İhracatçılar Denetimle Aklandı

İhracatçıya ödenen KDV iadelerindeki artışın, ihracat artışının 12-13 puan üzerinde çıkması üzerine Maliye Bakanlığınca başlatılan incelemeler tamamlandı.

Söz konusu inceleme kapsamında, Gelir İdaresi Başkanlığının risk analizleri sonucu belirlediği 200 ihracatçı firma büyüteç altına alındı. Bu firmalardan 80`i hesap uzmanları, 80`i gelirler kontrolörleri, 40`ı da maliye müfettişlerince incelendi.

İncelemeler sırasında firmaların ihracatlarına, cirolarına, KDV devirlerine ve aldıkları KDV iadeleri ile iadelerdeki artışın nedenlerine bakıldı. Ön inceleme mahiyetindeki bu işlemler sırasında ihracatçılar için daha kapsamlı inceleme zorunluluğunu kılan bir durum olup olmadığı da araştırıldı.

200 firmaya yönelik bu denetimler sırasında, sadece gelirler kontrolörlerinin incelediği firmalardan birinde, işlem eksikliği bulundu. Ancak bunun mali açıdan suiistimal yaratacak bir durum arz etmediği belirtildi. İnceleme yapılan firmalarda hayali ihracat ya da başka şekillerde hukuk dışı bir işleme rastlanmadı. Daha detaylı inceleme gerektiren bir durumun da bulunmadığı sonucuna varıldı.

-KDV İADELERİ NEDEN ARTTI ?-

Bu arada maliye müfettişleri, hesap uzmanları ve gelirler kontrolörlerinin inceleme sonuçları, analiz raporlarıyla üst birimlere sunuldu.

Raporlarda, ihracatçılara ödenen katma değer vergisi iadelerindeki yüksek artışın nedenleri konusunda şu tespitler yapıldı:

``-Yatırım harcamaları artıyor. Günümüzde bu harcamalar için her zaman iade alınabilmesi, iade tutarlarını da yükseltti.

-KDV iadesindeki artış, ihracat hacminde meydana gelen artıştan kaynaklanıyor.

-İncelenen firmaların bir bölümündeki ihracat artışı, ülke ihracat artışının da üzerinde. Bu nedenle iadelerdeki artış da normal. KDV iadesinde herhangi bir artış bulunmayan, hatta aldığı iade tutarı düşen firmalar da var.

-İndirimli orana tabi iadelerde, işlemlerin kapsamı genişlediği için de iade artışı meydana gelmiş. Önceden yıl içinde mahsup imkanı yoktu. Yılda 1 kez mahsup yapılabiliyordu. Şimdi indirimli orana tabi iadelerde aylık iade imkanı geldi. Biriken iadeler de tasfiye edildi. O yüzden de iadelerde artış kaydedildi.

-Gider, maliyet ve KDV iade tutarlarındaki artış, ihraç kayıtlı teslimlerdeki artışa paralellik gösteriyor.

-Tekstil ürünlerindeki KDV oranlarının düşmesi nedeniyle, yükümlünün yüklendiği KDV yükünün artması ve daha önce talep edilmeyen direk ihracattan kaynaklanan iade hakkının talep edilmeye başlanması da iadelerde artışa yol açmış.

-KDV oranının yüzde 8`e indirilmesiyle alışlarda yüzde 18 oranında yüklenilen vergi, hesaplanan vergi yoluyla telafi edilememekte ve iadesi gereken vergi çıkmaktadır.

-İhracat tesliminde ihraç kayıtlı mal teslimine dönülmesi nedeniyle iade tutarlarında artış olmuş.

-İthal girdileri, üretim maliyetlerini arttırıyor.

-Kimi firmaların zarar ediyor olması nedeniyle ödenecek KDV `lerinin çıkmamış olması. KDV `deki oran indirimi ile mükellef kurumun, ihraç kayıtlı mal teslimlerinden kaynaklanan iade tutarlarında artış görülmüştür.``

TV8

Editör: TE Bilişim