Geçen yılki yüzde 13'lük büyümenin ardından ihracat hızı yüzde 5'lere geriledi. İhracatçıların başkanı Büyükekşi, "Dünya kur savaşlarıyla çalkalanıyor. Bizim de önlem almamız gerekiyor" dedi. Merkez Bankası ise "Kur savaşı yok " açıklaması yaptı

Geçen yılı çift haneli büyüme ve rekorla kapatan ihracatın, yeni yılla birlikte büyüme hızı düşünce, ihracatçıdan 'rekabetçi kur' uyarısı geldi. Dün şubat ayı ihracat rakamlarını açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, dünyadaki kur savaşlarıyla ilgili hatırlatmada bulunarak, Türkiye'nin de son gelişmeler karşısında önlem alması gerektiğini belirtti. Ekonomik büyüme açısından en önemli görevin ihracat ve ihracaçıya düştüğünü söyleyen Büyükekşi, şöyle konuştu: "Şu an dünyanın en büyük ekonomileri kur savaşlarıyla çalkalanıyor. Yani artık rekabetçi kur her zamankinden daha önemli. Birçok ülke, ihracat artışı için kurla oynuyor. Kuru, kızışan rekabette en önemli silah olarak kullanıyor. Türkiye de bu konudaki gelişmeleri yakından takip etmeli ve önlem almaya devam etmeli." Şubat ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.6 artışla 11 milyar 692 milyon dolar oldu. İlk iki ayda ise yüzde 5 artarak 23 milyar 201 milyon dolara yükseldi.

KUR SAVAŞI DEVAM EDECEK

Mehmet Büyükekşi, 2013'te dünyada kur savaşlarının öne çıkacağını belirtti. Büyükekşi, "Japonya, agresif para politikası ile yenin değerinde hızlı düşüşe yol açtı. Bu da kur savaşlarını tetikledi" dedi.

İlk sırada otomotiv var
Şubat ayında en yüksek ihracatı 1.79 milyar dolarla otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Kimyevi maddeler sektörü 1.45 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ise 1.4 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı.

Biraz gayretle OVP hedefinin üzerine çıkabiliriz
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, son 12 aylık ihracatın 153.6 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Biraz daha gayretle OVP hedefinin üzerine çıkılabilir" dedi. Avrupa'ya ihracatın 2012'ye göre daha iyi olacağını söyleyen Çağlayan, "Şubat ayında en büyük pazarımız AB'ye ihracatımız yüzde 6.1 arttı" dedi.

AB'ye ihracat, artış trendine girdi
AB'ye ihracatın şubatta yüzde 6 ile artış trendine geçtiğine değinen Büyükekşi, "Şubatta en fazla ihracat yaptığımız ülke Almanya oldu. Buraya ihracatımız yüzde 1 arttı. İkinci sırada yer alan Irak'a ihracatımız yüzde 7, üçüncü İngiltere'ye yüzde 9, dördüncü Rusya'ya yüzde 16, beşinci İtalya'ya yüzde 10 arttı" dedi. AB'ye ihracatın artış trendine geçmesinin "son derece olumlu" olduğuna vurgu yapan Büyükekşi, "İlk iki çeyrekte AB'de ekonomik küçülmenin sürmesi bekleniyor. İlk iki ayda AB'ye ihracatımız bizi umutlandırıyor. AB ekonomilerindeki resesyon ne kadar hızlı sona ererse ihracat bundan o kadar büyük avantaj sağlayabilir" dedi.

Başçı: Dünyada kur savaşı yok
Londra'da Bulunan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ihracatçıların aksine dünyada kur savaşı olmadığını söyledi. Başçı, "Burada herhangi bir kur savaşından çok, her ülkenin kendi şartları içinde gerekeni yapması söz konusu" dedi. Başçı, sermaye akımlarındaki oynaklığın, kredi ve döviz kurlarının denge trendlerinden sapmasına neden olabildiğini ifade ederek, "Kredi ve döviz kurlarının dengeden sapması, gelişmekte olan ülkelerde hem fiyat istikrarına hem de finansal istikrara zarar verebilmektedir" dedi. Başçı, makro ihtiyati politikaların Türkiye'de aşırı hızlı kredi büyümesinin kontrol altına alınmasında etkili olduğunu belirterek şunları söyledi: "Makro ihtiyati politikaların etkili bir şekilde kullanılması, döviz kurunun dengeden sapmasını azaltmak açısından da faydalı."
Editör: TE Bilişim