DOKUZ EYLÜL’ÜN İLK GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLERİ MEZUN OLDU


Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü 19. dönem, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü 13. dönem, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü 1. dönem mezuniyeti 2 Haziran 2011 saat 14.00’de Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

1993-2011 arasında Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü toplam 861 mezun, 1999-2011 arasında Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü toplam 449 mezun ve 2006 yılında kurulan Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü de 2010-2011 öğretim döneminde 12 kişilik ilk mezunlarını verdi. Böylelikle Fakülteden 1993-2011 yılları arasında toplam 1322 öğrenci mezun oldu. 2010-2011 döneminde ise Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü 32, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü 34, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü 12 mezun verdi.

Fakültede mezuniyette dereceye girenlerin tümü Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü mezunlarından oluştu ve birinciliğe Çağrı ÖZDİM, ikinciliğe Erdem KAN, üçüncülüğe Volkan KALE ulaştı. Bu öğrenciler Bölümlerinde de ilk üç sırayı almış oldular. Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü mezunlarından birinciliği Gizem SUN, ikinciliği Ceyda CEYHAN, üçüncülüğü Can BOYACI aldı. Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü’nde ise Erhan BAYIN birinci, Olgun KONUR ikinci, Ersin TOPALOĞLU ise üçüncü oldu.

Fakülte birincisi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü mezunu Çağrı ÖZDİM’in konuşmaları ile başlayan törende, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Güldem CERİT, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Feramuz AŞKIN, ARKAS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien ARKAS, ABD Maine Maritime Academy (Maine Denizcilik Akademisi)’nin Rektör Yardımcısı ve Dekanı Dr. John BARLOW ve DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet FÜZÜN konuşmalar yaptılar.

Fakülte birincisi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü mezunu Çağrı ÖZDİM geçen 4 yıl boyunca birbirlerine sımsıkı bağlandıklarını, denizlere açılıp birbirlerinden ayrılacakları için hüzünlü olmalarına rağmen, bu kardeşlik bağının sonsuza dek yaşayacağını belirtti. 8 Mayıs 2011 günü trafik kazasında kaybettikleri sınıf arkadaşları Alper PEKGÜRLER’i 2011 dönemi olarak hiç unutmayacaklarını belirten ÖZDİM, ailesine, DEÜ Rektörlüğü’ne, fakülte personeline, ağabeylerine ve dönem arkadaşlarına teşekkür etti. 2011 dönemi olarak şanlı Türk bayrağını tüm dünya denizlerinde gururla dalgalandıracak ve ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK ün açtığı yolda onun ışığıyla ufku açık Türk denizcileri olarak ilerleyeceklerine söz veren ÖZDİM, dönem arkadaşlarına “Allah selamet versin” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Daha sonra konuşan DEÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem CERİT 19. kez mezun verdiklerini açıklayarak 1993-2011 yılları arasında toplam 1322 mezuna ulaştıklarını belirtti. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Türkiye’de ilk Deniz İşletmeciliği eğitimini, cumhuriyet tarihinde ise ilk Güverte ve Makine eğitimlerini başlatan üniversite olduğunu belirten Prof. Dr. CERİT, 2006 yılında ARKAS Grubu ve pek çok denizcilik kuruluşunun destekleriyle açtıkları Gemi Makineleri işletme Mühendisliği Bölümü’nün ilk mezunlarını bu yıl sektöre kazandırmaktan büyük mutluluk duyduklarını açıkladı.

Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Feramuz AŞKIN, ilk defa  Yüksek Denizcilik Okulundan sonra bir Fakülte’nin Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri mezun ettiğinden bahsederek konuşmasına başladı. 2006 yılında ilk öğrencilerin alındığı gün de bu Fakültede olduğunu ve bir konuşma yaptığını belirten AŞKIN, aynı heyecan ve sevinci bugün yaşadığını, bununla birlikte  büyük bir gurur ve onur duymakta olduğunu vurguladı. Bu konuda emeği geçen Denizcilik Fakültesi akademik personeline, Fakülte’nin teçhizatlandırılmasında yardımlarını esirgemeyen kurum ve kuruluşlara ve  böylesine pırıl pırıl gençleri yetiştiren tüm ebeveynlerine sonsuz şükranlarını sunduğunu belirtti. AŞKIN, yeni mezunlar için bugün okuldaki son günleri olmasına rağmen, bu meslekte öğrenmenin sonu olmadığını ve asıl öğrenciliğin şimdi başlayacağını vurguladı. Denizcilik mesleğinin hiç bitmeyen bir heyecan olduğunu belirten AŞKIN, 32 yıl once mezun olmasına rağmen aynı heyecanı her mezuniyet töreninde duyduğunu belirterek, yeni mezunlara bu heyecanın hiç bitmemesini dilediğini vurgulayarak sözlerine son verdi.

Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği bölümünün kuruluşu sırasındaki gelişmelerden bahsederek sözlerine başlayan ARKAS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien ARKAS, denizciliğin bir disiplin mesleği olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra sadece Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümlerinden mezun olan öğrencilerin değil, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü’nden mezun olan öğrencilerin de birer denizci olduğunu, onların karadan iyi yönetimleri ile gemilerin yürüdüğünü, şirketlerin varlıklarını sürdürdüklerini vurguladı. Mezunlara iş hayatlarında başarılar dileyen ARKAS, “Sefere çıkacak tüm mezunlara da selamet” dileyerek sözlerine son verdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Mezuniyet Töreninde bulunmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek sözlerine başlayan ABD Maine Maritime Academy (Maine Denizcilik Akademisi)’nin Rektör Yardımcısı ve Dekanı Dr. John BARLOW, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Maine Denizcilik Akademisi’nin geçmiş işbirlikleri ve benzer programlarını göz önünde tutarak ilişkilerinde ileriye doğru dev bir adım atmış bulunmakta olduklarını vurguladı.  Dr. BARLOW, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Maine Denizcilik Akademisi’nin kurumsal değerlendirmeler ve akreditasyon kuruluşu onayı sonrasında Denizcilik İşletmeleri Yönetimi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği alanlarında çift diploma vermek üzere yola çıktıklarını ve bu programlara bu yıl ilk öğrencilerin alınacağını belirtti. İngilizce olarak verilecek programların, DEU/MMA çift diplomasına sahip olmak isteyen Türk öğrencilere yönelik olacağını belirten Dr. BARLOW, programlara katılan öğrencilerin, hem İzmir hem de Castine Maine’de öğrenim göreceklerini vurguladı. İki kurum arasında gerçekleştirilecek olan çift diploma programının birçok faydası olacağını belirten BARLOW,  5 yıl sonra, DEÜ/MMA çift diploma programı mezunlarını da bu sahnede görmeyi umut ettiklerini belirtti.

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet FÜZÜN ve DEÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem CERİT’in Dr. BARLOW’A anı plaketini vermesinin ardından DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet FÜZÜN konuşmasını yaptı. Bu törende olmanın heyecanını yaşadığını belirten Prof. Dr. FÜZÜN Denizcilik Fakültesi Dekanı’na, akademik personeline, yeni mezunların ailelerine teşekkür etti. Her sene yeni mezunlara nasihatlarda bulunduğunu belirten Prof. Dr. FÜZÜN, yeni mezunlara 3 nasihatta bulundu. Prof. Dr. FÜZÜN, “İlk olarak hoşgörülü olunuz, ikinci olarak çalışmaktan hiçbir zaman vazgeçmeyiniz çok çalışınız ve son olarak da Mustafa Kemal ATATÜRK’ün yolundan hiç ayrılmayınız” dedi. Prof. Dr. Mehmet FÜZÜN, Atatürkçü olmanın barışçı olmak, devrimci olmak,  her türlü yeniliğe, gelişime açık olmak olduğunu belirterek mezunları bu ilkelere sımsıkı sarılmaya çağırdı.

Törende, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümünün kuruluşunda emeği geçen ve 28 Nisan 2011 günü kaybedilen Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rıfat Sami AKSOY adına şükranlarını sunmak üzere eşi Nilgün AKSOY ile kızı Pınar AKSOY’a anı plaketi takdim edildi. Fakültede 10 yıl hizmet süresini tamamlayan Yrd. Doç. Dr. Ersel Zafer ORAL, Yrd. Doç. Dr. Serim PAKER, Yrd. Doç. Dr. Didem ÖZER ÇAYLAN ve idari personel Çağatay CAVGA ile Ali KÜÇÜK’e plaketleri verildi. Fakülteye katkılar sağlayan ve ders vererek maddi manevi katkılarını esirgemeyen Av. Banu GENÇ, Dursun ATALAY, Mustafa AYDIN, Çiğdem MARAŞLIOĞLU, Abidin ÖZTÜRK, Yrd. Doç. Dr. Ali Fatih DALGIÇ, Yrd. Doç. Dr. Ahmet OKUR, Yrd. Doç. Dr Çetin DİŞİBÜYÜK, Yrd. Doç. Dr. Murat ALTUNBULAK, Öğr. Gör. Aksel ÇETİN, Öğr. Gör. Pınar TATLIBAL, Öğr. Gör. Hakan ÇELİK, Öğr. Gör. İbrahim ÜÇSULAR, Rabia ERYILMAZ ve Osman ERKURT’a teşekkür belgeleri takdim edildi.

2010-2011 eğitim-öğretim yılı içerisindeki etkinliklere katılan öğrencilere teşekkür belgeleri DEÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem CERİT tarafından takdim edilirken, 8-12 Haziran 2011 tarihlerinde ABD’de düzenlenecek olan yarışta ülkemizi temsil edecek DEÜ Denizcilik Fakültesi Güneş Enerjili Tekne Takımı Üyeleri ve öğretim kadrosuna iyi dileklerde bulunmak üzere nazar boncuklu madalya takıldı.

Teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından, 8 Mayıs 2011 günü kaybedilen Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Alper PEKGÜRLER anısına düzenlenen barkovizyon gösterimi yapıldı.

Fakültede dereceye giren ilk üç öğrenciye DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet FÜZÜN ve ARKAS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien ARKAS tarafından plaket ve armağanlarının verilmesinin ardından bölümlerde ilk üç dereceye giren 9 öğrenciye ARKAS Deniz Ticaret Filosu, DEFAMED –(İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği), DEFMED (DEÜ Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği), Deniz Nakliyecileri Derneği, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası, Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Genel Denizcilik, Nemtaş Denizcilik, Transal Denizcilik, Turkon Denizcilik, YASA Holding, MARDAŞ, KIRAN ve İDÇ Denizcilik temsilcileri armağanlarını verdiler.

Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü’nün mezuniyet belgelerinin dağıtılmasının ardından Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü Bayrak Devir Teslim Töreni gerçekleşti.

Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü 1.  Dönem mezunları 12 kişiye ARKAS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien ARKAS tarafından mezuniyet belgelerinin verilmesinin ardından, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nün mezuniyet belgeleri dağıtıldı.

Törene DEÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hakkı BAHAR, Prof. Dr. Halil KÖSE, DEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay CANDA, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Hızırreis DENİZ, Müdür Yardımcıları ve Liman Başkanı, Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Albay Salih ARSLAN, DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Utku UTKULU, DEÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehtap MALKOÇ, DEÜ Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Esra ÇOKER, DEÜ DESEM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Cemile GÜRÇAY, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Başkanı Özden ÇOKDEĞER, Yönetim Kurulu Üyeleri Bülent ONURAL, Yusuf ÖZTÜRK ve Başdanışman Erol ÇAĞLAR, DEFAMED İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Enver BAŞEVİRGEN, Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emrah ERGİNER, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Hakkı TOROS, KONVOY Denizcilik adına Muhsin EMİRSOY ve Dilek EMİRSOY, ARKAS Deniz Nakliyatı A.Ş. adına İbrahim KONTAYTEKİN, Alaaddin KURT ve Recai BAYRAMOĞLU, Deniz Nakliyeciler Derneği İzmir, Genel Denizcilik, TRANSAL, KIRAN, NEMTAŞ, YASA, TURKON, MARDAŞ, BEŞİKTAŞ, İDÇ Denizcilik yetkilileri, Erkan DERELİ, DEÜ akademik ve idari yöneticileri ve kadroları, veliler ve basın mensupları katıldılar.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü Mezuniyet Yemini Kutay ÖZAKAR öncülüğünde gerçekleştikten sonra, bölüm birincilerinin Yaş kütüğüne plaket çakmaları ile devam eden Mezuniyet Töreni programı öğrencilerin 10. Yıl Marşı eşliğinde keplerini atmaları ile sona erdi.

 

 

 

 

 

 

 

Fakülte birincisi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü mezunu Çağrı ÖZDİM

 

 

Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Feramuz AŞKIN

 

 

 

 

 

ABD Maine Maritime Academy (Maine Denizcilik Akademisi)’nin Rektör Yardımcısı ve Dekanı Dr. John BARLOW

 

 

ARKAS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien ARKAS

 

bölüm birincilerinin Yaş kütüğüne plaket çakmaları

 

 

 

 

 

 

 

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet FÜZÜN ve DEÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem CERİT’in Dr. BARLOW’A anı plaketini vermesi

 

 

DEÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem CERİT

 

 

Editör: TE Bilişim