İki NATO gemisi İstanbul'da

NATO Daimi Deniz Görev Grubu-1'deki iki gemi İstanbul'a gelerek Karaköy'de demirledi.
 
Sps Juan De Bordon adlı İspanyol gemisi ile Fgs Luebeck adlı Alman gemisi bu sabah (dün) rıhtıma demirledi. Yarın da bu gemilere Orp General Kazımıerz Pulaski adlı Polonya gemisi ile USS Taylor adlı Amerikan gemisi de katılacak.

İspanyol gemisinde düzenlenen basın toplantısında gazetecilere açıklama yapan NATO Daimi Deniz Görev Grubu-1 Komutanı Amiral Juan Rodriguez, İstanbul'da 5 gün süreyle kalacaklarını belirtti.

Bulgaristan'dan Türkiye'ye geldiklerini, buradan da Ege ve Akdeniz'e devam ederek rutin eğitimlerini sürdüreceklerini söyleyen Rodriguez, yarın kendilerine katılacak 2 gemidekilerle birlikte 4 geminin mürettebatının 800 kişi olduğunu ifade etti.

Gazetecilerin, “Karadeniz'de bulunan NATO gemileri ve Kafkaslardaki duruma” ilişkin soruları üzerine de Amiral Rodriguez, gemilerin İstanbul'a gelişinin 1 yıl önceden planlandığını kaydetti.

Rodriguez, “Hiç kimse Gürcistan ile böyle bir sorunun çıkacağını tahmin edemezdi. Bu yüzden, burada bulunmamızın Rusya ve Gürcistan ile herhangi bir ilgisi yok. Sadece Bulgaristan ve Romanya gemileriyle eğitim yapmak için Karadeniz'e girdik. Bu zaten 1 yıl önceden planlanan bir eğitimdi” şeklinde konuştu.

“Görev verilmesi halinde gemilerin Karadeniz'e çıkarılması durumu var mı?” sorusuna da Amiral Rodriguez, “Biz hazırız ve muktediriz. Ancak biz NATO'dan emirleri alırız. 26 NATO üyesi ülkenin vereceği karara göre hareket ederiz. Onun dışında herhangi bir şeye müdahil olmayız” yanıtını verdi.

Açıklamanın ardından gazeteciler gemiyi gezdi.  (aa)

DenizHaber.Com


 

Editör: TE Bilişim