İMEAK Deniz Ticaret Odası Nisan Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır Başkanlığı’nda Fındıklı'daki genel merkez binasında gerçekleştirildi.

Toplantıya, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Mehmet Karaca ve İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Oğuz Salim Söğüt katıldı.

Toplantıda ilk olarak söz alan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, son günlerde basında Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin tasfiye edildiği yönünde çıkan haberlere ve lisenin İTÜ’ye devredilği konusuna açıklık getirmek üzere Rektör Mehmet Karaca ve Dekan Oğuz Salim Söğüt’ü toplantıda ağırlayarak konuya açıklık getirmek istediklerini söyledi.

 İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile İTÜ arasında yapılan protokol ile ilgili bilgiler verdi.Prof Karaca:" Ortaköy’deki mektebin bir kısmını İTÜ Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’ne çevirelim, dediler. Bende gönül bağı var dedim. Ama bunun merkezinde, ana eksini denizcilik olmak şartıyla kabul ederiz, dedim.  Yani üniversite burayı almadı. Hala Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir birimidir. Üniversite bir hamilik üstlenecek. Denizcilikle ilgili üç alan ama denizcilik de içinde olsun ve diğerleri denizciği desteklesin. Neler besleyebilir? Bilişim çağındayız. Her şey artık dijital ortama dönüştü. Biz üç bölüme 20’şer öğrenci alacağız. Burayı elit bir kurum haline getirmemiz lazım. Yani İTÜ ismini koyuyorsanız, bunun sıradan bir lise olması mümkün değildir. Benim ismimi burada kullanacaksanız ve benimle beraber çalışacaksanız, mutlaka bir elitizm olması lazım. Elitizmde üç bölüme 20’şer öğrenci alınacak. Bu 20’şer öğrenci ile devam edeceğiz. 4 yılda 250 öğrenciyi hiçbir zaman geçmeyecek. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü buradan çıkacak. Eski binanın onarımı söz konusu. Bunu talep ettik ve bunların hepsini kabul ettiler. Şu anda süreç devem ediyor” diye konuştu.Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin tasfiyesi yok. Onu baştan söyleyeyim” dedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’ya konuşmasının ardından plaket takdim etti.

Mehmet Karaca’nın konuşmasının ardından Meclis Katibi Serhat Barış Türkmen, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu’nun 1 yıllık faaliyetlerini anlatan sunum gerçekleştirdi.

Sunumun ardından 07.03.2019 ve 12 sayılı toplantı zabıtlarının onaylanması oylaması yapıldı. Toplantı zabıtları oybirliği ile kabul edildi.

Toplantının bir sonraki gündem maddesinde Adem Kocadağ; 2019 Ocak, Şubat ayları mizanları ile Şubat ayı münakale taleplerini anlatan sunum gerçekleştirdi. Şubat ayı mizanları oybirliği ile kabul edildi.

Daha sonra İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu’nun Mart ayı faaliyetlerini gösteren sunum yayınlandı.

Mart ayı faaliyetleri sunumundan sonra Ayhan Yasan 3. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı ile ilgili hazırlanan raporla ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi bina alımı ve satımı için Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi konusu oybirliği ile kabul edildi.

Meclis toplantısına şube başkanları ve komitelerden söz alanlarla devam edildi.

Toplantının sonunda İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran söz aldı. Kıran konuşmasında Gemi Acenteliği Yönetmeliği Taslağına değindi. Taslağa tepkilerin olduğunu belirten Kıran bu konuda bie oldu bittiye kesinlikle izin vermeyeceklerini konunun takipçisi olduklarını belirtti.

Tamer Kıran: "Herkes müsterih olsun. Kimse bize dükkanımızı kapattıracaklar diye düşünmesin. Bir işi yapabilmek için belli bir standartların olması gerekiyor. Evinizde oturup cep telefonunuzdan acentelik yapmamalısınız. Asgari kriterleri dikkate alarak Oda Yönetimi olarak Yönetmelikte hiçbir oldu bittiye müsaade etmeyeceğiz. Bunun için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ilgili birimleri bizimle hemfikirdir.

Kılavuzluk ve Römorkörcülük Yönetmeliğine de değinen Kıran "Kılavuzlukla ilgili belgeler verilmeye başlandı. Peşinden römorkörlük ile ilgili de verilecek. Ardından faaliyet izinleri verilecek. 2005’ten bu yana yönetmeliği olmayan bu konu bu dönemde artık bir kural, kaide altına alınmış olacak. Burdan bütün bakanlık çalışanlarına teşekkürlerimi iletiyorum. Son derece büyük özveriyle çalışıyorlar” dedi.

Tamer Kıran ayrıca hükümetin açıkladığı reform paketine de değinerek bilgilendirmede bulundu.

Editör: TE Bilişim