İki asır sonra aynı rota aynı gemi: L’Hermione

O, Fransa tarihinde önemli bir yere sahip. Orijinalinin yapımı 11 ay sürdü. 1780 yılında General Marquis de Lafayette’i Fransa’dan Amerika kıtasına taşıdı.

Britanya İmparatorluğu’na karşı ayaklananların safında yer alarak Amerikan Devrimi’nde büyük rol oynadı. Adı L’Hermione fırkateyni.

Fırkateynin bire bir kopyası ile şimdi o yolculuk iki asrı aşkın aradan sonra tekrar canlandırılıyor. Kopya Hermione cumartesi gecesi rotasını Fransa’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) çevirerek yol alacak.

View image on Twitter

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, seyir için son hazırlıkların yapıldığı sırada fırkateyni ziyaret etti. Savaş gemisinin kaptanı Yann Cariou, Hermione’un kullanması ve komuta etmesi en zor gemilerden biri olduğunu söylüyor: “Bir yanda 18. yüzyılın teçhizatları diğer yanda yüksek performanslı bir savaş gemisi…

Günümüzün yarış yatlarına eşdeğer fakat ağırlığı bin ton.” Altı hafta sürecek yolculuk için 54 kişi gönüllü oldu. Daha önce denizcilik tecrübesi olmayan mürettebat, 18. yüzyılda kullanılan yöntemleri sıkı bir eğitimden geçerek öğrendi. Bunlardan biri olan, 26 yaşındaki Nicolas Chambon, “Yaptığımız iş bir çok tehlikeyi de beraberinde getirdiğinden ciddi bir eğitim almak zorundasınız. Her an her şey bir felakete dönüşebilir. Öğrendiklerimizi dikkate alıyoruz. Geri kalanlar ise karmaşık değil. Sadece başımızı dik tutmamız, ciddi ve titiz davranmamız gerekiyor.” diyor.

Kopya Hermione’nun yapımı 17 yıldan fazla sürdü.

Orijinal Hermione kaptan hatasından dolayı 20 Eylül 1793 günü Fransa açıklarında sulara gömülmüştü. Kopyasının ise, 5 Haziran’da Yorktown limanına demir atması planlanıyor. Fırkateyn yolculuğu boyunca ABD’deki 10’dan fazla limana uğrayacak.

Editör: TE Bilişim