İhracat haziran ayında yükseldi

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, haziranda ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,8 artarak 11 milyar 865 milyon dolar oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, haziranda ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,8 artarak 11 milyar 865 milyon dolar oldu.

TİM, 2016'nın haziran ayına ilişkin ihracat verilerini açıkladı. Buna göre, haziranda ihracat geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,8 artışla 11 milyar 865 milyon dolar oldu. İhracat, bu yılın ilk altı ayında da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 düşüşle 70 milyar 654 milyon dolara indi.

Son 12 aylık dönemde ise ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 gerileyerek 141 milyar 64 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Otomotiv endüstrisi, 2 milyar 131,5 milyon dolarla haziranda en fazla ihracat gerçekleştiren sektör oldu.

Haziran ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke Almanya, İngiltere, İtalya, ABD ve Irak şeklinde sıralandı.

"Normalleşmenin ihracata yansıması minimum 3 ay sonra görülecek"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin ihracata etkisinin ne zaman görüleceğine hakkında, "Bu yansımaya minimum 3 ay diyoruz. En hızlı yaş meyve sebze sektörümüze yansıyacaktır.

Mücevher, deri, hazır giyim ve makina sektörlerini hızlı bir şekilde etkileyeceğini düşünüyoruz. Hızlı bir toparlanma olması için önce onların ekonomilerinde bir toparlanma olması lazım" dedi. İran'a ambargo kaldırılmasına ilişkin soruya da Büyükekşi, "İran'a ambargo kaldırıldı ama para transferinde sıkıntı devam ediyor. Para transferinde şu anda tek çözüm Halk Bankası, bunun dışında diğer bankalar maalesef adım atmadı. Avrupa'da aynı sorun var. Bu konuda bir adıma daha ihtiyaç var. Tahran'da Türk Ticaret Merkezi açıyoruz. Bu potansiyeli harekete geçirmek için de çalışmalarımız devam ediyor. Bizim kayıtlarımızda İran'da her ne kadar düşüş gözükse de altın ihracatı üzerine konulduğunda İran'a ihracat artış kaydediyor. İran ile ticaretin artacağına inanıyoruz. İnşallah Libya'da da iyileşme olur" diye konuştu.
Editör: TE Bilişim