İki kaptan on aydır Sri Lanka’da tutsak
 
Sri Lanka’da Nisan 2009’da batan Kadir Çolak Denizcilik’e ait Türk bayraklı sülfürik asit yüklü tankerin kaptanı Sedat Sır (60) ve 2’nci kaptanı Haşim Erkolukısa deniz kirliliği parasının belirlenmesi için açılan dava sonuçlanmadığı için 10 aydır bir otelde tutuluyor.


Sedat Sır’ın kızı Sinem Karanfil, “Irak-İran Savaşı sırasında babamın bulunduğu gemi Basra Körfezi’nde bombalanınca battı. Babam kurtuldu. 2008’de de Somali açıklarında korsanlardan son anda kurtulmuşlar. Şimdi babam ve geminin 2’nci kaptanı bürokratik engeller nedeniyle tutsak hayatı yaşıyor” diye konuştu.

M/T Granba adlı gemi, Hindistan’ın Tuticorin Limanı’ndan 2 Nisan’da ayrıldı ve 7 Nisan’da Trinkomali Limanı açıklarında battı. Gemiden bulunan 19 Türk mürettebat kurtarıldı. Gemideki asit ise denize döküldü. 17 müret-tebat Türkiye’ye döndü fakat Sedat Sır ile Haşim Erkolukısa’nın pasaportlarına el konuldu. Ancak kaptanların ifadesi hâlâ alınmadı.
 

"Granba" 1983 İspanya yapımı

"Granba" tankeri; 1983 yılında İspanya'nın Ruiz de Velasco tersanesinde inşa edilmiş 112 metre boyunda bir kimyasal madde tankeriydi.

Türk İkinci Siciline kayıtlı olan geminin bağlama limanı olarak İstanbul görünüyor. Gemi, LR klas kuruluşu tarafından klaslanmış. İlk ismi "Metilo" olan tanker 2003 yılında "Camaron" 2005 yılında "Sichem Camaron" isimlerini almış. 2007 Yılından bu yana ise "Granba" adını taşıyordu.

Geminin IMO numarası 8030269, çağrı işareti ise TCSV9 idi.

Gemide bulunan 19 kişilik mürettebat Sri Lanka askeri gemisi tarafından kurtarıldı.

KaptanHaber.Com Özel

Editör: TE Bilişim