İlk Yerli Sismik Gemi Denize İniyor

MTA Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul’da yaptırılan “Turkuaz” adlı yüzde 100 yerli sismik gemi tamamlandı. Gemi, hafta sonunda Başbakan Davutoğlu’nun katılacağı törenle denize indirilecek.

Türkiye’nin ilk yerli sismik gemisinin inşaatı tamamlandı. MTA Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan gemi, bu hafta sonu denize indirilecek. Törene Başbakan Ahmet Davutoğlu da katılacak. “Turkuaz” araştırma gemisi, Türkiye’de yapılan ilk geniş kapsamlı araştırma gemisi olma özelliği taşıyor.

Gemi, yalnızca sismik araştırma yapmayacak, “nükleer santral yeri belirleme”den deniz altındaki batık şehirleri belirlemeye kadar çok kapsamlı jeolojik araştırmalar yapabilecek. MTA Genel Müdürlüğü ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından ihale edilen ve İstanbul Tersanesi tarafından yapılan yüzde 100 yerli sismik araştırma gemisi, “MTA Turkuaz” cumartesi günü Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı törenle Tuzla’da denize indirilecek.

Yüzde 100 yerli olan geminin tüm tasarımı, Türk mühendislerinden oluşan bir dizayn ekibi tarafından gerçekleştirildi. İnşa sürecinde ihtiyaç duyulan malzeme, ekipmanın büyük bölümü yurt içinden temin edildi.

Sismik araştırma gemisinin bilimsel araştırma ekipman ve sistemlerinin entegrasyonu da yurt içinde tamamlandı. 2 ve 3 boyutlu sismik araştırma kapasitesine sahip olan, “Turkuaz” sismografik araştırmalarda, özellikle de petrol ve gaz araştırmaları ile derin jeolojik yapıların araştırılmasında kullanılacak. Yerli sismik gemi Turkuaz, doğal kaynakların aranması, karalardaki jeolojik yapıların denizlerdeki devamlılığının tespiti, deprem, iklim değişikliği, deniz kirliliği ve ekolojik araştırmalar ile deniz altı mühendislik çalışmaları gibi araştırma faaliyetleri için tasarlandı. Ancak “Turkuaz” bu faaliyetler dışında çok sayıda araştırma da yapabilecek.

İhtilaflı sularda

“Turkuaz”, cumartesi günkü törende “Tüm denizlerde ve özellikle Ege ve Doğu Akdeniz gibi bazı ihtilaflı deniz alanlarında, petrol ve doğalgaz başta olmak üzere tüm doğal kaynakların araştırılmasında da görev alacak gemi, ulusal araştırma gemisi ile icra edilmesi, ülkemizin ekonomik ve siyasi çıkarları açısında zaruridir” ifadeleriyle tanıtılacak.

Editör: TE Bilişim