İhracatın süper gücü Güney Kore’den iki dev destek paketi

Çin’in azalan ithalatı ve zayıflayan Japon Yeni’nin Japon ihracatçıyı güçlendirmesi arasında sıkışıp kalan dünyanın altıncı büyük ihracatçısı Güney Kore, yurtdışına satışlarındaki yavaşlamayı tersine çevirmek için harekete geçti.

Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracatı için kendisine model aldığı Güney Kore, ticaretini canlandırmak ve ihracatını artırmak için büyük bir adım atıyor. Asya’nın dördüncü büyük ekonomisi Güney Kore, ihracatçıya destek amaçlı milyarlarca dolarlık iki paket açıkladı.

Bu çerçevede ihracatçı endüstrilere 14 milyar dolarlık bir finansman desteği verilecek. Ayrıca 2018 yılına kadar 18 yeni ve ileri teknoloji ürün ve yan sanayileri için 5.7 milyar dolar (6.5 trilyon won) Ar-Ge yatırımı yapılacak. Güney Kore’nin ihracatı geçtiğimiz yıl 573 milyar dolar yani kişi başına 11.847 dolar olarak gerçekleşmişti. Çin’in azalan ithalatı ve zayıfl ayan Japon Yeni’nin Japon ihracatçıyı güçlendirmesi arasında sıkışıp kalan Güney Kore, ihracatındaki yavaşlamayı tersine çevirmek için harekete geçti.

1.7 trilyon dolarlık ekonomisinin neredeyse 32’si ihracata dayalı olan Güney Kore’de ihracat art arda 6 ay düşüş gösterdi. 2015 yılının ilk yarısında ülkenin ihracat yüzde 5 azalarak 269.01 milyar dolara gerilerken, ithalat ise yüzde 15.6 oranında azalarak 222.31 milyar dolar oldu. Çin ve Japonya’nın yanında ihracattaki düşüşün nedeninin küresel petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle ülkenin önemli ihraç kalemlerinden petrokimyasallar ve işlenmiş petrol ürünlerinin fiyatlarının düşmesi olduğu ifade ediliyor.

Yılın ilk yarısında Güney Kore’nin petrokimyasal ihracatı yüzde 13, işlenmiş petrol ürünleri ihracatı ise yüzde 14.4 oranında azaldı. İhracattaki yavaşlama üzerine harekete geçen hükümet ihracata yönelik iki paketi devreye sokuyor.

14.2 milyar dolarlık finansal destek

Hükümet ilk olarak, yerli ihracatçıya verdiği finansal desteği 2016 yılına kadar uzatacak. 14.2 milyar dolarlık (16.2 trilyon won) ekstra devlet desteği daha çok küçük ihracatçılar tarafından ucuz kredi elde etmek ya da diğer ülkelerle ticarette karşı karşıya kalabilecekleri zararlara karşı sigortalanmalarında kullanılacak.

Ticaret bakanlığının paketi, kaliteli tüketim malları ve bitmiş ürünlerin Çin’de online satılmasını teşvik edecek adımları da içeriyor. Paket ayrıca yurtdışında üretim yapanların Kore’ye geri gelmesini teşvik amacıyla vergi kolaylıklarına yer veriyor. Hükümet ayrıca önümüzdeki 3 yıl içinde ihracatı arttırmak için yaklaşık 5.7 milyar dolar yatırım yapılacağını açıkladı.

Ekonomi Bakanlığı, Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirmeler Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan ´Ekonomik Bülten’de yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan yeni pakete göre 2018 yılına kadar 18 yeni ve ileri teknoloji ürün ve yan sanayileri için 5.7 milyar dolar ar-ge yatırımı yapılacak.

Bu ürünler arasında yeni nesil organik ışıklı diyot paneller ve lityum iyon piller de yer alıyor. 2018 yılında söz konusu 18 ürünün toplam ihracatının 47.4 milyar dolar olması hedefl eniyor.

Kısa vadede hedef Çin’e ihracatı artırmak

Kısa vadeli önlem olarak, ülkenin en büyük pazarı Çin’e ihracatı arttırmayı hedefl eyen hükümet, orta ve uzun vadede ise Kore ürünlerinin küresel rekabet gücünü arttırmayı hedefl iyor.

Bu amaçla ekipman ve tesis yatırımları teşvik edilecek. Ülkenin önde gelen firmaları sene sonuna kadar toplam 80 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Bakanlığın endüstriyel politika bürosu başkanı Park Il-jun, yılın ilk yarısında Kore’nin en büyük ihracatçılar arasında bir basamak yükselerek altıncı sıraya geldiğini ve bunun, ihracatta söz konusu dönemdeki yüzde 5’lik gerilemeye karşın diğer ülkelerden daha iyi bir performans gösterdiklerinin kanıtı olduğunu söyledi.

Hedef 1 trilyon dolar dış ticaret hacmi

Hükümet bu yıl dış ticarette 1 trilyon doların üzerinde büyüklüğe ulaşmayı hedefl iyor. Ocak ayında 2015 yılı ihracat hedefi 594 milyar dolar ve ithalat 542 milyar dolara olarak belirlenmişti. Ancak küresel talebin yavaşladığı göz önüne alındığında bunun zorlu bir hedef olduğu belirtiliyor.

Thomson Reuters’ın yaptığı hesaplamalara göre, hedefl erin tutması için ihracatın yılın geri kalanında, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 ve ithalatın yüzde 22 artış göstermesi gerekiyor.

13 yılda ihracat 130 milyar dolardan 573 milyar dolara çıktı

Güney Kore, dünyanın en büyük ihracatçılarından biri. 13 yıl önce Güney Kore’ye baktığımızda 130 milyar dolar olan ihracatı geçtiğimiz yıl 573 milyar dolara çıkmış durumda. 2010’dan bu yana ise ihracattaki büyüme yüzde 23.

Ülkenin en büyük 10 ihracat kaleminin toplam ihracat içindeki payı yüzde 64.9. Türkiye, Güney Kore’nin ihracat başarısını kendisine örnek alıyor. Türkiye’de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 3 yıl önce olurken, Güney Kore bunu 23 yıl önce gerçekleştirmişti.

Sektörleri belirleyip ulusal fonlar kurmuşlar ve bu fonlardan 10 yıl vadeli düşük faizle krediler vermişlerdi.. Ayrıca üniversiteler ile işbirliği yapılmış ve bulundukları bölgede öne çıkan sanayi koluyla ilgili Ar-ge çalışmaları yapma görevi verilmişti. Güney Kore, ihracatta hızlı büyüme için optik, elektrik-elektronik, otomotivi, hava ve savunma sanayisini, yenilenebilir enerjiyi, ileri teknoloji ürünlerini seçmişti.

Editör: TE Bilişim