İlk cemre düştü, havalar ısınıyor  
 
Kelime olarak kor halindeki ateş anlamını taşıyan ve üç aşama halinde gerçekleşen cemrenin ilki havaya düştü. Baharın müjdecisi olarak bilinen ve birer hafta aralıklarla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan cemrenin ilki 20 Şubat'ta havaya düştü.  
 
Dün 15 yıl aradan sonra karın yağdığı Antalya'da bugün güneşli hava hakim oldu. Havanın güneşli olmasını fırsat bilen birçok Antalyalı, deniz kenarına gidip oturmayı tercih etti. Cumhuriyet Meydanı'na gelen yabancı turistler de rehberlerden Kaleiçi hakkında bilgi alıp, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Meteroloji yetkililerinden alınan bilgilere göre, öğleden önce 8 derece olan hava sıcaklığının hafta sonuna kadar 19 dereceye kadar çıkmasının tahmin edildiği bildirdi. Yetkililer, hava sıcaklığının geceleri 0 dereceye kadar düşmesi nedeniyle don olayının meydana geleceğini, özellikle seracılıkla uğraşanların daha dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiği yönünde uyarıyor.

Turizm kentinde 15 yıl aradan sonra dün ilk kez kar yağmış, vatandaşlar Cumhuriyet Meydanı ve Kepez üstüne akın ederek hatıra fotoğrafı çektirmişti.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 20 Şubat'ta cemrenin havaya düşmesi ile birlikte soğuk hava yerine bahar havasına bıraktı. Cemrenin havaya düşmesi ilçede kar yağışıyla oluşan soğuk hava dalgası kırıldı. Turizm şehri Manavgat'ta 4 gündür soğuk, kapalı, yağmur ve kar yağışının ardından güneş yüzünü gösterdi. Baharın müjdecisi cemrenin havaya düşmesi ile birlikte Manavgat'ta hava sıcaklığı 7 dereceden 17 dereceye yükseldi. Antalya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü ve Bölgesel Tahmin Merkezi'nden edinilen bilgiye göre, turizm şehrinde ikinci cemrenin 27 Şubat 2008 tarihinde suya düşünceye kadar gündüz hava sıcaklığını 17 ile 19 derece arasında seyir takip edeceğini ifade edildi.

6 Mart'ta cemrenin toprağa düşmesi ile birlikte kıştan çıkılarak İlkbahar mevsimine geçileceğini belirten Manavgat Tarım İlçe Müdürü Sadık Ay, turizm şehrinde birçok çiftçinin toprağa ektiği mahsulü ve çıkışını cemrenin havaya, suya ve toprağa düşmesine göre yaptığını ifade etti.

Burdur'da 3 gündür aralıklarla yağan kar, etkisini kaybetti. Güneşin etkisini arttırdığı kentte beyaz örtü yavaş yavaş kalkmaya başladı.

Batı Akdeniz kentlerinden Burdur'da 17 santime kadar ulaşan kar, yavaş yavaş etkisini kaybediyor. Kar yüzünden birçok maddi hasarlı kazanın yaşandığı kentte ana yolların genelinde buzlanma bitti. Buzlanmanın sürdüğü bazı cadde ve yollarda belediye ekipleri tuzlama çalışmalarını bugün de sürdürdü. Okulların 2 gün tatil kentte öğrenciler Çarşamba günü(yarın) yeniden ders başı yapacak. Sıcaklığın arttığı kentte, karlar yavaş yavaş eriyor. Havanın berraklaştığı kent, kartpostallara girecek güzelliğe büründü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tahminlerine göre kentte sıcaklık 3 gün içinde 4 derece artacak.

Yurdun büyük bir bölümünde kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken güneyin sıcak kentlerinden birisi olan Adana'da yüzünü gösteren güneş, vatandaşları fazlasıyla mutlu etti.

3 gündür yağışların devam ettiği Adana güne güneşle başladı. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, önümüzdeki 4 günde Adana için yağış beklenmediğini açıkladı.

Adana'nın kuzeyindeki Tufanbeyli, Saimbeyli, Aladağ, Feke ilçelerinde görülen kara inat ova kesiminde güneşli hava parklara ilgiyi de artırdı. Bazıları Seyhan Nehri kıyısında yürüyüşe çıkarken, bazıları da kent merkezindeki Atatürk ve Merkez Parklarında yürüyüş yaptı, bankta oturarak güneşli havanın tadını çıkardı.

Adana'nın bir günde 4 mevsimin yaşandığı bir iklime sahip olduğunu belirten vatandaşlar, "Sadece ceketle dolaşarak kışı çıkarabiliyoruz. Burası tam fakirin yaşayacağı bir kent. Isınmaya da çok fazla harcama yapmıyorsunuz."dedi.

Çalışmak üzere Kahramanmaraş'tan Adana'ya geldiğini belirten ve parkta oturduğu bankta gazete okuyan bir başka vatandaş ise "Adana'yı güneşli görünce çok şaşırdım. Adana'da soğuk var, ayaz var diyorlardı. Bizim orada her taraf 1-1.5 metre kar. Adana bu haliyle yazdan kalma günleri yaşıyor."diye konuştu.

Meteoroloji verilerine göre Adana'da sıcaklık önümüzdeki 4 günde artış göstererek 10-11 dereceden 15-16 dereceye çıkacak. Gündüz sıcaklığına paralel olarak gece sıcaklıkları da 3-5 dereceden 9-10 dereceye yükselecek.

CEMRE: BAHARIN MÜJDECİSİ

Cemreler, havaların ısınmaya başladığının ve kışın soğuk günlerini arkada bırakmak üzere olduğumuzun müjdecisi olarak kabul ediliyor.

Eskilerin 365 günlük yılı Kasım 179 ve Hızır 186 olarak ikiye ayırdığı belirtiliyor. Yılın Kasım kısmının yani kış devresinin 8 Kasım'da başladığına ve 6 Mayıs'a kadar sürdüğüne inanılıyor. 6 Mayıs'ta da Hıdırellez ile birlikte yaz devresi, Hızır günlerinin başladığı kaydediliyor. Kasımın 46'sında, kırk gün anlamına gelen 'erbain', 86'sında da elli gün anlamına gelen 'hamsin'in girdiğine inanılıyor. Böylece kışın en soğuk zamanları sayılan 90 günlük süre geride bırakıldığı ifade ediliyor. Kasım günlerinin ortasını geçip yüz gün arkada kalınca halk arasında zorlu kış günlerini arkada bırakmanın sevincinin yaşandığı belirtiliyor.

Kasımın 105'inde 20 Şubat'ta birinci cemrenin havaya, 112'sinde 27 Şubat'ta ikincisinin suya, 119'unda da 6 Mart'ta üçüncü cemrenin toprağa düştüğüne ve yedi günlük aralıklarla buraları ısıttıklarına inanılıyor. Meteoroloji Bölge Müdürü Ziya Çolak, cemrelerin düşüş sıralamasında önce hava ısınıyormuş gibi görünse de hava doğrudan güneş ışınları ile ısınmayacağını açıkladı. Çolak, güneşten gelen ışınların önce yeri ısıttığını, daha sonra yerden yansıyan ışınların havayı ısıttığını aktardı. Cemrenin düşmeye başlamasıyla birlikte hava sıcaklıklarında bir iki dereceyle başlayan bir artış olacağını kaydeden Çolak, son cemrenin de düşmesiyle birlikte hava sıcaklıklarında hissedilir derecede artışlar olacağını vurguladı.

Zaman
 

 

 

 

Editör: TE Bilişim