NATO'da Rusya için şok karar!

NATO, Rusya ile ortak deniz misyonunu askıya alma, alt düzey sivil ve askeri toplantıları durdurma, NATO-Rusya iş birliğinin tümünü gözden geçirme kararı aldı.

NATO-Rusya Konseyi, Ukrayna’daki gelişmeleri ele almak üzere bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de olağanüstü toplandı. Toplantıda NATO, Rusya ile ortak deniz misyonunu askıya alma, alt düzey sivil ve askeri toplantıları durdurma, NATO-Rusya iş birliğinin tümünü gözden geçirme kararı aldı.

NATO’nun teklifi üzerine büyükelçiler düzeyinde toplanan NATO-Rusya Konseyi’nin ardından bir basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen alınan kararları açıkladı.

Rasmussen, Ukrayna’daki durumun Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenlik ve istikrarı üzerinde ciddi etkileri olduğunu ve Rusya’nın Ukrayna’nın egemenlik ve toprak bütünlüğü ile kendisinin uluslararası yükümlülüklerini ihlal etmeyi sürdürdüğünü belirtti.

NATO’nun bu konuyla ilgili acil adımlar atma kararı aldığını söyleyen Rasmussen, bu adımları şöyle sıraladı: "Suriye’deki kimyasal silahları nötralize edecek Amerikan bandıralı ’Cape Ray’ adlı gemiye eskort etme amaçlı olan ilk NATO-Rusya ortak misyonunun planlamasının askıya alınması, memur düzeyindeki sivil ya da askeri toplantıların iptal edilmesi ve NATO-Rusya iş birliğinin tümünün gözden geçirilmesi."

"Bu adımlar açık bir mesaj gönderiyor: Rusya’nın eylemlerinin sonuçları var" diyen Rasmussen, siyasi diyaloğa kapıyı açık tutmak istediklerini söyledi.

NATO-Rusya Konseyi Başkanı olarak ilişkilerin üzerine kurulu olduğu ilkelerin tehlikede olduğunu söyleyen  Rasmussen, bu ilkeleri "Uluslararası hukuk bağlamındaki yükümlülükleri iyi niyetle gözlemleme konusundaki ortak teminat ve herhangi bir ülkeye ya da birbirine karşı tehditte bulunmaktan ya da güç kullanmaktan kaçınma taahhüdü" diye sıraladı.

Rasmussen ayrıca Ukrayna’nın askeri kapasitesini, daha fazla ortak eğitim ve tatbikatın da aralarında bulunduğu yöntemlerle artırma doğrultusundaki çabaları güçlendireceklerini söyledi.

Rusya'dan NATO'ya suçlama

Rusya'nın NATO nezdindeki Büyüeklçisi Grushko, NATO'yu çifte  standart uygulamakla suçladı.

Rusya'nın NATO nezdindeki Büyükelçisi Alexander  Grushko, NATO'nun ülkesine karşı çifte standart ve Soğuk Savaş klişelerini  uyguladığını söyledi.

NATO'nun Rusya ile iş birliğinin tamamını gözden geçirme kararı aldığı  NATO-Rusya Konseyi toplantısı sonrasında basına konuşan Grushko, "Bu toplantı,  NATO'nun hala çifte standart politikasının olduğunu ve Rusya'ya karşı hala Soğuk  Savaş klişelerinin uygulandığını kanıtladı" dedi.

 

Editör: TE Bilişim