İhracatçıya 8 Milyar Dolarlık Parite Darbesi

TİM Başkanı Büyükekşi, 2015’te sadece pariteden dolayı ihracatçının 8 milyar dolar kayba uğrayacağını belirterek “İhracatçının dövizdeki bu oynaklıktan zarar görmemesi için hedge etme gibi korunma enstrümanlarını öneriyoruz” dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Londra’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Euronun dolar karşısındaki değer kaybını değerlendiren Büyükekşi, 2015’in birçok açıdan zor olacağını öngördüklerini ancak özellikle euro-dolar paritesinin son yılların en düşük seviyesinde olmasının ihracatçıyı daha da zorlayacağını ifade etti.

Büyükekşi, 2015’te sadece pariteden dolayı ihracatçının 8 milyar dolar kayba uğrayacağını belirterek “İhracatçının dövizdeki bu oynaklıktan zarar görmemesi için hedge etme gibi korunma enstrümanlarını öneriyoruz” dedi. TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, euronun dolar karşısındaki değer kaybının ihracatçıyı vuracağını söyledi.

2015’in birçok açıdan zor olacağını öngördüklerini ancak özellikle euro-dolar paritesinin son yılların en düşük seviyesinde olmasının ihracatçıyı daha da zorlayacağını belirten Büyükekşi, “2015’te sadece pariteden dolayı ihracatçı 8 milyar dolar kayıp yaşayacak.

2014’te ana ihraç pazarımız olan AB ülkeleri ile ihracatımız yüzde 9 artış ile 67.6 milyar dolara ulaştı. Toplam ihracatımızın yaklaşık yüzde 45’ini euro ile yüzde 47’sini ise dolar para birimi ile gerçekleştiriyoruz. Buna karşılık Türkiye, ithalatının yüzde 64’ünü dolarla yaparken, yüzde 30’unu euro ile yapıyor. Dolayısıyla euronun dolar karşısında değer kaybetmesi ihracatçılarımızı negatif etkiliyor. Ancak bu noktada doların da ocak ayı başı itibariyle tüm para birimlerine karşı son 9 yılın en değerli seviyesine ulaştığını dikkate almak gerekiyor” diye konuştu.

Parite yüzde 10 düşük

Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemeyi artırması ile Euro Bölgesi’nde ve 28 Avrupa ülkesinde toparlanmanın önümüzdeki yıl hızlanabileceğini kaydeden Büyükekşi, şunları söyledi: “2015’in parite açısından oldukça dalgalı bir yıl olacağırı öngörüyoruz. 2013 ve 2014 yıllarında ortalama 1.32 seviyelerinde gerçekleşen euro-dolar paritesinin 2015’te ortalamada 1.20-22 seviyelerinde olmasını bekliyoruz. Genel olarak euro-dolar parite ortalamasının bu sene ortalamada yüzde 10 daha aşağıda olması bekleniyor.

Halihazırda yılın ilk günlerinde euro-dolar paritesi 1.20 seviyelerinin altına inmiş durumda, AB’de talepteki canlanma ve milli gelirde toparlanma ile bu oran yıl içerisinde bir nebze iyileşebilir. Ancak temkinli olunması gerektiğine inanıyoruz.”

Mutlaka hedge edin

İhracatçının dövizdeki bu oynaklıktan zarar görmemesi için hedge etme gibi korunma enstrümanlarını önerdiklerini ifade eden Büyükekşi, “Borsa İstanbul ve Eximbank ile çeşitli işbirlikleri yaparak ihracatçımıza korunma enstrümanları hakkında bilgi veriyoruz. ‘Faaliyetiniz ne olursa olsun, kendinizi mutlaka hedge edin.

Sadece döviz/TL işlemlerinde değil, euro-dolar işlemlerinde de hedge edin’ diyoruz. Özellikle dolar ile mal alımı yapıp, euro ile satanlar büyük kayıplar yaşabilir” diye konuştu.

Otomotiv ve hazır giyim

Petrol fiyatlarındaki düşüşe de değinen Büyükekşi, bu durumun ihracatçının üzerindeki olası etkilerini şöyle anlattı: “Emtia fiyatları, petrol ile birlikte düşüyor. Emtia fiyatı düştükçe ihraç fiyatları da düşüyor. Dolasıyla buradan da bir kaybımız olacak. Örneğin kimyevi maddeler sektörü 3. büyük sektörümüzdü. Encak brent petrolün fiyatı düşünce kimyevi maddeler ihcatımızda da bu yıl 5-6 milyar dolarlık bir gelir kaybı olacak. Otomotiv ve hazır giyim sektörü de rahatsız. Çünkü paritedeki düşüş ihracatçının kârını düşürecek.”

Editör: TE Bilişim