Bir harikayı daha kaybediyoruz 
 
Bu görüntüler dünya koruma öncelikli 200 ekolojik bölgesinden biri olan İkizdere Vadisi’nden.

İkizdere, hafriyat çalışmalarıyla bir tünele hapsedildi. Muhteşem doğal güzellik toz toprak ve mıcırların pisliğiyle örtüldü

Rize’nin İkizdere Vadisi’nde yapımı süren Yokuşlu Hidroelektrik Santrali bir doğa harikasını da yok olmanın eşiğine getirdi..

Dünyanın koruma öncelikli 200 ekolojik bölgesi arasında yer alan İkizdere Vadisi’nde, Yokuşlu HES ve regülatörü inşaatı sırasında bugüne kadar vadide görülmeyen bir yönteme başvuruldu. İnşaatı kolayca yapabilmek amacıyla dere yatağındaki su, dağ içerisine açılan tünele alındı, yaklaşık 200 metre sonra ise yeniden dereye bırakıldı.

Suç işliyorlar

200 metrelik dere yatağı ise tünellerden çıkan hafriyatlarla doldurularak üzerine tesis inşası için çalışma başlatıldı. İkizdere Derneği Başkanı Jeoloji Mühendisi Kadem Ekşi, dere yatağının değiştirilmesinin yasal olmadığını savunarak, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporları ve proje uygulamalarına aykırı hareket edildiğini söyledi. Yaşananların tek kelime ile özetlenecek olması halinde bu duruma ve anlama en yakın kelimenin ’Soykırım’ olduğunu kaydenen Ekşi şunları söyledi: “İkizdere vadisi dünyada koruma altına alınmış 200 vadiden birisi. Hem Bakanlar Kurulu kararıyla 2008 yılında Turizm Vadisi ilan edilmiş, hem de 20 adet HES projesiyle başı dertte olan bir vadi. Can çekişen bir dünya incisi.”

Mogan’da çevre felaketi

Binlerce ölü balığın su yüzüne çıktığı Mogan Gölü için açıklama yapan Ankara İl Tarım Müdürlüğü Su Ürünleri Kontrol Müdürü Şamil Yüksek, su ve balık numunelerini aldıklarını belirterek, “Orada çevre felaketi yaşanıyor” dedi. Şamil Yüksek, balıkların ölüm nedeninin yapılacak analizlerin ardından netleşeceğini bildirdi. Mogan Gölü’nde kıyı boyunca ölü balıklar görülürken, özellikle Mogan ve Eymir Gölü’nü birbirine bağlayan su kanalının başlangıcına ölü balıkların sürüklendiği ve çevreye pis koku yayıldığı gözlendi. Mogan Gölü kıyısında bulunan işletmeciler ise balık ölümlerinin halen devam ettiğini bildirdi.

 

Editör: TE Bilişim