Avrupa'nın ilk hybrid yakıtla çalışan makinesine sahip römorkörü RT Adriaan, KOTUG filosuna katılarak 6 Mart 2012 tarihinden itibaren Rotterdam Limanında hizmet vermeye başladı.

Römorkörün hybrid yakıt sisteminin montajı Kanada firması AKA  XeroPoint Hybrid Pervane Sistemleri tarafından gerçekleştirildi.

RT Adriaan römorkörünün resmi hizmete girme töreni ise Nisan/Mayıs ayları içerisinde belirlenecek bir tarihte yapılacak.

Hybrid römorkör nasıl çalışıyor?

RT Adriaan örneğinde olduğu gibi hybrid sistemli römorkörler, bilgisayar kontrollü bir sistemle kontrol edilen ana dizel jeneratörler, elektrik motorları ve yakıt pillerinden oluşan bir enerji beslemesine sahip.

Römorkör, doğrudan dizel ana makinelerle, dizel makine-elektrik kombinasyonuyla veya sadece elektrik pillerinden beslemeyle çalışabiliyor.

Elektrik enerjisi lityum polimer bataryalarda biriktiriliyor.

Elektrikle çalışma, römorkörün boşta kılavuz kaptan talimatını beklediği sırada, kısa mesafeleri katetmede ve gemi yanaştırma-kaldırma  manevralarında yakıt tasarrufu sağlıyor.

Ayrıca, makine gücü gerektiren ancak makinelerin henüz soğuk olduğu anlarda makineler ısınıncaya kadar elektrik enerjisi kullanılabiliyor. Bu da römorkörü acil durumlarda daha etkin müdahale edebilir kılıyor.

Çalışma devreleri

Hazır-ol veya boşta bekleme: Hazır olda veya boşta beklerken bataryalardan beslenerek sessiz ve sıfır emisyonlu çalışma imkanı sunuyor.

Yavaş seyir: Yavaş seyir modunda elektrik motorlar dizel jeneratörler ve bataryanın kombinasyonuyla beslenerek yakıt tasarrufu sağlanıyor.

Orta menzilli seyir: Römorkörün güç gereksinimi ana dizel jeneratörlerin yeterli çalışma menzili içeriisnde olduğunda römrokör konvansiyonel şekilde sadece dizel ana makinelerle yürütülüyor. Şaft motorları hizmet yükünü modern dönüşüm teknolojileri ile şaft hızından bağımsız sürekli voltaj temin ederek destekliyor.

Tam güç: Tam güç gerektiren durumlarda dizel ana makine ve şaft motoru birlikte pervaneye güç temin ediyorlar. Şaft motoru dizel makine gücünü destekleyerek düşük tork karakteristiklerindeki avantajını dizel makine emrine veriyor.

Hybrid sistemin avantajları

Gelişmiş yakıt tasarrufu: Boştayken yakıt sarfiyatı olmuyor.

Daha düşük bakım masrafları: makine kullanımı en aza indiriliyor.

Daha düşük emisyon: Makineler en etkin şekilde kullanılabiliyor.

Daha az gürültü: Ana makine kapatıldığında veya arızalandığında da göreve devam edebiliyor.

 

 

 

Editör: TE Bilişim