7-9 Haziran 2012 tarihlerinde Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Mersin Deniz Ticaret Odası işbirliğinde düzenlenen III. Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi kapsamında 7 Haziran akşamı davetliler onuruna Mersin’in Tarsus ilçesinde bulunan St Paulus Anıt Müzesi’nde bir konser düzenlendi. Konsere Mersin Vali Yardımcısı M. Suphi Olcay, Mısır Odalar Federasyonu Başkanı Ahmed El Wakil, İskenderiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Ahmed El Akkad, Türkiye-Mısır İş Konseyi Eş Başkanı Adel Abdou El-Lamei, Beyrut Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi Naji Mouzannar, MTSO ve MDTO Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri,  İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkan Yarımcısı Hasan Erkesim, Costa Crociere Liman Operasyonları Müdürü Elisabetta De Nardo, MSC Cruises Güzergah Sorumlusu Kaptan Luigi Pastena, Ekonomi Bakanlığı temsilcileri ile yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda seçkin davetli katıldı.

2012 Nobel Barış Ödülü'ne aday olarak gösterilen Medeniyetler Korosu’nun “dinlerin ve kültürlerin kardeşliğini” vurgulayan eserleri misafirleri adeta büyüledi. Kendilerini bir ‘barış virüsü’ olarak tanımlayan Koro Şefi Yılmaz Özfırat,  bu virüsün tüm konukları sarmasını dilediklerini belirtti. Özfırat,  Gazze şeridinde İsrail ve Filistin halkları, Erivan’da Ermeniler ve Türkler ile Kıbrıs’ta Türkler ve Yunanlılar bir arada iken, Afrika’nın küçük bir köyünde kabile savaşları yapan insanlar barış içinde bir arada iken koronun misyonunu tamamlamış olacağını söyledi.

Konser sonunda, karşılıklı işbirliklerini böylesi organizasyonlarla daha da derinleştirme imkanı buldukları için duyduğu memnuniyeti dile getiren Mısır Odalar Federasyonu Başkanı Ahmed El Wakil, kongre boyunca gösterdikleri evsahipliği için teşekkür ederek, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut'a hediye takdim etti.

Konser sonrasında duygularını dile getiren MSC Cruises Güzergah Sorumlusu Luigi Pastena,  “Kruvaziyer misafirlerinin bölgeden çok etkileneceğini, bu tarz kültürel etkinliklerin ise kruvaziyer yolcuları için unutamayacakları birer anı teşkil edeceğini” belirtti. Kongre bünyesinde konuşma yaparak destinasyon olarak seçecekleri kentten beklentilerini dile getiren Costa Crociere ve MSC Cruises yetkilileri, kentte yaptıkları incelemelerin ardından Mersin’i ev ödevleri arasına alarak ayrıldı. MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, “Kruvaziyer firmaları ev ödevlerini yaparken yerelde de belediyelerin bu sürece hazırlanması gerekiyor. Ancak, bu hazırlık süreci ağır işleyen bir yapıyla yürütülemez, hızlı hareket eden ve doğru kararlar alan belediyelere ihtiyacımız var” dedi.

Editör: TE Bilişim