İklim konferansında geçici uzlaşma

İklim konferansında, Kyoto Protokolü’nün yerini alacak yeni anlaşma için müzakerelerin başlaması karara bağlandı. Ancak ABD’nin itirazları nedeniyle karbon gazı salımlarını azaltmak için bağlayıcı kısıtlamalar getirilmesi önerisinin benimsenemedi.
Endonezya’nın Bali Adası’ndaki BM İklim Değişikliği Konferansı, çekişmeler, pazarlıklar ve maraton görüşmelerle geride kaldı. Çekişmelerin temelinde, ABD’nin karbon salımlarının azaltılması konusunda bağlayıcı taahhütler altına girmek istememesi yatıyordu.
Washington, tüm baskılara rağmen geri adım atmadı ve Avrupa Birliği’nin, 2020’ye kadar karbon salımlarının yüzde 25 ila 40 oranında azaltılması yönündeki talebi, herhangi bir metne girmedi.
Konferansta sağlanansa geçici bir uzlaşma oldu. O da ancak Washıngton’un son anda itirazlarını çekmesiyle sağlanabildi. Tarafların üzerinde uzlaştığı taslak metne göre, karbon salımlarının azaltılmasıyla ilgili olarak 2009’da tamamlanmak üzere müzakerelere başlanacak. Ancak metinde ABD’nin de talep ettiği gibi, karbon salımlarının azaltılmasına dair net hedeflerden bahsedilmiyor, yalnızca bu hedefleri destekleyen bilimsel araştırmalara atıfta bulunuyor.
Bali’de benimsenen metin, süresi 2012’de dolacak Kyoto Protokolü’nün yerini alacak yeni anlaşma belgesinin oluşturulması için 2 yıllık bir müzakere sürecini başlatıyor. Süreç, 2009’da Kopenhag’da yapılacak bir konferansla sona erecek.
Bali yol haritası, küresel ısınmaya yol açan gazların salımının azaltılması, temiz enerji kaynaklarının gelişmekte olan ülkelere transferi, ormanların korunması ve iklim değişikliklerine karşı yoksul ülkelere yardım edilmesi hedeflerini kapsıyor.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise, 2 haftalık konferansta sağlanan ilerlemeden memnun olmadığını söyledi. Avrupa Birliği, 2020’ye kadar sera etkisi yaratan karbon salımlarının yüzde 25 ila 40 oranında azaltılmasını istiyor, ABD ise, sayısal kısıtlamalar getirilmesine karşı çıkıyor.

ntvmsnbc

Editör: TE Bilişim