Tübitak Türkiye'nin İlk Sualtı Sanal Müzesini Açacak
 
Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Billur Tekkök, TÜBİTAK'ın Türkiye'nin ilk sanal müzesini oluşturacağını söyledi.

Doç. Dr. Tekkök, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi'nin kuruluşunun 15. yılı etkinlikleri çerçevesinde konferans vermek için Denizli'ye geldi. Konferansta açılış konuşmasını yapan PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Laodikeia kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, "2007 yılı çok önemli. PAÜ kuruluşunun 15. yılı. Bu çerçevede büyük etkinlikler yapılıyor. Biz de Arkeoloji Bölümü olarak etkinliklerimizi her çarşamba sürdürmeyi planlıyoruz." dedi. 

Doç. Dr. Billur Tekkök ise kültür mirasının açığa çıkarılmasına yönelik yürüttükleri su altı çalışmalarının bir bölümünü kısa süre sonra sanal ortamda göstereceklerini açıkladı. Çalışmanın Türkiye'de bir ilk olacağını söyleyen Tekkök, "Batıklar, bugüne kadar süngerciler sayesinde bulundu. Sanal müze, onlar için rehber olacak. Biz veri tabanı oluşturarak çalışmalarımızı duyurmak, halka açık hizmet vermek istedik. Özellikle çocukların küçükken eğitilmesini, geçmiş konusunda bilgilenmesini istiyoruz. Web sayfasında grafikler de yer alacak. Herkes, su altından çıkardığımız materyalleri inceleyebilecek." ifadelerini kullandı.

Kaş Arkeopark Alanı'nın öğrenciler için deneysel arkeoloji alanı olarak kullanılacağını vurgulayan Tekkök, "İ.Ö. 1306'da battığı tespit edilen Uluburun Batığı, o dönemin Akdeniz ticareti ve yaşayışı açısından önemli bilgiler sunuyor. Uluburun'un insanlık tarihinin somut verileri bilinen ilk ticari teknesidir." diye konuştu.

TÜBİTAK projesi ile özelikle yaz aylarında dalış turizmi faaliyetinin arttığını kaydeden Doç. Dr. Billur Tekkök, şunları kaydetti: "Mevcut arkeolojik potansiyeli nedeniyle de araştırmaların büyük önem taşıdığı Kaş-Kekova kıyı kesiminde deniz tarihi araştırması için ülkemizde ulusal kaynaklar kullanılarak ilk kez gerçekleştirilecek disiplinler arası, sistematik ve kapsamlı pilot projenin yürütülmesi amaçlanıyor. Deneysel arkeoloji çalışmalarına mekan olan alanda Tunç Çağı ticaret ağı ve limanlarının canlandırılması planlanmış. Bu alanda uzaktan erişimli sualtı görüntülemesi, 360 derece sanal müze dolaşımı ve sanal müze uygulamaları yapılacak. Gelişen bilgi teknolojileriyle müze, 'sanal müze' adı altında, günümüz teknolojilerini de kullanarak sadece bulunduğu mekana bağlı olmayan bir bilgi akışını da sağlayacak. Ayrıca, dalış çalışmaları sırasında deniz dibi ve saptanan batıklara ait diğer verilerin edinilmesi de araştırmanın olası ikincil ürünlerini oluşturacak."

Doç. Dr. Billur Tekkök, sunumunun ardından katılımcıların sorularını cevapladı. 

Haberler.Com

Editör: TE Bilişim