Dünyanın en önemli petrol ve doğalgaz fuarları arasında yer alan, Bakü Expo Center'da 4-7 Haziran tarihleri arasında 20. kez düzenlenen Caspian Oil & Gas Fuarı'nın açılışını Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yaptı.

Fuar kapsamında SOCAR Türkiye'nin standını da ziyaret eden Cumhurbaşkanı Aliyev'e, SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev ve SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz tarafından, şirketin Türkiye'deki faaliyetleri ve yatırım projeleri ile ilgili kapsamlı brifing verildi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev SOCAR'ın 2018 yılında Türkiye'nin üç büyük grubundan biri olma hedefinden büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, 2023 yılı için bu hedefi revize ederek SOCAR'ı Türkiye'nin en büyük sanayi şirketi olarak görmek istediğini söyledi.

PETKİM YARIMADASI'NA 10 YILDA 9 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPILMIŞ OLACAK
Cumhurbaşkanına kapsamlı bilgi veren Kenan Yavuz, tüm projelerinde en büyük desteği Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan gördüklerinin altını çizdi. Petkim özelleştirmesinin üzerinden 5 yıl geçtiğini anımsatan Yavuz, "Bu süre içinde Petkim'e 327 Milyon Dolar yatırım yaptık. Devam eden yatırımlarımızın tutarı ise 114 Milyon Dolar. STAR Rafinerisi, Petkim Konteyner Limanı ve STEP Enerji Santrali ile birlikte 2018 yılına kadar sadece Petkim Yarımadası'na 9 Milyar Dolar yatırım yapmış olacağız. Hedefimiz 2018 yılında 15 ilâ 20 Milyar Dolar cirosuyla Türkiye'nin en büyük üç grubundan biri olmak. Sayın Cumhurbaşkanımız 2023 yılında bu hedefi birincilik olarak revize etmemizi istedi. Daha çok çalışarak bu hedefe ulaşacağımıza yürekten inanıyoruz. Bugüne kadar Petkim, STAR Rafinerisi, Petkim Konteyner Limanı, STEP Enerji Santrali ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projelerini başlatan SOCAR, 2008-2018 yıllarını kapsayan 10 yıllık dönemde Türkiye'ye toplam 17 Milyar Dolar yatırım yapacak. Bu yatırım miktarı, Türkiye'ye 1923-2003 yılları arasında gelen doğrudan yabancı sermayeden 3 Milyar Dolar daha fazla. Petkim Yarımadası ise, SOCAR'ın 'Value-Site' hedefi ile Türkiye'nin en büyük yatırım ve yerlileştirme projelerine ev sahipliği yapıyor" dedi.

"RAFİNERİ HAFRİYATININ YÜZDE 70'İ TAMAM"
Petkim Yarımadası'nda hafriyat çalışmaları süren STAR Rafinerisi'nde saha düzenleme çalışmalarının yüzde 70'inin tamamlandığını vurgulayan Kenan Yavuz, rafinerinin mühendislik, tedarik ve inşaat (EPC) süreçlerini içeren anlaşmaları İspanyol Tecnicas Reunidas liderliğinde dünyada konularında lider dört firma ile imzaladıklarını ve bugüne kadar tamamı özkaynaklardan yaklaşık 200 Milyon Dolar harcama yaptıklarını söyledi.

51 AY SONRA DEVREYE ALINACAK
STAR Rafinerisi'nin 51 ay sonra devreye alınacağı bilgisini veren Yavuz, Petkim Yarımadası'nda, aynı zamanda liman, enerji, lojistik ve Türkiye'de dağıtım entegrasyonunu da sağlayacaklarını, böylelikle Türkiye'nin rekabet gücünü artıracaklarını dile getirdi. Yavuz, rafineriden önce devreye alınması planlanan 612 MW gücündeki STEP enerji santrali ve kojenerasyon tesisi tamamlandığında ise Petkim Yarımadası'ndaki tüm yatırımların güvenli, ucuz ve kesintisiz elektrik ve buhar kaynağına kavuşacağını sözlerine ekledi.

TEST KAZIKLARI ÇAKILMAYA BAŞLANDI
İlk etabı 2015 yılında tamamlanacak Petkim Konteyner Limanı'nda ise test kazıklarının çakılmaya başlandığını kaydeden SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, liman ve lojistik yatırımları ile Türkiye'nin en stratejik sanayi bölgelerinden biri olan Aliağa'yı Türkiye'nin en büyük entegre lojistik merkezi olma noktasına taşımayı hedeflediklerini belirtti. Bu çerçevede Moller-Maersk Grubu şirketlerinden APM Terminals ile uzun süreli işletme antlaşması imzaladıklarını ve bunu 20 Mart'ta Kopenhag'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Danimarka Başbakanı Helle Thorning Schmidt'in katılımlarıyla gerçekleştirilen resmi imza seremonisi ile taçlandırdıklarının altını çizen Yavuz, limanda test kazığı ve deniz tarama işlemlerinin başladığını, 24 ay sonra liman inşaatının birinci fazının tamamlanacağını hatırlattı.

Yavuz, sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında Azerbaycan'ın kurucusu Heydar Aliyev'in adını yaşatacak projelere ise 50 Milyon Dolar harcadıklarını kaydetti. Kenan Yavuz daha sonra Azerbaycan ulusal basın için Petkim standında düzenlenen basın toplantısına, medya mensuplarına yatırım projeleri ile ilgili bilgi verdi.

Editör: TE Bilişim