İkinci Akdeniz Sempozyumu 2010'da. 
 
TEMA: TURİZM, TİCARET, AKDENİZ KÜLTÜRÜ VE AKDENİZ MUTFAĞI"

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "2. Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi" temasının, "Turizm, ticaret, Akdeniz Kültürü ve Akdeniz mutfağı" konuları çevresinde şekillendirileceğini söyledi.

İzmir Ticaret Odası'nda gerçekleştirilen "Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri: Geçmiş ve Gelecek Sempozyumu Çalışma Grupları ve Yürütme Kurulu toplantı sonuçlarını değerlendiren Demirtaş, "2. Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi 8 - 9 Ekim 2010 tarihlerinde gerçekleştirileceğini ve kongre temasının Turizm, ticaret, Akdeniz Kültürü ve Akdeniz mutfağı konuları çevresinde şekillendirileceğini belirtti.

28 MADDELIK SONUÇ BILDIRGESI HAZIRLANDI.

Toplantıların son derece verimli geçtiğini dile getiren Demirtaş, "10 ülkeden 22 katılımcı ile gerçekleştirilen toplantılarda, 2010'da gerçekleştireceğimiz kongreye yön verildi. Turizm ve Taşımacılık, Eğitim, Kültür ve Sosyal İşbirlikleri, Ticaret ve Ekonomik İşbirliği olmak üzere üç çalışma grubu ile bir yürütme kurulu, Akdeniz'de işbirliğini artıracak, ilişkileri daha verimli hale getirecek konular üzerinde çalıştı. Akdeniz'in geleceğine katkıda bulunmayı ve ortak geleceğimize sahip çıkmayı amaçlayarak gerçekleştirdiğimiz toplantıların sonucunda 28 maddelik sonuç bildirgesi hazırlandı" dedi.


AKDENİZ MUTFAĞI DÜNYAYA TANITILACAK.

Akdeniz Mutfağı'nın dünyaya tanıtılması konusunda fikir birliğinin sağlandığını açıklayan Demirtaş,

"Üniversitelerin "Gastronomi" bölümlerinin yapacağı araştırmalara bağlı olarak; tüm Akdeniz ülkelerinin katılımının sağlandığı bir konferans ele alınacak. Başlangıç olarak, Akdeniz ülkelerinin mutfaklarının tamamını temsil eden bir konsept yaratılması, Akdeniz geleneksel mutfak kültürünün yaygınlaştırılması, her ülkenin en yaygın yemeklerinin belirlenmesi, bu listenin ve restoran tipolojisinin akreditasyonunu sağlama konularında çalışmalara başlanacak. Bu çalışmaların her biri Akdeniz mutfağı ile ilgili olarak düzenlenecek etkinliğin alt temaları olacak" dedi.

KURVAZİYER VE YAT TURİZMİ BİRLİKTE GELİŞTİRİLECEK.

Doğu Akdeniz limanlarının ve kentlerinin kurvaziyer ve yat turizmine dahil edilmesini sağlamak için kongre üyelerinin kendi ülkelerinde girişimde bulunmasını kararlaştırdıklarını belirten Demirtaş,

"Marina ve liman yatırımlarının arttırılması, marina zincirinin tamamlanması, ortak yatçılık politikasının oluşturulması ve Akdeniz limanlarının ve marinalarının ortak kurallar uygulamasına ilişkin yapılabilecek çalışmalar ele alınacak. Bu amaçla, kurvaziyer ve yat turizmi öncelikli olmak üzere kısa süreli turistik seyahatlerde vize uygulamalarının kaldırılması için kongre katılımcıları hükümetleri nezdinde girişimde bulunacak. Ayrıca, Akdeniz'i diğer bölgeler arasında öne çıkaracak, yat yarışları, su sporları, Medvision, Medcup gibi kültür ve spor aktiviteleri geliştirilecek. Yerel yönetim ve merkezi hükümet temsilcileri de toplantılara davet edilecek" dedi.

İTHALAT VE İHRACAT FİNANSMANI İÇİN ORTAK BANKA.

Akdeniz ülkeleri arasında ticaretin finansmanını sağlamak üzere tüm Akdeniz ülkelerinde şubesi olacak ortak bir ihtisas bankası kurulması için çalışma yapılmasının kararlaştırıldığını sözlerine ekleyen Demirtaş,

"İthalat ve ihracatın finansmanı için ortak bir banka kurulması için gerekli yasaların nasıl çıkartılabileceğini araştırmak amacıyla uzman çalışma komitesi oluşturulacak. Bu çalışmalar sigortacılığı da kapsayacak şekilde yürütülecek" dedi. Sanal ortamda da işbirliğinin geliştirileceğini belirten Demirtaş, firma eşleştirmelerini sağlamak amacıyla bir portal oluşturulacak. Ayrıca ülkelerin yatırım ajansları ve yabancı sermaye kuruluşlarını bir araya getirmek amacıyla sanal ortamda ya da bir kitap basılarak çalışma yapılacak" diye konuştu.

BÜROKRATİK ENGELLERİ KALDIRMAK İÇİN BİRLİKTE HAREKET EDİLECEK.

Kongre üyesi kentlerin ticaret odalarının kendi ülkelerinde yasal ve bürokratik engellerin kaldırılması vize kolaylığı sağlanması için çalışacağını söyleyen Demirtaş, "Kongre üyesi kentlerin temsilcileri dış ticaret ve yatırım ile ilgili yaşadıkları sorunları kongre platformunda dile getirerek bu sorunlara ortak çözüm bulunmasını sağlayacak.

Ticaret odaları işbirliğini geliştirmek, bürokratik engelleri kaldırmak için ortak bir ajanda oluşturacak, bu ajandayı tüm sorunları kavrayacak şekilde hazırlayacak ve kongre bu ajandanın maddelerini takip edecek. Ayrıca, serbest ticaret anlaşmaları her ne kadar ülkeler arasında imzalanıyor olsa da kongre üyesi kentler ülke yönetimlerine lobi yaparak ülkelerinin birbirleriyle serbest ticaret anlaşması imzalamalarına katkı sağlayacak" dedi.

ÜNİVERSİTELER ARASINDA İŞBİRLİĞİ SAĞLANACAK.

Üniversiteler arası işbirliğinin de destekleneceğini dile getiren Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:"Akdeniz Ülkeleri Ticaret Odaları ve İş dünyası temsilcileri üniversiteler arası işbirliğini desteklemek üzere kendi ülkelerinde işbirliği yapabilecek üniversitelerin isimlerini Kongre Sekreteryasına bildirecek. 

Katılımcı kurumlar söz konusu işbirliklerine aracı olacaklar. İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliği yapabileceği konuları diğer ülkelerin bildireceği üniversitelere öneri olarak yazı ile bildirecek"

AKDENİZ DOĞASI BİRLİKTE KORUNACAK.

Akdeniz'in temizlenmesi, doğa'nın korunması ve çevre bilincinin oluşması konusunda da çalışmalar yapılacağına dikkat çeken Demirtaş,

"Akdeniz ülkelerinin felaketler durumunda ortak hareket etmesi gerekiyor. Akdeniz'de meydana gelebilecek doğal afetler durumunda Akdeniz ülkeleri arasında tam bir işbirliğini sağlanmalı. Özellikle yangın felaketine karşı katılımcı kurumlar ülkelerinin hükümetlerini en yeni teknolojilere ait ekipmanlara finansman sağlanması konusunda ikna etmeli. Kongrede bu konuda da çalışmalar yapılacak" dedi.

AKDENİZ'İN MUTLU ÇOCUKLARI PROJESİ BAŞLATILACAK.

Toplantının en önemli maddelerinden birisinin, çocukların ve gençlerin geleceği için başlatılacak "Akdeniz'in Mutlu Çocukları Projesi" olduğunu ifade eden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun için katılımcı kurumlar kendi ülkelerinde en iyi sağlık, eğitim ve kültür koşullarını sağlamak adına ellerinden geleni yapmaya çalışacaklar. Her şeyden önce mutlu çocuklar ve gençler için çağımızın en büyük sorunu olan işsizlik çözümlenmeye çalışılacak. Bu konuda projeler geliştirilerek hükümet desteği istenecek. Türkiye'de her yıl kutlanan 23 Nisan Çocuk bayramı örnek alınarak, tüm Akdeniz ülkelerindeki çocukların kültürlerini paylaşmak üzere bir araya gelecekleri bir "Çocuk Haftası" projesi oluşturulacak"

Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri: Geçmiş ve Gelecek Sempozyumu Çalışma Grupları ve Yürütme Kurulu toplantılarının ardından İzmir Konağı'ndaki akşam yemeğinde biraraya gelen katılımcılar, akşam yemeğinin ardından aile fotoğrafı çektirdi.

Kaynak:İZTO

Editör: TE Bilişim