldı, Muhtaroğlu İstanbul'un Cibraltar hariç bölgenin en büyük ikmal limanı olduğunu anlattı. Demir yerlerinin  buna göre yeniden planlanması gerektiğini söyleyen Muhtaroğlu ÖTV'siz yakıtla ilgili çalışma yapmayı önerdi.

37 no.lu Gemi Brokerleri ve Navlun Komisyocuları Meslek komitesi olarak Kapt. Semih Dinçel söz aldı . Dinçel şunları söyledi; "tarafımıza ulaşan şikayetlerde  Kerch kanalından içeri geçerek Azak Denizindeki Ukrayna limanlarına giden ve/veya Ukrayna limanlarında  kalkarak Kerch Kanalından dışarıya geçmek isteyen gemiler, Kerch demir yerinde 5-6 güne varan beklemelerle Rus makamlarınca kontrola tabi tutulmaktadır. Söz konusu kontroller, açık denizde kapsamsız deniz araçlarıyla yapılmakta olduğu için hava müsaadeli bekleme süreleri  mevsimsel olarak daha da uzayacaktır.  Konu beklemelerin nihayetinde navlun fiyatlarına yansıması kaçınılmaz olup başta tahıl ürünlerinin olma üzere ülkemize ek maliyet  getirmesine neden olacaktır. Sayın Yönetim Kurulunuza, konuyu inceleyerek gerekli makamlar nezdinde iyileştirme girişimlerinde  bulunulmasını olurunuza arz ediyoruz"

ATaköy marina ile ilgili bilgi veren Süheyl Demirtaş marina ve sorunlarından bahsetti. İstanbul Belediyesinin marinalarıyla rekabetin, verdikleri kiralarla mümkün olmadığını söyledi.Demirtaş ayrıca dünyada ülkeler ve kişi başına düşen tekne sayıları ile ilgili bilgiler paylaştı.

8 Nolu Meslek Komitesi Abbas Kolçalar söz aldı, Kolçalar devletin kendilerine olumsuz baktığını düşündüklerini , bir çeki işlemi yapmak istediklerinde devletin kendilerine güvenmediğini anladıklarını anlattı. 

Balıkçılık Komitesi Murat Kul söz aldı ve acilen bir balıkçılık politikasına gerek olduğunu belirtti. 

Toplantının sonunda kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran açıklamalarda bulundu ve toplantı sona erdi.

Editör: TE Bilişim