Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen İhracat Zirvesi 2016'nın ikinci gününde çalışma ve ulaştırma bakanları katıldı.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Ulaştır Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ihracatçıların sorunlarını dinledi.

DENGELEME TALEBİ

Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katılımını fırsat bilen ihracatçılar, asgarı ücrette geçen yılki artışı dengeleyecek bir rakam olmasını istedi. Büyükekşi, gelecek ay Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplanacağını belirterek, “Madem asgari ücret işi enflasyon oranından kurtarıldı, bu sene geçen seneki zammı da gözeterek, enflasyonun altında bir rakamla geçen senenin dengelenmesini gündeme getirmek istiyoruz” dedi. İhracatçıların ikinci talebi ise 100 işçinin üzerine çıkan iş yerlerinde sigorta işveren payında indirim yapılması oldu.

REKABETE DESTEK

Asgari ücrete ilişkin bir soru üzerine, geçen yıl asgari ücrette yüzde 30 artış yapıldığına değinen Müezzionoğlu ise "Bu, işvereni dünya rekabetinde ciddi manada zorladı. Bu zorluğu aşabilmek adına hükümetimiz ve Maliye Bakanlığımız bu asgari ücretin tolare edilmesiyle ilgili işverene ciddi bir destek sağladı. Bu yıl da o destek devam edecek. Bugün TİM Başkanımızın talebini aldık. Özellikle üreticimizin, sanayicimizin, ihracatçımızın dinamiklerinin aksamadan, rekabet gücüne destek vererek, dünya pazarında daha güçlü olmalarını arzu ediyoruz" diye konuştu.

ÇANAKKALE 1915 İHRACATA HİZMET EDECEK

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da “Ulaştırma maliyetlerinin ihracat için önemli olduğunu biliyoruz ve bu maliyetleri azaltmak için ulaşım ve erişim yollarını yapıyoruz" dedi. 1915 Çanakkale köprüsünün ihale sürecinin başladığını hatırlatan Arslan, "Avrupa üzerinden gelerek Ege ve Akdeniz bölgesine gidecek yük hareketini 1915 Çanakkale köprüsünde sağlayarak hem İstanbul'un üzerindeki trafik yükünü azaltmış olacağız, hem erişimi kolaylaştırmış olacağız. Özellikle ihracat koridoru anlamında düşünürseniz çok önemli bir koridoru tamamlamış olacağız” dedi.
Editör: TE Bilişim